#Cluj: Unde schiem în această iarnă

Home $ Articole $ Recomandări $ #Cluj: Unde schiem în această iarnă

by | Jan 8, 2016 | Recomandări, Sport

Există trei tipuri de oameni: cei care își doreau să vină iarna, frigul și zăpada, iar acum se bucură, cei care nu voiau să vină și acum suferă, dar deloc în tăcere, și cei care își doreau să simtă anotimpul, dar acum își regretă propriile dorințe. Oricum ar fi, iarna autentică e deja aici, în Cluj, și în tot restul țării, iar amatorii de sporturi de iarnă… cred că-s suficient de mulți încât să-și facă o organizație și să conducă lumea.

Anul trecut nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că sunt locuri de schi în jurul Orașului Comoară, căci sincronul ar fi fost prea potrivit. Deși o rezoluție pentru 2015 spunea că-i musai să învăț să schiez… încă nu m-am văzut cu nicio poză pe Facebook în care eu-s pe pârtie, și nu cu sacul ori cu sania. Dar știm cu toții spusele Andrei, niciodată să nu spui niciodată (d’oh!) – timpul nu-i pierdut, iar weekend-ul ăsta se anunță condiții tare bune pentru testarea zăpezii!

Deci, unde putem să schiem în județul Cluj? Conform ski-map.ro, există 4 locuri: Feleacu, Buscat – Băișoara, Căpușu Mare și Mărișel, însă ultimele două zone care însumează 3 pârtii par a fi închise. Am făcut puțină cercetare pe subiect și am adunat câteva informații utile pentru cine plănuiește o escapadă zilele astea. Așadar…

Pârtia Teleschi Feleacu
Amplasată la 12 km de oraș, pe Dealul Feleacului, face zona extrem de ușor accesibilă și pentru cei care vor să petreacă timp puțin pe drum, dar și pentru cei care nu au mașină și s-ar gândi să apeleze la taxi. Dacă vă puneți 4 într-o mașină, nu o să depășiți costul per călător mai mult decât o intrare în club.

Ultimul update din 8 ianuarie, ora 00:30 arată așa: două pârtii deschise (pârtia pentru începători și pârtia mare), strat mediu de 19 cm zăpadă, temperatura medie de zero grade Celsius și ninsoare slabă. Instalația teleschi cu dispozitive de tractare monopost (<- habar nu am ce am scris aici) are capacitate de 412 locuri și lungime de 765 m. Urmează și snowpark-ul (singurul din regiune): acesta va include mai multe elemente pentru trickuri si 3 jumpuri amenajate.

Orar și tarife: luni 18:00 – 22:00, marți – joi între 16:00 – 22:00, vineri 14:00 – 22:00 și sâmbătă – duminică între 10:00 – 22:00. Urcarea costă 4 lei, însă există opțiunea pachetelor: 35 de lei – 10 urcări, 50 de lei – 15 urcări, 60 de lei – 20 de urcări. Echipamentele de schi și snowboard înseamnă 30 de lei / zi. Pe pârtia începătorilor, o urcare cu baby-lift-ul costă 1 leu.

Din ce am înțeles de pe site, urcările achitate se transformă în puncte pe care le poți refolosi. Mișto sau ce?! Este și internet wireless, să spuneți prietenilor și dușmanilor unde sunteți.

Buscat Resort – Băișoara
Din cinci pârtii, doar una este deschisă însă-i chiar cea mai potrivită: Buscat 1.
Ultimul update de la 6 ianuarie, ora 12:30 spunea că stratul de zăpadă atinge 20 de cm.
Dificultatea pârtiei: foarte ușoară. Lungime: 1 300 m, lățime: 35 m. Panta medie: 8 %. Capacitate optimă: 1 400. Zilele acestea au anunțat pe Facebook că se lucrează și la înzăpezirea pârtiilor mai dificile – cea roșie și cea neagră-, însă fiind abrupte procesul este puțin mai dificil și vor comunica ulterior data deschiderii.

Cum ajungi la Buscat:

Dacă alegi varianta mașinii proprii, vei merge către Băișoara pe drumul ce se desprinde din DJ 107M în Băișoara si urcă 10 km pe valea Ierta până în satul Muntele Băișorii, apoi încă 2 km până la muntele Buscat. Distanța Cluj-Napoca – Buscat este: 54 km. Musai sa fii echipat corespunzător: cauciucuri de iarnă, lanțuri etc. Harta stațiunii o găsești aici.

Însă există și varianta transportului pe care ei îl pun la dispoziție cu microbuzul firmei, ce are o capacitate de 16 locuri și remorcă pentru bagaje. Costul înseamnă 40 de lei dus-întors. Detalii aici.

Orar și tarife: de luni până vineri între 10:00 – 17:00 și sâmbătă – duminică între 09:00 – 17:00. Happy hour (35 de lei pentru urcări) în timpul săptămânii între 10:00 – 12:00 și 15:00 – 17:00. Prețurile abonamentelor pentru urcări sunt cuprinse între 75 de lei (11 urcări, reducere pentru copii sub 12 ani, pensionari și studenți cu STUDCARD sau OMNIPASS: 50 de lei), 140 de lei (25 de urcări, 100 de lei cu reducere) și 210 de lei (40 de urcări, 150 de lei cu reducere). Mai există abonament all day (120 de lei / 90 de lei), abonament ½ de zi (80 de lei), abonament vineri-duminică (200 de lei / 150 de lei) și abonament de sezon (1 200 de lei). O singură urcare costă 8 lei.

Pârtia Mare Băișoara (Muntele Băişorii) este momentan închisă, deși se anunță un strat de zăpadă de 15cm. Pe facebook nu prea sunt activi, din păcate.

Câteva sfaturi pentru începători într-ale sporturilor de iarnă găsiți și aici, ca să vă ajute la alegerea echipamentului potrivit. Pentru orice întrebări suplimentare, ambele pagini dau răspunsuri rapide pe paginile de Facebook, puteți încerca să le scrieți oricând.

Ați fost până acum în județul Cluj la schi? Cum vi se pare?
Ce alte variante sugerați în apropiere?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!