25 de vorbitori, 3 momente artistice, 10 ore de inspirație, 13 echipe cu proiecte inovatoare, 60 de voluntari, 1.600 de cafele, 100 de kilograme de portocale, 56 de parteneri și susținători, 1 premiat, 1 nou ambasador TEDxCluj – așa s-ar putea rezuma cu ajutorul datelor atmosfera extraordinară de la TEDxCluj 2016, ediție desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute sub deviza „Mythbusting”.
„Demolarea miturilor s-a dovedit o temă de mare interes pentru publicul nostru și ne-am bucurat să vedem participanți din zone foarte variate de activitate. Comunitatea TEDxCluj crește cu fiecare eveniment pe care-l organizăm și, lucru important, se coagulează pentru a genera idei valoroase atât pentru fiecare dintre noi, ca indivizi, cât și pentru comunitate”, a declarat Cristian Dascălu, curatorul TEDxCluj.
La TEDxCluj 2016 fost lansată și competiția TEDxCluj Award, care urmărește să premiere profesioniștii din Transilvania ce inovează în domeniul lor de activitate, prin idei curajoase ce pot schimba lumea sau care aduc noutăți tehnologice nebănuite. Cu sprijinul specialiștilor, organizatorii au selectat trei proiecte ce vor fi susținute în continuare: ArKase, carcasa care va elimina problema încărcării smartphone-ului, dezvoltat de Răzvan Mărcuș; Happy Lamps, o colecție de corpuri de iluminat ce pot lua diferite culori și texturi pentru a se integra în diferite spații, proiect dezvoltat de Sergiu și Eliza Tîrziu; Aleph 1.0, manipulator robotizat pentru lucrul cu substanțe biologice sau chimice, dezvoltat de Andrei Kovari. Dintre acestea, ArKase a fost desemnat marele câștigător, iar Răzvan Mărcuș a primit și cecul de 1.000 de euro oferit de NN România, partenerul principal al evenimentului.
Alături de ping-pong-ul cu idei jucat cu cei de pe scenă, cei peste 800 de participanți care au umplut sala (evenimentul a fost sold-out cu mai bine de o săptămână în avans) au avut ocazia să testeze gadget-uri inovative realizate de tineri antreprenori. Cardboard, MindMi, MIRA, Meze, NOAH, Tintag, Upside Down au venit cu prezentări inedite la Innovation & Tech Expo. La rândul lor, Control 3D, G.R.E.E.N, Maker Cafe și Symme3D au realizat un experiment în premieră: șapte imprimante 3D au lucrat împreună pentru a realiza o măsuță de cafea, în cadrul primului proiect colaborativ din România de o asemenea anvergură.