6 recomandări de localuri de nefumători din Cluj

Home $ Articole $ Recomandări $ 6 recomandări de localuri de nefumători din Cluj

by | Dec 8, 2015 | Recomandări

Astăzi abordăm unul dintre cele mai controversate subiecte ale vieții socialeși anume fumatul în localuri: da sau nu?

Din punctul meu de vedere, întrebarea este extrem de delicată pentru toate părțile implicate. Căci departe de mine gândul de a mă bate în piept cu legislația pe care nu o cunosc, însă nu ar trebui ca statul, care face bani frumoși din accizele pentru tutun, să le ofere și condiții oamenilor care-și aruncă banii pe traiectorie balistică, cu cădere direct în ograda lui? Păi ba da, dar atunci nu se mai justifică ipoteza despre care auzim tot mai des în ultima perioadă, și anume interzicerea fumatului în spațiile publice.

Cum să vă spun eu… cam tot este spațiu public. Până și Facebook a fost declarat spațiu public, oricât de privat l-ar crede unii. Singura variantă le rămâne oamenilor să fumeze în intimitatea propriei locuințe, în curte – dacă stau la casă – sau în garaj, dacă dețin unul. Se vorbește despre socializarea la țigară în fața localurilor… dar eu sunt confuză, trotuarele nu-s tot publice?

Nu mă înțelegeți greșit, mi-ar face mare plăcere să nu mă mai întorc în casă cu hainele direct în mașina de spălat că parcă tocmai am ieșit cu ele din afumătoare, însă nu-mi dau seama care ar fi abordarea corectă. Până și “corect” nu-i decât un termen relativ. Oricum, din moment ce reglementarea situației se lasă așteptată, proprietarii localurilor își decid singuri poziția. Atfel, în Cluj-Napoca avem câteva care au adoptat politica unui spațiu curat, cu aer respirabil, mizând pe educația și înțelegerea clienților lor… cu accent pe ultima parte, căci nimeni nu a INTERZIS nimic, ei au reușit, cumva, să inducă măsura ca fiind ceva firesc.

localuri de nefumatori

1. Olivo Caffe – recent intrată în horă, cafeneaua mi se pare că a jucat un fel de pariu cu viața. Din punctul meu de vedere, miza a fost mare, însă renumele câștigat în anii de activitate ca local de top în oraș a ajutat ideea că lumea o va alege, în continuare, pentru ceea ce Olivo promite și oferă, și nu o va respinge pentru faptul că, în ora în care cineva savurează o cafea, nu poate renunța să aprindă o țigară. Ei au anunțat cu aproape două săptămâni înainte că au luat decizia opririi fumatului în local. Au făcut-o pe blog și pagina de Facebook; puțin cam scurtă detalierea situației, însă de apreciat că nu au pus pe nimeni în fața faptului împlinit.

Până una-alta, decizia a fost bine primită și lumea-i fericită. Acum poți să te bucuri de aceleași specialități de-a dreptul delicioase fără griji că o să simți fum pe pastele din farfurie sau că va trebui să umbli cu detergentul de rufe mereu în geantă – exagerare voită, desigur. Dacă sunt nefumători pe aici și acum vor să meargă la Olivo, încercați musai french press-ul sau pumpkin latte-ul (12,5 lei), că tot a venit iarna. O bilă albă mai aveau dacă actualizau și meniul, care încă prezintă prețurile pachetelor de țigări, dar scăpările sunt omenești.

Adresă: Bulevardul Eroilor 7 | Site: olivocaffe.com

2. Mint Bistro – localul a fost așa încă de când s-a deschis: fără fum. Au mizat pe faptul că totul este homemade și sănătos, dorind să compleze experiența oferită cu un aer deschis, care să nu înece pe nimeni atunci când încearcă să trăiască noi experiențe culinare. Asta vrea să transmită și numele. Așa că oricând îți dorești o atmosferă de cafenea pariziană cu puțină muzică jazz în surdină care să-ți umple momentele de liniște, acesta este locul.

Dacă ajungi la Mint, să știi că poți alege supe la 9 lei, burgeri la 22 de lei sau salate între 19-24 de lei. Și fac niște limonade cu care neapărat trebuie să te lauzi că le-ai încercat. Apropo de meniu, un mare plus îl reprezintă faptul că, pe cât posibil, pentru ingrediente apelează la producători locali. Chiar frumos, nu-i așa?

Adresă: Gheorghe Șincai 11

3. Delissima Pizzeria – încep prin a spune că decorul este de-a dreptul boem, era și păcat să intre fumul de țigară în țesătura scaunelor sau în perdele. Locul este elegant și family friendly, așa cum zic recenziile, iar cei care-i trec pragul au numai cuvinte de laudă. În plus, fiecare pizza coaptă în cuptorul lor cu lemne este o operă de artă.

Delissima își invită clienții, fumatori sau nefumători, să se respecte pe ei înșiși, căci nu este nici bine și nici plăcut să mănânci unde fumezi sau să fumezi unde mănânci. Pizza, înghețată de casă, cocktail-uri, cheesecake-uri… găsești cam orice vrei să te bucure într-o seară liniștită în oraș. Apropo, bucătăria de la parter este deschisă – bucătarului îi va face plăcere să aibă public.

Adresă: Virgil Fulicea nr. 7 | Site: delissima.ro

4. Meron – În Cluj se tot deschid localuri faine, însă fiecare trebuie să se distingă prin anumite elemente. Meron, house of coffee, este o cafenea care s-a deschis săptămâna trecută în plină zonă centrală. Așadar, musai de încercat, mai ales că la o scurtă privire aruncată la pozele de pe Facebook primești impresia de local premium, amplasat într-o metropolă europeană. Aici s-ar putea filma cadre artistice pentru cinematografia modernă.

Evenimentul deschiderii a fost tare bine văzut, iar elementul distinctiv – în mulțimea de cafenele care atrag viciul fumatului – este reprezentat de faptul că nu se fumează.

Adresă: Napoca 3

5. Kaja Tanya – Nu am ajuns încă aici, însă recenziile de pe TripAdvisor m-au convins în cinci minute, iar alții mi-au confirmat că merită. Locul este foarte apreciat pentru mâncare și pentru prețurile mai mult decât decente. Turiștii se îndrăgostesc în special de amplasament; Kaja Tanya este ușor de găsit în zona Centrului, în partea vechii Cetăți a Clujului, pe străduțele pietruite. Una dintre pietonalele boeme găzduiește localul prietenos în care – exact – nu se fumează.

Adresă: Inocentiu Micu Klein 11 | Site: kaja-tanya.blogspot.ro

6. Cafeneaua Francesca – Vă spun doar că pagina lor este plină, plină cu prăjituri! Se spune că lucrurile bune vin în mici dimensiuni, iar locul ăsta nu face excepție. Mai mult decât atât, reprezintă exemplul perfect de detaliu al cotidianului într-un oraș agitat, care dă dependență.

Ușor de ajuns la el, cu preparate delicioase, cu un ambient liniștit și oameni care te servesc ca pe un prieten, cafeneaua este perfectă pentru un moment de respiro, o gură de aer curat, în adevăratul sens al cuvântului: nici aici nu se fumează.

Adresă: Piața Muzeului 6 | Site: francesca2012.wordpress.com 

Dacă mai știți altele, scrieți jos în comentarii, să aflăm de ele. Aici mai găsiți și alte recomandări de localuri pentru nefumători.

Nu știu ce putem face cu fumatul, însă știu ce putem face cu localurile astea frumoase: să le susținem. Nu poate să fie nimic rău în a nu-ți petrece timpul în preajma nicotinei. Adi Hădean a început în luna mai o campanie tare sugestivă: #EatThis și în ultima zi a lunii a lansat o provocare tuturor localurilor – să adopte atunci no smoking day, și să continue ideea câte o zi pe săptămână.

Vouă cum vi se pare? Ați fost în localuri fără fum, se văd diferențe?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!