11 festivaluri din România pe care să nu le ratezi vara aceasta

by | Mar 10, 2016 | Recomandări

Cultura festivalieră din România este în continuă creștere în ultimii trei ani, odată cu succesul pe care festivalurile le-au avut încă de la primele ediții și apariția constantă de la an la an a altelor noi. Acesta nu poate fi decât un lucru pozitiv, gândindu-ne atât la faptul că se creează o diversitate de genuri care mulțumește mai multe categorii de public, dar ținând seama și de ridicarea standardelor în ceea ce privește experiența de festival.

Hai să vedem care sunt festivalurile pentru care ar trebui să economisești în 2016.
Update: recomandările pentru 2017 le găsiți aici.

SUNWAVES FESTIVAL, MAMAIA, 28 aprilie – 2 mai
Ai auzit de dj-ul ăla care anul trecut a mixat non-stop 24h? Aici a fost! Un fel de Mecca al celor care știu cine e Ricardo Villalobos și Rhadoo, numai că necesitatea de a ajunge măcar o dată în viață se transformă în necesitatea de a ajunge măcar o dată pe an pe plaja din Mamaia Nord, Constanța – pentru că da, Sunwaves are două ediții pe an, de 1 Mai și în vară, în al doilea weekend din luna august. Înarmează-te cu energie cam pentru o săptămână de dans, căci pe lângă cele 4 zile de festival cu nume răsunătoare ale scenei muzicii techno, distracția se continuă mereu cu after-parties care țin…

Prețul abonamentelor este de 169 de lei, iar până acum au fost confirmați Loco Dice, Marco Carola, Ricardo Villalobos, Seth Troxler, Sonja Moonear, tINI, Barac & mulți alții, însemnând doar prima parte a line-up-ului. Sfatul primordial este vorbești cu prietenii tăi și să cauți încă de pe acum cazare.

BLAJ ALIVE, CÂMPIA LIBERTĂȚII BLAJ, 17-19 iunie
Unul dintre festivalurile care deschid vara, deja cu tradiție, îmbină armonios genuri de muzică pe care nu te-ai aștepta să le găsești la un festival nu foarte mare. Line-up-ul și biletele încă nu s-au pus în vânzare, însă din lista de nume de anul trecut au făcut parte: Manu Chao La Ventura, Sunrise Avenue, Dubioza Kolektiv, Subcarpați și Șuie Paparude – nu mică mi-a fost mirarea să descopăr zilele trecute numele lui Acid Pauli printre acestea.

Prețul biletelor va fi în jur de 100 de lei, abonament + campare. Perioada pentru camping din punct de vedere al temperaturilor e cea mai potrivită, începând cu luna iulie spre dimineață te topești în cort.

Jazz in the park, Parcul Central, 27 iunie – 3 iulie
De două ori finalist la European Festival Awards, Jazz in the park este practic festivalul care a redat Parcul Central clujenilor și care crește de la an la an tot mai frumos. Anul acesta vom avea parte din nou de un program de o săptămână în care vom redescoperi frumusețea zonelor verzi din oraș. Muzică bună, prieteni, relaxare, hamace, activități pentru cei mari și pentru cei mici, intrare liberă și o perioadă bună de vară.

Artiști din țară și din străinătate ce vor cânta live pe mai multe scene vor fi curând anunțați oficiali, însă până atunci puteți să vă marcați data în calendar!

AIRFIELD, AERODROMUL MĂGURA – SIBIU, 30 iunie – 3 iulie
Deși abia la a 3-a ediție, Airfield a avut un parcurs frumos, bucurându-se de o locație tare faină pe un fost aerodrom. Aspectul ăsta oferă avantajul organizării de acțiuni care implică zborul și adrenalină, lucruri pe care le poți încerca ziua, cât timp aștepți concertele din timpul serii.

Biletele costă 149 de lei la Presale (vor ajunge la 259 de lei), iar până acum știm că-i vom vedea live pe Daughter, Prhyme, Jamie Woon, Adriatique, RØDHÅD și mulți artiști români. Bilete pentru camping se taxează separat, 39 de lei, iar camping-ul va beneficia de dușuri, toalete eco, magazin și pază.
Au o campanie mișto în care, pentru fiecare abonament achiziționat în luna martie, plantează un copac.

GĂRÂNA JAZZ FESTIVAL, GĂRÂNA, 7-11 iulie
Probabil cel mai apreciat și așteptat eveniment cu muzică jazz din țară aniversează anul ăsta 20 de ediții. Cu această ocazie, pune stăpânire pe 3 locații: Hanul La Răscruce (locul în care s-a desfășurat prima ediție din 1997), Poiana Lupului (consacrată pentru celelalte ediții) și, pentru prima dată, Biserica Catolică din satul Văliug.

Line-up-ul numără FOOD, Nils Petter Molvær, Louis Sclavis Trio, Yuri Honing Acoustic Quartet, Enrico Rava, Kari Ikonen Trio Kari Ikonen Trio, Magnus Öström Band. Biletele se pun în vânzare în luna aprilie.

ELECTRIC CASTLE FESTIVAL, BONȚIDA, 14-17 iulie
Castelul electric a devenit un fenomen încă de la prima ediție, acum patru ani, și nu cred să existe comunitate mai frumos formată și crescută decât asta. Oferă, într-adevăr, o experiență unică completă de festival și asta o să înțelegi numai dacă mergi acolo, căci 4 zile le vei simți ca o poveste ce nu vrei să se termine vreodată.

Anul ăsta îi vom vedea pe Skrillex, Sigur Ros, Bring Me The Horizon, Bastille, Paul Kalkbrenner, Gorgon City, Enter Shikari, Rusko, Flux Pavilion, Pan-Pot, Art Departament, Paco Osuna și muuulți alții, incluzând artiști români reprezentanți ai mai multor genuri muzicale, și alții internaționali. Abonamentele costă 329 de lei până mâine, după care pragul se schimbă. Opțiunile de cazare în camping cuprind mai multe niveluri de confort, ultimul anunțat zilele trecute fiind cea Dream Tent, care-i un fel de tot ce ți-ai putea dori pe un câmp și costă… nu mai contează, pentru că oricum s-a anunțat că sunt sold-out. Celelalte opțiuni cu siguranță sunt mai ieftine și rămâne și cea a cazării oferite de localnici.

ARTMANIA FESTIVAL, SIBIU, 28 – 31 iulie
Festival de muzică rock cu câteva ediții bune în trecut ce l-au consacrat, ARTmania Festival se desfășoară și în acest an la Sibiu. Informațiile despre line-up și biletele înca nu au fost anunțate, însă din ediția trecută amintim Eternal Fire, Fading Circles, For the Wicked, Onenightstand, Consequence, Apocalyptica .

Dacă nu ați văzut încă Sibiul, ăsta ar fi un bun pretext. Intrarea este liberă.

PADINA FEST, BUCEGI, 28 – 31 iulie
Line-up exclusiv românesc la 1509 m altitudine. La înălțime, cum ar veni. Unul dintre cele mai longevive festivaluri de muzică alternative de la noi din ţară va sărbători cea de a 7-a ediție alături de nume rock și electro, genurile fiind împărțite între vineri și sâmbătă seara. Pe scenă vor urca Vița de Vie, Robin and the Backstabbers, Coma, E.M.I.L, The Pixels, Șuie Paparude, GOLAN, Gojira + Planet H, Baba Dochia, We Singing Colours și Omelette. Duminica dimineață este programat un concert al Filarmonicii Muntenia.

Aici poți să ai parte de activităţi sportive montane – căţărări pe stâncă, rapel, tiroliană, ateliere de aventură. Abonamentele costă 100 de lei, iar la intrarea în festival 120 de lei. Copiii sub 12 ani au intrare gratuită.

UNTOLD FESTIVAL, CLUJ-NAPOCA, 4-7 august
Probabil festivalul cu cel mai controversat început și unul dintre cele mai răsunătoare succese, câștigând deja titlul de Best Major Festival la European Festival Awards – titlu câștigat pentru prima dată de un festival după prima ediție. Organizatorii au făcut niște pariuri uriașe și au reușit să câștige. Nume ca Avicii, David Guetta, Armin Van Buuren au fost cap de afiș la prima ediție, iar cea de-a doua de ridică la înălțimea așteptărilor: revine Armin, împreună cu Hardwell, Martin Garrix, Tiesto, Afrojack, Faithless, Chase and Status, Dubfire, Ella Eyre, Jamie Jones și mulți, mulți alții, ăsta fiind abia începutul.

Abonamentele costă 340 de lei + taxe (vor ajunge până în jur de 100 de euro), iar VIP 600 de lei + taxe. Încă nu s-au anunțat, însă opțiunile de cazare vor fi suplimentate, incluzându-le și pe cele de anul trecut: camping sau loc în cămin. Încercați să vă bucurați de tot ce oferă festivalul și bucurați-vă de toate zonele activate din oraș.

Apropo, au fost anunțați cei 5 regi. Oare vor apărea surprize în line-up?

SUMMER WELL, BUFTEA, 13-14 august
Summer Well este genul de festival la care participi pentru concerte, iar după concerte te întorci în oraș la realitate până în următoare seară din weekend. Și organizatorii exact pe asta pun accent: concerte. Dar să nu crezi că doar despre asta este vorba, căci zona este minunată și family friendly, unde te poți relaxa toată dupămasa, până la primul concert.

Anul acesta vor concerta Hurts, Years & Years, The 1975, The Neighbourhood și Sundara Karma, iar biletele pentru festivalul de pe Domeniul Stirbey costă 253,80 de lei. Camping-ul nu este disponibil, așadar reluați-vă prieteniile vechi cu cei pe care îi știți în București sau căutați cazare în oraș.

SPELLGROUND FESTIVAL, CETATEA CAPIDAVA, 12-14 august
Spellground este la prima ediție, și încă de la început promite mult. Începând cu line-up-ul și terminând cu detaliile organizatorice, pare că oamenii s-au gândit la tot. Locația ar trebui să atragă mult, fiind vorba de o cetate undeva în județul Constanța, așa că – deși în același weekend cu Summer Well – nu cred că lumea se va sfii să meargă.

Așteptăm să-i vedem pe The Krooks, Royksopp , Fritz Kalkbrenner, Amber Run, Oscar and The Wolf, Pillow Talk, Deborah de Luca în  72 de ore de muzica live, activitati artistice si culturale, distractie si vibe pozitiv. ș.a. Biletele costă 255 de lei până în 12 aprilie, iar pentru achizițiile de grup (4 și 8 bucăți), prețurile sunt mai mici.

Camping-ul este împărțit pe zone, în funcție de facilitățile puse la dispoziție: cel basic are accesul liber, mai apoi variind între 55 de lei/cort, 215 lei, 600, 1400 și 1600 lei. Transportul va fi asigurat între Constanța și București.

Cam acestea ar fi… Nu toate, însă cele mai vizibile și cunoscute. Perioadele dintre ele sunt programate cu alte festivaluri mai micuțe, care să dețină depresiile post-festival sub control, astfel că vom avea o vară plină!

Așadar, voi la care festivaluri mergeți vara aceasta?

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This