Gara masonică din Cluj și unde poți să ajungi, plecând din ea

Home $ Descoperă Clujul $ Gara masonică din Cluj și unde poți să ajungi, plecând din ea

by | Nov 13, 2015 | Descoperă Clujul

Gara din Cluj-Napoca dăinuie în planul urbanistic al orașului din anul 1870 și asupra ei planează ipoteza construcției de către masoni: pe frontonul din partea centrală a clădirii se disting un echer și un compas, cunoscute simboluri masonice. Construcția s-a realizat după planurile lui Karl von Gegg, arhitect devenit celebru în epocă după realizarea unei misiuni considerată imposibilă – calea ferată ce traversează Munții Semmering din Austria. 

S-ar spune despre călătorii că ne ajută să ne împlinim spiritual și psihic, sugerând dezvoltarea individului pe planuri personale și profesionale. Folosită, de multe ori în mod inconștient, și ca terapie, călătoria îți pune mintea și sufletul în alertă ori de câte ori ți-ai dori să ignori realitatea. Dorul de ducă, atunci când el te ia, îți dă o reală dependență de plecări, experiențe, provocări și povești noi. Așa că de ce nu ai profita de câte una, două zile libere, în care să evadezi cu un tren departe de pasul grăbit al metropolei?

Să știți că tinerețea asta e frumoasă și ne permite multe, iar studenția even more. Suntem la un bilet distanță de a ne mai cunoaște puțin pe noi înșine: o plăcere, un defect, un atuu, un as din mânecă; descoperirea unui loc în care deja ți-a ajuns mintea sau a unui om la care te duce gândul ridică semne de întrebare pe care le poți corela cu orice aspect al vieții tale. Așadar, permite-ți să trăiești și pleacă să cunoști lumea care ascunde atât de multe secrete pe pământ.

Am adunat câteva sugestii de mini-excursii care se pot concretiza în numai o zi, suficient cât să te scoată puțin din ritmul cotidianului și să-ți arate că ceea ce este în jurul tău merită apreciat. Distanțele sunt accesibile.

tren din cluj

Bonțida. După cum bine știe tot poporul, satul Bonțida din județul Cluj a devenit, din 2013, locul de peregrinaj al tuturor dependenților de muzică. Ceea ce știe o mai mică parte din popor este că faimosul castel într-ale cărui ruine are loc spectaculosul Electric Castle Festival găzduiește de ani buni nenumărate alte evenimente culturale, printre care TIFF și alte festivaluri, plus transmisiuni TV. Ceea ce știe o și mai mică parte din același popor este povestea Castelului Banffy, care apare atestat documentar din 1387. Denumirea localității vine din ungurește, “Benko Boncz”, care înseamnă Podul lui Boncz.

Întreaga istorie o puteți afla chiar acolo într-o zi care îmbie la plimbare, la 30 de km de Cluj-Napoca, cu o plecare din gară care vă costă 4,5 lei biletul întreg. Reducerea cu un cupon de student vă aduce la 2,25 de lei, fără glumă. Adică nici măcar cât o cafea.

Banfy Castle by Adrian Stefan on 500px.com

Oradea. Bijuteria pierdută a Transilvaniei care concentrează tradiționalismul cutumelor și modernismul  cotidianului, însă o bijuterie pe cale de a fi regăsită prin recondiționarea centrului istoric. Dacă nu ai auzit încă de Lacto-Bar, trebuie neapărat să mergi direct acolo. Ai ocazia să bei ceva într-o Dacie decapotabilă și în deplină siguranță; pleacă la drum și vremea va fi favorabilă. A, da! Și Palatul Vulturul Negru o să dea bine în poze. Biletul întreg costă 23 de lei, reducerea de 50% duce prețul la – ați ghicit – jumătate!

Palatul Baroc Oradea by socaciu marcel on 500px.com

Alba Iulia. Numită și “cealaltă capitală”, este – probabil – printre cele mai plăcute surprize turistice din România ultimilor ani. Este imperios necesar să vizitezi Cetatea Alba Carolina (secolul XVIII), să-ți faci selfie cu gărzi sau statui (depinde ce găsești) și să bei un ceai cald în framm’s. Se apropie 1 Decembrie, ce altă ocazie mai potrivită ai găsi pentru o vizită în locul în care s-a proclamat Marea Unire? CFR Călători vrea 9,5 lei pentru bilet, dacă ești student.

Sunday brings an interesting dance of clouds over the citadel by Ciortea Madalin on 500px.com


Sibiu. A fost desemnat Capitală Culturală Europeană în 2007 împreună cu Luxemburg, apreciat chiar și de Forbes pentru viața din Centrul Vechi. Crăciunul se apropie, deci puteți să vă bucurați o zi de târgul renumit dedicat sărbătorii. Traversați și Podul Minciunilor de lângă Biserica Evanghelică și vizitați Palatul Brukenthal. Bilet redus: 27,25 lei.

Old center of Sibiu by Vrabie Ionut on 500px.com

Câmpia Turzii. Se află la câțiva kilometri sud de Turda, unde găsiți Castrul Roman Potaissa, care există chiar din timpul romanilor – aviz amatorilor de vizite în ruine. În continuare, se poate ajunge la Salina Turda, despre care știm că au lăudat-o publicații și topuri internaționale. Tot din Câmpia Turzii, însă probabil cu încă un mijloc de transport, natura te îndrumă spre Cheile Turzii. O frumusețe de zonă geografică de care greu o să te mai desparți la sfârșitul zilei. Biletul de tren face cât o călătorie cu busu’  până în centru. Adică 3,75 lei.

Cheile Turzii by Dániel Czibolya on 500px.com

Toate escapadele menționate dispun și de ruta de întoarcere și, bineînțeles, biletul are același preț. Ceva gustare pe drum, apă și baterie pentru telefon plus alte detalii privind precauția atunci când pleci la drum intră în categoria sfaturilor adiționale.

Adună o mână de oameni și gândește-te să mai părăsiți Orașul Comoară; cu siguranță, veți mai găsi și alte nestemate.

Sau dacă ai făcut asta deja, ce alte locuri ne poți recomanda?
Sau poate preferi sa mergi cu “ia-ma nene” 🙂

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!