Mini-ghidul autostopistului de Cluj

Home $ Articole $ Recomandări $ Mini-ghidul autostopistului de Cluj

by | Oct 12, 2015 | Recomandări

Recunoaște, ai zâmbit când ai citit titulatura. Și recunoaște că ți se potrivește sau că ți-ai dori măcar să poți spune că te regășești în ea. Să fii un simplu provincial suna, oricum, așa de mainstream!
Dacă te gândești mai bine, parcă ai și sta pe mână cu o brățară din textil ce te botează discret “autostopist de Cluj”.

Însă, trecând peste direcția indicată undeva la ieșirea din oraș, cum recunoști un student care-i pe punctul de a părăsi inima Transilvaniei? Păi, destul de simplu, aș zice…

1. Are un oareșice produs de papetărie în mână, pe care și-a scris, mândru, numele județului din care (pro)vine. Sau spre care pleacă? Nu mai contează, de obicei, coincid. Important de reținut este că se trece județul, nu orașul, căci spiritul de aventură îl îndeamnă pe student să accepte și curse care nu implică exact ruta de care are el nevoie.

2. Deține cel mult un rucsac care-i acoperă șederea de weekend. Pe lângă faptul că nu vrea să aibă o excursie incomodă, studentul se gândește și că șoferul o să-și împartă mai ușor mașina cu el dacă vede că transportatul nu-i ocupă mult loc în aerul respirat.

3. Stă singur sau cu maximum încă o persoană. Adevăru-i că trebuie să fie tare curajos – sau tare luat de dor – pentru prima variantă; la fel ca-n conducerea preventivă, unele lucruri nu-s nocive sau interzise, însă precauția trebuie să fie elementul principal cu care iei niște decizii ce, vrei sau nu vrei, te pot afecta.

Te-ai hotărât și tu că vrei să faci autostopul spre casă, ai pierdut autocarul sau trenul de la ore normale, nu mai ai bani mulți în buzunar și nici timp la dispoziție să faci planuri; oricum știi că ai tăi nu-s tocmai de acord cu ieșitul la ocazie, așa că alegi să simți puțină adrenalină. Doar studenția trebuie să fie o aventură! Cum te pregătești? În primul rând psihic; trebuie să fii conștient că s-ar putea să stai mai mult de jumătate de oră cu mâna ridicată. Nu uita să ai bani cash, căci nu-și ține nimeni POS-ul în mașină. Iar apoi anunță măcar o persoană că ai plecat, în caz că apar situații greu de gestionat, să știe cineva să-și pună niște întrebări. Ar fi util chiar să reții modelul și numărul mașinii în care te urci și ia-ți un snack/apă pe drum.

De unde poți pleca în direcția care te interesează, din Cluj-Napoca? Spre Gherla/Dej începe distracția de la Podul IRA, Mărăști. Spre Oradea, de la stațiile Nodul N Nord/Nodul Omega (capăt de Mănăștur), spre Teiuș, Aiud sau Alba Iulia, de la sensul giratoriu de pe Calea Turzii sau de lângă Teatrul Național.

Carpooling-ul (adică ride-sharing) devine din ce în ce mai adoptat ca soluție win-win, pentru asta au apărut site-uri ca blablacar.rounde poți găsi persoane care dau anunțuri cu ruta pe care o vor urma cu mașina personală, și îi așteaptă pe alții să li se alăture, împărțind, bineînțeles, costul combustibilului. Vezi cum arată persoana respectivă, ce mașină deține și cât te-ar costa să ajungi acasă. Există și o aplicație de mobil, iar pe site găsești oferte pentru diferite rute. Un site similar, de fapt chiar primul apărut, este 4inmasina.ro. Teren iau acum și grupurile similare de Facebook, mai ales cele create între persoane care vin în orașe mari din unele de provincie; plus carpooling ro sau Carpooling in Europe, dacă chiar vrei o studenție de neuitat și povestit nepoților, când cresc mai mari. Iar la fel funcționează și event-urile diferitelor evenimente mai importante, când vrei să ajungi la un concert sau ceva asemănător, urmărește postările de pe paginile respective.

No, te atrage ideea, tu ai încercat vreo variantă până acum?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!