Începutul cinematografelor clujene

Home $ Cinema $ Începutul cinematografelor clujene

by | Oct 30, 2015 | Cinema, Descoperă Clujul

Zilele trecute mă întrebam cum arătau cartierele clujene și de la ce anume vine denumirea lor. Acum a venit rândul cinematografelor, căci, indubitabil, Clujul este orașul cinefililor și sunt multe de aflat despre ele; unele găzduiesc chiar cele mai importante festivaluri de film din țară, Festivalul International de Film Transilvania și Festivalul International de Film de Comedie.

Așadar, iacă-tă-le:

Cinema Mărăști. Primul și singurul cinematograf gratuit din țară; biletul se obține pe baza cărții de identitate sau a vizei de flotant. A fost construit înainte de Revoluție, pe vremea comunismului, exact în perioada în care s-a dezvolat și cartierul recent construit. În 2011 a fost renovat și, după câțiva ani de activitate sistată, a fost redeschis publicului; cu o capacitate de 200 de locuri, în cinema Mărăști au loc proiecții, dezbateri, conferințe și alte evenimente din aria culturală.

sursă foto: Ziua de Cluj

Cinema Victoria. Singurul cinematograf din centrul Clujului care funcționează neîntrerupt de la deschiderea ce a avut loc acum 100 de ani. Selecția programului include producții europene, filme clasice – atât românești, cât și internaționale -, filme independente sau experimentale. Aici au loc multe dintre proiecțiile de gală ale producțiilor românești. Dispune de aproape 300 de locuri pe două nivele și de toate facilitățile necesare desfășurării oricărui tip de eveniment. În plus, să știți că și în secolul trecut filmele se vedeau tot cu sistem Dolby.

sursă foto: Transilvania Reporter

Cinema Florin Piersic. De la cei puțin mai în vârstă o să auziți trimiteri la cinema Republica – aceasta este fosta denumire a locului, el căpătând noua identitate în 2011 de la numele celui mai mare actor clujean. În 1963 a fost primul cinematograf din oraș cu ecran panoramic; astăzi, capacitatea maximă tinde spre 1 000 de locuri.

sursă foto: TIFF.ro

Cinema Arta. Funcționează în perioada TIFF. Unul dintre cele mai vechi cinematografe din țară se găsește în Palatul Sebastyen, proprietatea familiei cu același nume, în posesia căreia a și revenit în 2011. Deschis la 10 octombrie 1913, inițial era numit cinematograful Universității.

sursă foto: Ziar de Cluj

Alte două cinematografe pe care cinefilii obișnuiau să le populeze acum zeci de ani, dar despre care nu se mai știe foarte multe, sunt cinema Favorit și cinema Dacia. Cel din urmă se află în plin proces de modernizare, urmând a deveni spațiu polivalent – folosit și pentru proiecții, dar și pentru alte tipuri de manifestări culturale. Construit în 1981, în incinta clădirii a funcționat chiar și o discotecă. Cinema Favorit a fost primul din oraș (construit în 1910, în interioul Palatului Urania), dar și primul unde au rulat filme mute, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A, da! În perioada TIFF, anul acesta a funcționat și cinematograful din incinta Cercului Militar.

sursă foto: Ziar de Cluj

Cele mai moderne cinematografe rămân sălile Cinema City. Două la număr, sunt cele mai moderne cinematografe din Cluj; în multiplexurile din Iulius Mall și Polus Center se pot viziona cele mai noi apariții la nivel internațional, ca să poți comenta filmul în aceeași perioadă cu prietenii tăi de peste diferite granițe. Capacitate de 18 săli, dintre care 13 sunt 3D.

sursă foto: zilesinopti

Eu cred că o să rămân mereu cu dorința de a vedea un cinematograf ca-n filme, la intrarea căruia literele compun, în fiecare seară, titlurile filmelor ce rulează în program; măcar în New York să-mi îndeplinesc visul, dacă în altă parte nu.

Nu uitați de pagina cu programul cinematografelor din Cluj.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!