Aplicații esențiale pentru un student în Cluj

by | Jan 14, 2016 | Recomandări

Cotidianul într-un oraș mare este o adevărată provocare. Începând cu întrebarea “oare eu ce mănânc azi?” și culminând cu “de la ce oră o fi filmul ăla?”, fiecare zi este o serie continuă de nelămuriri pentru care trebuie să începi să te informezi. Iar cel mai ușor să te orientezi este cu toate aplicațiile utile și funcționale într-un singur loc: în smartphone. Iar aplicațiile sar mereu în ajutorul… studenților.
Așadar, am făcut un mic slalom printre aplicații în AppStore și Google Play și am venit cu câteva recomandări care pot face viața mai ușoară în Cluj-Napoca.

CUM TE DEPLASEZI
Prima aplicație care mi-a fost recomandată odată cu mutarea în metropolă a fost Cluj Bus (link download iOS — pentru Android nu este identică, dar găsiți alternative în Google Play), pentru supervizarea programului transportului public din oraș, dezvoltată chiar de doi programatori din Cluj. Cuprinde tramvaiele și toate autobuzele care circulă pe linii urbane și metropolitane. Acum în AppStore costă 1,99 euro, iar pentru cafeaua asta băută în centru îți spune care sunt stațiile din apropiere, ce autobuze poți să iei dintr-o anumită stație, vezi harta rutei și poți chiar să introduci o rută, primind direct indicațiile de orientare. De asemenea, afli care sunt obiectivele importante din zonă și alte detalii similare. Nici secțiunile “schedule” și “buy ticket” nu lipsesc.

Aplicațiile pentru comenzi taxi sunt extrem de utile, mai ales la plecările și întoarcerile din club ori pur și simplu când te grăbești/nu știi unde trebuie să ajungi. La Nova Taxi (iOS și Android) mereu mi-e mai la îndemână să sun, însă au și aplicație mobilă și chiar încurajează folosirea ei, deși ultimul update a fost făcut în iunie 2013. Mecanismul este simplu: se validează adresa, se caută șoferul, se calculează timpul. Clever Taxi (iOS și Android), pe de altă parte, cuprinde toate firmele de taxi din oraș și este folosită intens. Avantaje: poți să interacționezi cu șoferul prin chat, ți se calculează costul cursei în aplicație și poți să plătești cu cardul.


Waze (iOS și Android) este o aplicație GPS extrem de utilă indiferent dacă ai mașină sau nu – căci și pietonii trebuie să se orienteze în oraș. Waze te avertizează dacă traficul este aglomerat ori dacă sunt accidente și mașini de poliție cu dispozitiv radar pe traseul tău. Unde mai pui că îți calculează timpul până la atingerea destinației?

Și nu în ultimul rând, aplicația sistemului de car sharing Get Pony (iOS și Android).  Sistemul îți permite să conduci (dacă deții un permis, bineînțeles) orice mașină inscripționată Get Pony găsești parcată și liberă în Cluj, o deblochezi cu ajutorul aplicației odată ce ți-ai creat profilul și pornești la drum. La final, se calculează cursa și plătești cu cardul, utilizându-se datele pe care le-ai introdus la crearea contului. În aplicație vezi în ce zone și pe ce străzi sunt poneii, care este aspectul mașinii la interior și exterior și cât combustibil mai are.

DE UNDE MĂNÂNCI
Păi cu HipMenu (iOS și Android), de oriunde vrei. Aplicația de home delivery este cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla, spre exemplu, în sesiune. Creezi rapid un cont, intri în lista cu restaurante, îl alegi pe care îl vrei și ți se deschide o pagină cu informații: comanda minima (poate și pentru free delivery), orar și butonul de meniu. De aici încolo e simplu, adaugi la alegeri ceea ce vrei să comanzi, revizuiești comanda la final și o plasezi. În câteva momente ți se va confirma, iar în cazul în care ceva din meniu nu mai este disponibil, vei fi sunat și informat. Marty (iOS și Android) au, iarăși, o aplicație tare faină, însă găsești în HipMenu și restaurantele lor, în funcție de proximitatea spațială.

PENTRU FESTIVALURI
Clujul stă cel mai bine la capitolul ăsta, știm deja ce an plin a fost 2015. Și mai știm ce agitație e în perioada unui festival, așa că cel mai bine este să te informezi direct de la sursă… în cazul ăsta, sursa fiind aplicațiile care îți spun tot ce vrei să știi, ținând telefonul în mână.

Electric Castle Festival (pentru iOS momentan lipsește, cel mai probabil este în mentenanță; link Android) îți pune la dispoziție line up-ul, harta festivalului, informații despre artiști și posibilitatea de a cumpăra bilete. De asemenea, te atenționează prin notificări atunci când ceva important se întâmplă sau când începe concertul pe care tu l-ai marcat că-i musai să îl vezi.

Și Untold Festival (iOS și Android) are o aplicație care a primit laude în vară, dar momentan așteptăm un update. Pentru 2015 a avut și un joc încorporat, care oferea șansa câștigării unei invitații la festival.

Nici festivalurile cinematografice nu se lasă mai prejos, fiindu-le călcat pragul de un număr mare de oameni ce așteaptă să se poată informa ușor. Pe lângă program și informațiile de bază, aplicația TIFF (iOS și Android) te întâmpină și cu indicații de orientare spre una dintre locațiile festivalului, dar și cu posibilitatea achiziționării biletelor. Ca în fiecare an, așteptăm update-ul să apară update-ul cu puțin timp înainte de festival.

Aplicația pentru Jazz in the Park (iOS și Android) are poate cea mai user-friendly interfață dintre cele menționate. Găsești pe home page până și vremea în Cluj-Napoca, feed-ul de Instagram, suveniruri, activități și posibilitate de susținere a festivalului.

ALTELE
Aplicaţie de club: N.O.A – Nest of Angels (iOS și Android) îți oferă o întreagă experiență de club. De îndată ce îți creezi profilul, poți să faci rezervări online, să-ți inviți prietenii la un eveniment sau să vezi cine este „single” pe radarul social din club. Atât chat-ul clubului este mereu disponibil, cât și cel privat, iar cei care o instalează beneficiază și de programe de fidelizare.

Aplicație pentru localuri: TripAdvisor (iOS și Android) este cea mai cunoscută aplicație de călătorie worldwide, apreciată pentru corectitudinea informațiilor și recenziilor pe care te poți baza. Extrem de complexă, cuprinde atât planificarea completă a unei călătorii (hoteluri, zboruri sau rezervări în localuri), cât și posibilitatea comparării ofertelor pe care le găsești.

Nu în ultimul rând, aplicație pentru chirii: Fizbo (iOS și Android). Pentru un student, poate fi răspunsul tuturor problemelor lui. Prin intermediul tap-ului pe ecran, ți se desfășoară pe ecran o hartă a zonelor și chiriilor disponibile în acea zonă, în funcție de prețuri. Odată selectat un preț, apar informațiile cu privire la dotarea apartamentului.

Toate aceste aplicații pot îmbunătăți timpul petrecut în căutarea de informații, iar studenții sunt cu atât mai recunoscători, fiind de multe ori în întârziere și neștiind încotro s-o apuce.

Voi ce alte aplicații mai știți și pe care le folosiți?

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This