Interviu cu Vlase (ZOB), despre “Deviant”

Home $ Interviuri | #clujlife $ Interviu cu Vlase (ZOB), despre “Deviant”

by | Nov 24, 2015 | Interviuri | #clujlife

Veteranii punk de la ZOB revin joi la Cluj Napoca, în Euphoria Music Hall, pentru a-şi lansa, într-un concert special, noul album “Deviant“. Cu această ocazie l-am luat la întrebări pe Vlad Gorneanu (Vlase) despre album, concerte, Cluj şi altele…

ZOB înseamnă Moşu, Vlase şi Doru.
Trupa, în formula sa iniţială, şi-a început activitatea în anul 1988, în timp ce membrii săi erau încă în liceu. În anul 1993, după o serie de schimbări de nume şi componenţă, cei patru – Moșu, Vlad, Lonți și Forrest – au devenit ZOB. Concertele lor i-au transformat curând în cea mai puternică forţă din undergroundul românesc.

Discografie:
1996 – Parodisiac
1998 – Telenovelas
2000 – III
2004 – Printre nori
2009 – ZuluOscarBrav
2015 – Deviant

zob

Salut! Cel mai recent concert al vostru din Cluj a fost în iulie, iar săptămâna aceasta ne vom revedea pentru a asculta live noul vostru album. Care este primul lucru care-ţi vine în minte când confirmaţi un concert la Cluj?
Vlad: Bună. Publicul. Oameni pe care nu-i cunosc dar care sunt alături de noi şi se simt bine. Aerul mai cosmopolit al oraşului… sunt ceva lucruri care mă leagă de Cluj într-un mod extrem de plăcut.

Ce ne poţi spune despre “Deviant” şi cum a aparut ideea copertei?
Vlad: Vă pot spune că este un album bun, din punctul meu de vedere. Din punct de vedere tehnic şi muzical mă mulţumeşte, pentru că oricum nu putem cânta mai bine decât o facem, dar faptul de care sunt cel mai mulţumit este că provoacă stări diferite de la piesă la piesă, şi a fost gândit să provoace stări. Iar asta e destul de rar în peisajul muzical actual. Despre copertă… Am încercat să surprindem cea mai nefastă faţă a hidrei denumită statul român, şi cei doi imbecili de pe copertă sunt o reprezentare bună a ceea ce am gândit. Realizarea copertei aparţine lui Călin Răduţă şi suntem foarte mulţumiţi de ce a ieşit.

Aţi avut deja un concert de lansare a albumului în Bucureşti, apoi săptămâna aceasta concertaţi la Craiova şi Cluj. Ce planuri mai aveţi până la finalul anului?
Vlad: Da, la Bucureşti ne ies pasienţele întotdeauna. La Cluj venim la o zi după Craiova, nu ştim cum va fi deocamdată, normal. E posibil să avem oameni mulţi şi entuziaşti, dar e mai probabil să cântăm şi la cluburi goale. Planurile (mele cel puţin) sunt ca muzica noastră să ajungă la cât mai mulţi oameni, iar de-abia apoi, în cunoştinţă de cauză, să fim aruncaţi iar la marginea show-biz-ului, unde s-o mai frecăm vreo câţiva ani. Şi ne propunem să vindem discuri, ceea ce e o himeră în toată lumea, nu numai în România. Deci, nimic realizabil 🙂

Piesa “Arată-mi…” completează bine o beţie cu baieţii, după cum spunea cineva într-un comentariu pe Youtube, cântată în cor cu sau fără chitară. Ce ne poţi spune despre restul pieselor de pe album?
Vlad: “Arată-mi” a fost gândită şi lansată special la începutul verii, pentru a ne lăsa timp să înregistrăm şi să mixăm restul pieselor în timp ce mai aude lumea de noi. Este un cântecel idiot şi amuzant, aş zice, nimic altceva. Şi da, e bun la şpriţ, în măsura în care rămâne doar la stadiul de cântec. Cât despre celelalte… cred că ar fi mai indicat să ascultaţi întâi discul şi abia apoi să discutăm despre restul cântecelor. Eu am 9 piese favorite, de pildă. Iar restul de trei nu-s rele deloc, doar că-s alelalte prea mişto 🙂

Vom putea achiziţiona albumul şi / sau diverse materiale promoţionale după concert?
Vlad: Sigur că da. Va fi disponibil “DEVIANT”, precum şi tricoul oficial de anul ăsta al formaţiei. Şi probabil încă un album mai vechi.

Încheiem cu una mai serioasă.
Cum vezi evoluţia publicului de punk rock de la începutul anilor ’90 şi până azi?
Vlad: E greu ce-mi ceri. Nu m-am gândit niciodată să fac comparaţii de genul ăsta, sau nu-mi aduc aminte. Şi etichetarea asta de punk-rock mă cam lasă rece. Noi cântăm ce ştim, oamenii ne ascultă dacă vor sau nu, nu suntem statul român să le băgăm mâna în buzunar. Dacă ne referim la public în general, da, aş putea să spun că la începuturi era o bucurie şi o sinceritate care s-a estompat cu timpul. Noi doar încercăm să le readucem înapoi, iar chestia asta iese doar când fanii şi-o doresc.

şi una mai neserioasă.
Bănuiesc că întrebarea “De la ce vine ZOB?” este în topul celor mai intâlnite întrebări de interviuri. Care ar fi cele mai amuzante şi spontante răspunsuri date?
Vlad: Forrest, fostul toboşar, s-a trezit cu numele ăsta în cap prin 1993. Şi dacă tot n-aveam altul mai bun am rămas aşa. Poţi să zici şi Zâmbetul Oamenilor Beţi, Zombies Of Bucharest etc. Preferatul meu e ZuluOscarBravo, titlul albumului de acum 6 ani.

Mulţumesc şi aşteptăm cu nerăbdare să ne revedem la Cluj!

Detalii + concurs cu invitaţii la concert găsiţi aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!