Bar etiquette: norme nescrise de respectat la bar

Home $ Articole $ Editorial $ Bar etiquette: norme nescrise de respectat la bar

by | Nov 25, 2015 | Editorial, Recomandări

Cred că experiența la bar rămâne una dintre cele mai interesate pe care ajungi să o trăiești în anii studenției, odată ajuns într-un oraș mare. Calitatea servirii diferă – de obicei, crește -, interacțiunea cu personalul se schimbă, atitudinea e alta, iar de prețuri și preparatele pe care vrei să le încerci nici nu mai vorbim.

Îmi amintesc că am cerut în Hațeg un Bloody Mary și domnișoara care mă servea nu înțelegea ce-i cer, iar după ce i-am arătat pe meniu, a zis că nu are. Câteva luni mai târziu, după experiența Clujului, am înțeles că există locuri unde pot să am pretenții și unde nu, însă pentru a putea evalua experiențele similare, trebuie să îmi dezvolt și eu un comportament de profil.

Așadar, cum ne purtăm atunci când comandăm sau stăm la bar, singuri sau cu prietenii? Propunem 15 puncte după care să te ghidezi.

1. Încearcă mai multe baruri, nu te fixa pe unul singur!
Cu toții avem un loc preferat, dar nu e deloc recomandat să mergi doar în același bar. Sunt multe altele care se pot încadra în preferințele tale, iar din când în când te-ar putea ajuta alte experiențe. Înveți să apreciezi calitatea produselor pe care le consumi, modul de preparare și timpul de preparare, aspecte care nu sunt văzute la fel de toată lumea. Extrem de important este ambientul locului, asociat cu personalitatea ta, și comportamentul personalului față de tine.

2. Fii răbdător!
Aruncă o scurtă privire asupra barmanilor din bar, observă cam cât de ocupați sunt chelnerii și încearcă, apoi, să te decizi ce vrei. Dacă știi că băutura pe care o dorești necesită un timp de pregătire mai amplu, mulţumește-te cu un pahar cu apă pentru început sau comandă-ți altceva înainte. Comenzile se iau în ordine, iar înainte de a spune  că servirea a fost lentă, ține cont și de alte aspecte. Răbdarea îți va fi apreciată, iar tu vei fi mulțumit că ceea ce ai comandat a fost preparat ca la carte, și nu într-o grabă justificată doar ca să ai un pahar în față.

3. Lasă bacșiș!
Bineînțeles, dacă merită. Poți să te gândești ca la o investiție bună pe termen lung. Recunoaște atunci când te simți ca într-un mic regat, unde toată lumea îți ascultă preferințele și acționează în consecință. Nu trebuie să o faci în mod public, dar fă-o față de tine și arată-ți mulțumirea printr-un zâmbet și bacșișul pe care ospătarul sau barmanul il merită. Și nu te sfii nici să recomanzi locul ori persoana prietenilor care știi că ar aprecia un tratament similar.

4. Nu cere niciodată barmanului să-ți pună mai mult.
Pe de-o parte, el știe mai bine cum să-ți pregătească băutura și cum îți recomandă să o savurezi; apoi chiar nu are rost să propui așa ceva. Pe de alta, dacă vrei să testezi anumite cantități sau amestecuri, expune-i dorința, însă mergi pe mâna lui căci sunt mici (spre inexistent) șansele  să nu știe ce face. Și mai ales, lasă-l pe el să-ți ofere ceva din partea casei, dar nu cere ceva pe gratis, pentru care barmanul ar trebui sa-și acopere cheltuiala cu tine din buzunarul propriu.

5. Nu lăsa bacșiș pentru o băutură din partea casei.
Multumește și lasă bacșiș la următorul rând. Acceptă gestul – înseamnă că ai zis tu ceva bine sau ești o companie plăcută – și lasă-i bucuria de a te surprinde cu încă o parte din munca lui pe care o face cu drag. Dacă e ceva ce nu ai mai încercat, oferă feedback constructiv și spune ce anume ai vrea să mai experimentezi. Așa ajungi la următoarea comandă, pe care o poți achita, și toată lumea-i fericită.

6. Nu încerca sa te îmbeți cu bere, mai ales când ieși la agățat.
Gândește-te așa: până când te întorci tu de la toaletă de câteva ori în seara aia, poate să vină altul și să-i comande o băutură domnișoarei (sau domnișoarelor?) pe care tu tocmai ai pus ochii. Pe lângă asta, să vrei să te îmbeți cu bere este complet ineficient; rezultatul nu justifică resursele financiare și umane investite. Mai bine comanzi ceva ce nu ai mai încercat și descoperi ceva nou despre tine, plus ai șanse mai mari să atragi atenția într-un mod pozitiv.

7. Nu trata un barman ca pe o persoană care așteaptă să se angajeze undeva, iar momentan face orice pentru a supraviețui.
Arată-i respectul cuvenit! Mai întâi de toate, el este cel care își pune timpul și pregătirea în slujba satisfacerii nevoilor tale de consum. Concepția conform căreia munca la bar = job provizoriu este total eronată. Încearcă să intri în vorbă cu cel din fața ta; să știi că dacă lucrează de 6-7-10 ani în domeniu și îi poți observa dexteritatea în mișcări, sunt mari șansele să facă asta dintr-o mare pasiune.

8. Nu fluiera, țipa, bate din palme sau flutura bani.
Nu esti la manele, fă un semn discret și așteaptă-ți rândul. Barmanii au o memorie vizuală foarte bună, la care se adaugă simțuri bine dezvoltate. Cel mai probabil, măcar unul dintre ei te-a văzut încă de când ai intrat pe ușă, a urmărit să vadă unde te așezi și așteaptă, odată cu terminarea comenzilor pe rol, să vină să te servească.

9. Dacă vrei să-i cumperi unei domnișoare o băutura, cere-i intâi permisiunea.
Nu te da mare că ai văzut nu-știu-ce secvențe în filme. În realitate, paharele trimise dintr-o parte spre cealaltă a barului riscă să ajungă sparte sau măcar vărsate. Întreab-o, apoi, ce ar vrea să servească, iar dacă vezi că predomină indecizia, abia atunci ia atitudine. În același ton, dacă domnișoara refuză, nu insista. Fetele nu se lasă greu, poate pur și simplu nu sunt interesate.

10. Shot-urile sunt doar pentru un singur scop: să grăbești efectul alcoolului.
De obicei, shot-urile sunt punctul culminant al serii. Mai mici, mai mari, dulci, amare, spicy, flambate sau nu, sunt de toate pentru toți. Însă ține minte că se potrivesc în anumite circumstanțe, care apar tot mai rar dacă ai trecut deja de 30 ani. Dacă neapărat vrei să comanzi shot-uri, fă-o pentru toți cei cu care ai ieșit. Sau dacă ești singur, dă un shot cu barmanul.

11. Nu pierde timpul cu meniul în mână, cineva așteptând să-ți preia comanda.
Gandește-te din timp la ce vrei sa bei, la o băutură preferată pe care o poți comanda rapid, iar apoi stai și meditează la ce ai vrea să încerci. Se creează un mare disconfort când cineva e în picioare, lângă tine, așteptând să te decizi, și tu dai înainte și înapoi paginile din meniu. Din nou, dacă nu te poți hotărî, mergi pe recomandările cunoscătorilor din bar.

12. Când ieși cu prietenii, lasă-ți telefonul deoparte.
Ești într-un bar pentru socializare, profită de asta sau stai acasă! Sunt multe scenele de Hollywood în care cineva stă izolat la bar, cu telefonul în mână și un pahar cu gheață lângă. Dar știm cu toții că, în filme, realitatea e distorsionată. E de-a dreptul necivilizat să îți ignori prietenii pentru că, în același timp, tu flirtezi cu cineva prin sms sau, mai rău, dai scroll pe Facebook.

13. Pregătește-ți tot timpul bani cash.
Nu știi niciodată ce sau cine intervine și cât de mult se prelungește seara. Mai ales când ieşi cu prietenii şi la masă se scoate o singură notă. Ține cont de faptul că în unele locuri se plătește pentru fiecare băutură. Iar revenind la punctul 3… e mai complicat să lași bacșiș de pe card. Deci cash-ul este mereu o idee bună.

14. Nu cere mai mult decât un pahar cu apă, doar pentru că vrei să mai stai și ai prefera să nu plătești.
Nici nu ai ieșit ca să bei apă, și nici nu poți fi atât de însetat încât să vrei un litru de apă gratis și doar o băutură. Scopul serii era exact invers.

15. Și nu în ultimul rând, evită să stai lângă un cocktail două ore. 
Nici măcar în studenție nu-i frumos să faci așa, iar când ai trecut de perioada asta, cu atât mai puțin. Recomandat este să ieși în oraș doar atunci când știi că îți permiți și că nu-ți regreți deciziile sau comportamentul ziua următoare. Sau gândește-te la varianta împărțirii bugetului: dacă seara e cu buget redus, axează-te pe preparate la prețuri mai mici; primul calcul îți va arăta că poți să încerci mai multe lucruri cu aceeași sumă pe care poate ai cheltui-o pe o singură băutură, inaccesibilă în acel moment.

Asta cuprinde, în linii mari, eticheta de bar pe care ar trebui să o avem mereu în vedere, atât în momentele în care ne petrecem toată seara acolo, cât și atunci când doar dăm comanda și ne întoarcem la o altă masă.

Voi ce alte puncte ați adăuga?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!