Cine-concert Häxan @ Castelul Banffy

by | Mar 24, 2016 | Cinema, Festivaluri

Cine-concert Häxan 

Un artist islandez talentat și un controversat horror mut suedez din anii 20, alături de o orchestră simfonică, vor aduce un spectacol de neuitat la Castelul Banffy de la Bonțida. Bardi Johannsson, lansat sub numele Bang Gang și descris drept una dintre cele mai enigmatice și creative apariții pe care le-a oferit recent scena muzicală islandeză, este compozitor, textier, instrumentist, designer și un bun satirist, cu o predilecție pentru umorul suprarealist.

Filmul mut Haxan / Häxan: Witchcraft Through the Ages este o producție neobișnuită din 1922, interzisă ani de-a rândul pentru reprezentarea pe ecran a practicilor de venerare a diavolului și pentru nuditatea excesivă. În 2004, filmul a fost redescoperit de public și critici, fiind proiectat la cinematograful parizian Forum des Images, acompaniat live de Bardi Johannsson, care a cântat la două vioare, percuție și sistem electro. Ulterior, partitura a fost aranjată pentru orchestră simfonică și prezentată în 2005 de către Orchestra Simfonică Națională a Islandei. În 2012, artistul a acompaniat live filmul mut la Centrul Pompidou din Paris.

La TIFF, în cadrul gotic unic oferit de Castelul Banffy, proiecția filmului mut Haxan va fi acompaniată de muzica originală a lui Bardi, în interpretarea Orchestrei Simfonice din Cluj, dirijate de Simona Strungaru.

Pianistă, dirjor de orchestră, orchestrator și compozitor de muzică de film, Simona Strungaru a absolvit masteratul la Conservatorul din Amsterdam, la clasa de pian a reputatului profesor Jan Wijn. În 2010, a dirijat premiera mondială a operei S.A.L.O., de Michael Karr, într-o producție a Prime Foundation și Grand Theater Groningen din Olanda. A dirijat Fiarmonica Banatul din Timișoara într-o colaborare excepțională Cobzality simfonic, Green Orchestra pentru un concert al cântăreței Loredana Groza și pentru concertul trupei URMA la MTV UNPLUGGED.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This