Voluntariat în Cluj: oportunități și ce presupune acesta

Home $ Articole $ Editorial $ Voluntariat în Cluj: oportunități și ce presupune acesta

by | Feb 3, 2016 | Editorial, Recomandări

Voluntariatul – ăla etichetat ca fiind inutil, un fel de servitute umilitoare, neplătită, care îți mănâncă timp și energie și nu-ți aduce niciun beneficiu.
Pot să spun doar atât, din experiența de oraș universitar: primul voluntariat pentru care m-am înscris la o săptămâna după ce-am pășit în metropolă mi-a deschis ușa spre toate celelalte oportunități de care am dat. Și nu au fost deloc puține.

E ceva aparte ce te ajută să te cunoști pe tine, să ai încredere că poți, să înveți cum să gestionezi situații, să ai responsabilități a căror îndeplinire se recompensează. Niciun eveniment de anvergură nu ar fi posibil fără voluntari care, dornici de distracție și beneficii, muncesc puțin în timp ce cunosc oameni noi și se pregătesc să dea piept cu realitatea în care nu te învață nimeni cum să trăiești.

Sunt nenumărate ocazii în care îți poți îmbunătăți anumite aptitudini fiind, practic, o oportunitate excelentă de a acumula experiență de orice fel: atât la nivel profesional, la nivel de autocunoaștere, și mai ales în relațiile cu oamenii. Asta, bineînțeles, dacă te implici.

Din ce am văzut eu până acum, sunt două tipuri de voluntari. Într-o categorie intră cei care profită de poziția lor doar ca să salveze banii de intrare la un eveniment sau un festival, nu le pasă deloc ce ajung să facă atâta timp când și-au îndeplinit țelul primar și abia așteaptă finalul turei. Iar în altă categorie intră cei care fac asta din plăcere și se bucură de fiecare moment al experienței.

În Cluj, oportunitățile de voluntariat sunte nenumărate. De la evenimente singulare și conferințe care se repetă în fiecare an până la concerte și festivaluri mari de muzică ori film, asociații pentru protecția animalelor sau ONG-uri – totul este posibil, depinde doar de tine ceea ce vrei să faci.

Despre festivaluri ne-au explicat puțin cum funcționează procesul selecției coordonatoarele echipelor de voluntari de la Electric Castle Festival și Untold Festival. Exemple de departamente în care se poate activa: check-in, parking, camping, info point.

Andreea Lupu, UNTOLD FESTIVALProcesul de recrutare și selecție a fost unul destul de complex și îndelungat, derulat pe parcursul a cinci luni, având în vedere că vorbim de peste 1200 de persoane înscrise, din aproape toate județele țării, dar și din străinătate, proces pentru care am avut si sprijinul Brigăzii de Voluntari. Vorbind despre o diversitate atât de mare, nici selecția nu ar fi putut fi la fel pentru toată lumea, astfel încât ne-am adaptat și am trecut de la interviurile online – pentru cei care nu puteau ajunge în Cluj sau București – la cele față în față, precum și la probe de lucru, unde încercam să observăm: abilitatea de a lucra în echipă, proactivitatea, stilul de comunicare, atitudinea față de colegi.

Pentru ca aceștia să înțeleagă magnitudinea și complexitatea evenimentului, precum și rolul deosebit de important pe care îl au în cadrul festivalului, au fost realizate training-uri, ieșiri de socializare, treasure hunt-uri și am încercat să îi implicăm mult și în activitățile de planificare de dinaintea festivalului, nu doar în faza de implementare. Calitățile și abilitățile pentru care voluntarii UNTOLD au fost recrutați s-au evidențiat enorm in timpul festivalului, când deja eram în faza de implementare. Spiritul de echipă, proactivitatea și zâmbetele largi au fost calitățile definitorii ale voluntarilor UNTOLD. Iar feedback-ul primit de la ei post-eveniment ne demonstrează că ei au avut un rol extrem de important în succesul festivalului și experiențele avute de festivalieri în cele 4 zile. Suntem convinși că vom revedea aceleași fețe zâmbitoare și descurcărețe și în ediția 2016 a festivalului!

#voluntar #untold #iubescclujul #makingmemories #makingfriends #niceteam

A photo posted by Flavia|17|Romania (@flavianaurzica) on

Ioana Lepădatu, ELECTRIC CASTLE FESTIVAL – Selecția voluntarilor este importantă pentru noi, acordăm mare atenție fiecărui individ care aplică. Un prim pas este înscrierea pe site, modalitate prin care aflăm mai mult informații demografice dar și soluții pe care individul le vede în diferite situații date. Urmează apoi interviul face-to-face cu cei care au trecut de prima probă. Această probă este modalitatea prin care îl cunoastem pe candidat, discutăm despre experiențe anterioare în voluntariat, despre EC și nu în ultimul rând, încercăm să aflăm cât mai multe despre munca în echipa și respectarea task-urilor.

După acest interviu lucrurile devin mult mai clare și putem definitiva echipa. Training-ul voluntarilor începe practic din ziua în care aceștia află că au fost selectați. Ținem legătura prin e-mail, telefon, facebook și prin întâlniri directe împreună cu fiecare coordonator de department din staff-ul EC.

În ultimii doi ani numărul celor care au aplicat ca voluntari la EC a depăsit 1000 de persoane/an, motiv pentru care selecția a fost dificilă. Cred însă că i-am avut în echipă pe cei mai buni dintre cei buni. Pentru ediția din 2016 vom începe selecția în luna aprilie, acordând aceeași atenție fiecărui individ în parte dar și echipei care se va forma.

sursă foto: gherleanul.ro

ONG-urile și asociațiile sunt și ele la îndemână în Cluj-Napoca, activând în domenii cu accente variate: educație, proiecte internaționale, drepturile omului, persoane cu dizabilități, persoane în vârstă, feminism, protecția animalelor și multe, multe altele. Două dintre acestea, foarte cunoscute, sunt PATRIR și Asociația Dog Assist.

Mihai Pop, PATRIR – PATRIR sau Institutul Român pentru Pace, este un ONG înființat în Cluj-Napoca în urmă cu 15 ani. Principalele activități ale organizației urmăresc reducerea violenței directe, structurale și culturale. La nivel local aceasta se traduce prin programe de: prevenire și reducere a violenței în școli, reducere a Hate Speech-ului din online sau oferirea de șanse elevilor proveniți din medii sociale dezavantajate. Voluntarilor sau tinerilor interesați de aceste teme li se oferă posibilitatea sa participe și la traininguri, seminarii sau alte programe internaționale de tineret.

La nivel internațional, PATRIR lucrează în proiecte în Egipt, Irak sau Siria care vizează promovarea educației civice, tranziția societăților spre procese de pace sau depășire a traumelor provocate de conflictele violente cu care s-au confruntat sau se mai confruntă recent. Persoanele interesate de domeniul dezvoltării internaționale sunt mereu bine-venite să susțină membrii echipelor de proiect și să observe îndeaproape sau să fie parte din programe care vizează transformarea conflictelor.

Mai multe detalii găsiți pe www.patrir.ro iar dacă doriți să faceți un stagiu de voluntariat sau internship în cadrul PATRIR, puteți trimite un CV și o scrisoare de intenție pe adresa [email protected]

Theya Golea, DOG ASSIST – Asociația Dog Assist este un ONG local care oferă servicii de intervenții asistate de animale (terapie și activități asistate de animale), se implică în proiecte de educare și informare a comunității locale cu privire la beneficiile interacțiunii corecte și pozitive om-animal, dar și a deținerii responsabile a animalelor de companie, respectiv formează noi specialiști în domeniu. Terapia asistată de animale este un domenu relativ nou în România, însă în străinătate este folosit de mulți ani și există numeroase studii care îi dovedesc eficiența.

În cadrul echipei Dog Assist, voluntarii sunt de două tipuri, omuleți și blănoși. Voluntarii umani sunt selectați pe tot parcursul anului, asociația având nevoie de specialiști atât pentru activitățile de terapie (cum sunt psihologii sau kinetoterapeuții, medicii veterinari), dar și specialiști care să ajute la dezvoltarea asociației (specialiști în marketing, comunicare, promovare etc). Echipele de terapie asistată de animale (formate din conductor canin și câine) sunt selectate în anumite perioade, anunțate. Acest lucru se datorează faptului că perioada de pregătire a acestor echipe este de lungă durată, deoarece trebuie să parcurgă un dresaj specializat pentru terapia asistată de animale, dar și să participe la diferite activități pentru a acuma atât cunoștințe teoretice, cât practice. Selecția se face pe baza unor proceduri stabilite de către echipă, urmărindu-se ca fiecare voluntar să își găsescă locul în echipă, să facă ceea ce își dorește și să își dezvolte astfel abilităție și potențialul personal și profesional. Informații la [email protected].

#voluntar #tempsd'images

A photo posted by Karina Maria Morovan (@karinamorovan) on

Acum, câteva tips & tricks pentru a reuși ceea ce vă propuneți, dacă doriți să voluntariați:
urmăriți call-urile pentru voluntari la evenimentele care vă interesează, toate sunt anunțate pe paginile de Facebook ale acestora (conferințele TEDx sau orice alte conferințe, festivalurile de muzică, TIFF, Comedy Cluj, TiMAF, Temps D’Images etc.) și încercați să fiți la curent cu evenimentele care au loc în oraș – concertele mari, evenimente sportive, acțiuni demarate de Crăciun ș.a.m.d. Vă pot recomanda un site pentru asta 🙂

La îndemnâna v-ar putea fi și aceste două grupuri de pe Facebook: Cluj Volunteers și Voluntar a la Cluj.

Dacă ați fost deja voluntari în cadrul unei echipe, mențineți legătura cu coordonatorii voștri – ei află cel mai repede când au nevoie de ajutor în alte contexte și apelează pentru sarcini serioase la persoanele cu care deja știu că au lucrat bine. De asemenea, căutați grupuri pe Facebook dedicate voluntarilor în general, și dedicate voluntarilor din edițiile trecute ale evenimentelor, în special. Cu siguranță veți găsi pe cineva care să vă ofere informațiile necesare.

Last, but not least, nu vă lăsați descurajați dacă ați pierdut perioada de înscrieri și, dacă vă doriți mult un anumit voluntariat, contactați în mod direct pe cineva din cadrul echipei respective. Ați fi surprinși de ce turnură poate lua situația. Și încă un lucru important de reținut este că, pe lângă satisfacții și beneficii, voluntariatul chiar înseamnă muncă. Până și în departamentul în care ți-ai dorit să lucrezi poate fi nevoie să faci ceva ce nu îți place pe moment sau la care nu te pricepi – nu dispera, sub îndrumare poți să înveți orice. Însă mereu după muncă, vine și răsplata.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!