Interviu cu Călin Biriş, despre pașii unei strategii de marketing online

Home $ Articole $ Recomandări $ Interviu cu Călin Biriş, despre pașii unei strategii de marketing online

by | Feb 18, 2016 | Recomandări

În 6 februarie, la Clujlife Community Conference, am avut parte de o zi de sâmbătă plăcută, cu discuții deschise și mult feedback constructiv pe subiectul localurilor și evenimentelor din Cluj; atât despre organizarea lor, cât și despre promovarea acestora și extinderea acțiunilor viitoare.

Declanșatorii discuțiilor au fost speakerii evenimentului, persoane cu experiență în domeniile în care activează de ani de zile, capabili să răspundă oricărui tip de întrebare cu privire la curiozitățile publicului. Călin Biriș, Digital Director al agenției Loopaa, a fost unul dintre aceștia, care ne-a explicat pașii unei strategii de marketing online și abordarea lor.

Primul este analiza contextului în care tu ajungi să joci pe piață, asta însemnând totul – de la publicul țintă la concurență și la persoanele cu care poți colabora. Pasul doi este stabilirea strategiei și identificarea particularităților care ar face oaspeții să se întoarcă la serviciile tale. Urmează apoi setup-ul propriu-zis, alegând metodele de abordare și instrumentele puse la dispoziție de mediul online: site-ul, newsletter, prezența pe rețelele sociale, crearea conturilor pentru reclame ș.a., și integrarea acestora în campaniile periodice. Campanii… care și ele trebuie create strategic, luând în considerare bugetul disponibil. Iar la final, măsurarea și raportarea rezultatelor, cu luarea notițelor pentru ceea ce se poate îmbunătăți în viitor.

Însă pentru că nu și-au primit toate întrebările răspunsul pe loc, și poate explicațiile le-ar fi utile și altor persoane interesate de subiecte similare, l-am rugat pe Călin să ne mai răspundă la câteva întrebări:

Cum îți definești target-ul pe o piață competitivă, ce aspecte trebuie să ai în vedere?
Călin: În primul rând, este important să identifici care este publicul țintă al concurenței.  Mai apoi, poți alege să ataci clienții concurenței sau să cauți o piață nouă ori de nișă. În definirea publicului căruia te adresezi, poți stabili care este avatarul de client ideal luând în considerare cel puțin datele demografice (vârstă,  sex,  loc), informațiile socio-culturale (clasă socială, venituri, stadiul în ciclul familial, job, funcție), date psihografice (valori, credințe, stil de viață).

Spre exemplu, un restaurant poate alege să se adresează următorului avatar de client ideal: Pop Andrei, este avocat de 38 de ani, locuiește în Andrei Mureșanu, are doi copii, salariu de 10.000 lei pe lună, pune familia pe primul loc, conduce un Mercedes și principala lui dorință de la un restaurant este să fie primitor pentru copii și familie.

Cum stabilești un buget corect și cât de ușor este acesta acceptat de către client?
Călin: Un buget corect îl stabilim în două moduri:
1. În funcție de disponibilitatea companiei de a investi.
Spre exemplu, un antreprenor nu-și permite să reinvestească mai mult de 10% din cifra de afaceri lunară în marketing. Atunci este clar cât este bugetul pe care îl vom folosi.
2. În funcție de campanii, obiective și canalele de comunicare.
Spre exemplu, dacă se dorește o campanie care să atragă 100 de clienți pentru un eveniment la un restaurant, s-ar putea să fie nevoie de a atrage 3.000 de vizite (țintite) pe site-ul de înscriere la eveniment. Reclama pentru atragerea acelor vizite ar putea costa 4.500 lei în funcție de tacticile stabilite. Cifrele sunt fictive și trebuie tratate doar ca exemple.

Strategiile editoriale sunt importante acolo unde există un blog integrat în site-ul companiei. Cât de mult trebuie spus pe blog astfel încât clienții care il citesc să fie motivați să revină?
Călin: Un blog sau secțiunea de noutăți/știri ar trebui să fie vocea oficială a companiei. În funcție de complexitatea informațiilor transmise, articolele pot fi mai lungi sau mai scurte. Nu există un standard. Cel mai important este ca fiecare articol să ofere valoare. Dacă cei care îl citesc simt că au câștigat ceva prin a intra pe blogul companiei, atunci există șanse mari ca acele persoane să se întoarcă. Eu recomand să se indentifice subiectele de interes pentru publicul țintă și acelea să se abordeze cu încredere pe blog.

Care sunt ofertele de marketing care mai funcționează, în ceea ce privește localurile și evenimentele, în Cluj-Napoca?
Călin: La această întrebare pot răspunde doar în calitate de consumator educat, deoarece n-am realizat o analiză de specialist privind impactul ofertelor localurilor și evenimentelor din Cluj. Mi-a plăcut campania celor de la Untold cu donarea de sânge pentru bilete gratuite. De asemenea, aducerea de artiști importanți pentru publicul țintă al localurilor, sunt oferte des folosite.

O idee pe care mi-ar plăcea să o văd implementată mai des ar fi “o cafea pentru un check-in”, “un shot pentru un share” sau “o bere pentru un review”. Din păcate, companiile care conduc localuri sau organizează evenimente se folosesc foarte puțin de instrumnetele de viralizare pe care le pun la dispoziție rețelele sociale.

La final, ca să înțelegem mai bine importanța planificării detaliilor planului marketing online și – până la urmă – al oricărui plan pe care ni-l dorim dus la bun sfârșit în viața noastră, o să închei cu aceleași cuvinte cu care Călin și-a început prezentarea: failing to plan is planning to fail. Nu neglijați planificarea, să nu vă “neglijeze” și rezultatele pe voi.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!