3 formatii clujene in finala nationala GBOB Romania

Home $ Interviuri | #clujlife $ 3 formatii clujene in finala nationala GBOB Romania

Sâmbătă (19 decembrie), in Aby Stage Bar din Râmnicu Vâlcea are loc Finala G-BOB Romania (Global Battle of Bands / Bătălia mondială a formațiilor), cel mai important eveniment al anului pentru scena muzicală autohtonă.

G-BOB este o competitie la nivel mondial, in cadrul careia trupele interpreteaza melodii live, neprelucrate, reprezentand compozitii proprii si originale. In Romania, GBOB a ajuns la cea de a sasea editie; anul acesta fiind editia pilot pentru Asociatia culturala Sunetul Muzicii.
Obiectivul principal al proiectului este acela de a gasi o formatie care sa reprezinte tara noastra la Marea Finala a Bataliei Mondiale a formatiilor GBOB (organizat la Berlin/DE în aprilie 2016).

20 de formații din toată țara se întâlnesc pe aceeași scenă; doar una va pleca învingătoare acasă; Clujul este reprezentat de: Face Today, FUNKorporation și Vespera.
Finala va putea fi urmărită în direct la H!T Music Channel, sâmbătă de la h19.00. Mai multe detalii aici.

Le tinem pumnii, iar cu aceasta ocazie am incercat sa aflam mai multe despre cum se pregatesc trupele clujene pentru marea competitie. Mai multe, in interviul comun de mai jos:

Cum va pregatiti pentru finala GBOB Romania si ce sanse credeti ca aveti tinand cont de drumul parcurs pana in finala?
Tommy Turos – FUNKorporation: Ne pregatim intens, incercam sa avem repetitii zilnice chiar daca unii dintre noi vor mai lipsi de la orele de facultate sau din birouri. In ceea ce priveste sansele noastre incercam sa fim optimisti, dar suntem constienti ca sunt foarte multe formatii in competitia GBOB romania care merita sa ajunga in finala din Berlin. Semifinala a fost doar o incalzire, adevarata “batalie” sa va da in Rm. Valcea in 19 decembrie.
Totusi nu are rost sa ne ascundem, vrem sa castigam finala nationala, sa cucerim Berlinul si sa ajungem la cat mai multe festiVALURI internationale de muzica live:)

Bàtor Siklodi – Face Today: Am incercat sa alegem cele mai potrivite piese pentru finala, restul depinde de starea noastra pe ziua evenimentului.
Cred ca avem sanse bune!

Vespera: Pregătirea noastră în general, ca trupă, va trebui să fie reflectată în finală. În alte cuvinte: în prezent, ne pregătim intens pentru lansarea unui nou material discografic, „Imago”, la care adăugăm munca la reîmprospătarea imaginii; în momentul în care ne considerăm pregătiți pentru noi, vom fi pregătiți pentru orice. Însă în ceea ce privește strict finala GBOB, vom lucra mult la concentrarea unui spectacol întreg în două piese: sound, dinamică, show, comunicare. Rezultatele acestui concurs sunt destul de imprevizibile, întrucât fiecare trupă calificată aduce ceva special concursului, genurile abordate fiind diverse. Ceea ce va face trupele să se diferențieze unele de altele va fi în mod sigur munca pe detalii, înglobate atât în atitudine, cât și în show. Personal, trupa Vespera va încerca să dea tot ce are mai bun în aceste 8 minute și să încerce să convingă juriul că merită să reprezinte România la nivel internațional.

Ce credeti ca are nevoie o trupa pentru a reprezenta Romania la finala GBOB internationala de la Berlin?
Tommy Turos: In primul rand un sound bun bine inchegat, originalitate si o doza mare de nebunie.

Bàtor Siklodi: Trebuie sa aiba muzica originala, actuala si internationala.

Vespera: Scena muzicală e într-o continuă schimbare și trebuie să fii mereu cu un pas înainte pentru a fi în prezent. Formația care va reprezenta România pe scena GBOB de la Berlin va trebui să iasă atât din tiparele românești, cât și din propriile-i limitări; va trebui să gândească la nivel de mase și să încorporeze o întreagă lume în piesele pe care le pregătește pentru concurs. În opinia noastră, nu doar trupa care va reprezenta România, ci și trupa care va reprezenta scena muzicală internațională în Marea Finală va trebui să reprezinte o voce, un strigăt pentru artă, pentru viitor, pentru o lume întreagă. Marea provocare – ba chiar marele test – va fi de a transmite toate acestea prin muzică și prin arta scenică. Avem încredere că trupa care va câștiga finala de la Râmnicu Vâlcea va primi toată susținerea profesioniștilor, în acest sens.

Cum ati prezenta scena locala clujeana, vazuta de pe scena?
Tommy Turos: Clujul are foarte multi artisti super talentati in mai toate genurile de muzica. Problema este ca sunt foarte putine localuri care sa investeasca in formatii cu muzica originala, cu stil mai necomercial. Muzica electronica sau formatii de coveruri sunt cele sustinute la majoritatea evenimentelor.

Bàtor Siklodi: Unele dintre cele mai memorabile concerte le-am avut in Cluj si ne place sa cantam aici. Sunt tineri din toate colturile tarii in acest oras, in general descise la noutati astfel fiind posibil pentru trupele noi sa gaseasca publicul lor.

Vespera: Menționam mai sus de provocarea de a materializa un mesaj puternic prin muzică și show și de a-l transmite publicului; din această perspectivă, trupele din Cluj au încercat să ridice scena locală la un nivel și mai înalt, din toate punctele de vedere. În experiența noastră, muzicienii clujeni au atins standarde înalte dintotdeauna și mereu suntem surprinși de câte o trupă proaspătă, de oameni care pun un mai mare accent pe calitatea muzicii lor și pe dăruirea acesteia decât pe „cultul personalității”. Sunt oameni care se reinventează, cresc și învață continuu. Sunt oameni care se luptă pentru cauze comune și rămân uniți. Să ne înțelegem: există trupe și artiști de mare calitate peste tot în țară, clar; aici încercăm să redăm specificul clujean. Revenind, aceste aspecte nu se văd doar din interior, din backstage, ci și din public: să nu uităm că noi nu suntem doar niște cartoane în limelight, ci și public și susținători pentru colegii noștri de breaslă și vice-versa. Așadar, putem vorbi din ambele perspective, ceea ce ne întregește experiența artistică.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!