Interviu cu Andi Vanca, despre Electric Castle Festival

Home $ Articole $ Recomandări $ Interviu cu Andi Vanca, despre Electric Castle Festival

by | Mar 31, 2016 | Recomandări

Perioada festivalurilor se apropie din ce în ce mai mult, iar vara aceasta a ridicat multe așteptări din toate punctele de vedere: genuri muzicale, experiențe diverse, zone care așteaptă să se lase descoperite, detalii organizatorice nemaivăzute.

Pe piața evenimentelor din România care prinde contur și se dezvoltă văzând cu ochii, Electric Castle Festival promite mult și livrează mereu peste așteptări, crescând exponențial de la prima ediție care a avut loc în 2013. A patra ediție anunță un festival răsunător, cu concerte live de neuitat și descoperiri muzicale de care, mai apoi, să exclami mândru “Eu am văzut asta la EC!”.

Despre tot ceea ce înseamnă să trăiești în Electric Castle și cum s-a plasat printre primele festivaluri ale Europei, reușind să rămână fidel conceptului care l-a consacrat, am stat de vorbă cu Andi Vanca, managerul de comunicare al festivalului.

Cum arată echipa Electric Castle la patru ani de la pregătirea primei ediții? S-a schimbat ceva în componența ei?
Andi Vanca: Este mult mai numeroasă pentru că și festivalul a crescut foarte mult față de prima ediție. În fiecare an vrem să dezvoltăm tot mai mult festivalul, iar acest lucru implică evident tot mai multe resurse umane. În prezent suntem cam 20 de oameni care lucrăm pe parcursul întregului an pentru Electric Castle, iar în apropierea festivalului echipa se lărgește când suntem aproximativ 50 de responsabili de departamente și sub-departamente. La acest număr se adăugă voluntarii, oamenii de la security, barmanii, etc. În total, aproximativ 1000 de persoane lucrează la Electric Castle, în timpul evenimentului.

Putem spune că s-a păstrat intact profilul festivalierului EC de la promisiunea “It’s gonna be legendary!”?
Andi: Oamenii vin la Electric Castle pentru toată povestea care se întâmplă acolo, pentru muzică și pentru experiența completă de festival. La prima ediție oamenii nu știau la ce să se aștepte de la festival, dar au avut încredere și au rezonat cu ceea voiam noi să le transmitem. Nu cred că profilul lor s-a schimbat, doar că au așteptări mult mai mari, atât de la EC cât și de la alte evenimente.

Garofița tot Garofița rămâne, însă probabil cu un stoc de marfă mai mare decât într-un weekend obișnuit, iar cazarea oferită de localnici cred că nici din Airbnb nu mai lipsește. Care este impactul festivalului asupra comunității?
Andi: Bonțida și Castelul Banffy au avut de câștigat foarte mult de pe urma Electric Castle, economic, dar și ca notorietate. Până la urmă Electric Castle este un adevărat motor economic și cultural, nu doar pentru Bonțida, ci pentru întregul județ Cluj. 50% dintre participanți sunt din afara județului, iar 11% sunt cetățeni ai altor țări. În timpul Electric Castle hotelurile din Cluj-Napoca sunt pline (deși festivalul are loc la Bonțida), pe teritoriul festivalului se cazează aproximativ 11.000 de persoane, oamenii cheltuie bani în județul Cluj, iar beneficiile financiare sunt evidente. Prin Electric Castle valul de notorietate adus Castelului Banffy și Clujului sunt uriașe. De exemplu la prima ediție EC, doar câteva mii dintre participanți auziseră de Castel înainte. În momentul de față EC este un eveniment recunoscut European care pune pe harta locațiilor turistice Castelul Banffy și Clujul.

Ce înseamnă, dpdv logistic și al forței de muncă, transformarea Bonțidei în reședință de județ pentru 4 zile?
Andi: Efortul este unul uriaș. Toată lumea Electric Castle este construită cu 2-3 săptămâni înainte de eveniment. Practic construim de la 0 un oraș ce va avea mai mulți locuitori decât Gherla. Se refac drumuri, se fac parcări, se construiesc o mulțime de structuri, scene, se leagă domeniul la apă și curent electric, etc. Iar tot acest efort trebuie coordonat și cu fundația care are grijă de Castelul Banffy, deoarece ne aflăm într-un monument istoric și trebuie să respectăm Castelul și domeniul său. Trebuie să avem grijă la ce materiale folosim, cum și unde le folosim. Provocarea și problema cea mai mare o reprezintă infrastructura din zonă și nevoia noastră de a fi ajutați în acest sens. Un festival european, trebuie să aibă și drumuri europene, dar există promisiuni în această direcție și sperăm ca anul acesta să se rezolve.

Cum vezi acum piața de evenimente din România?
Andi: Este clar într-o continuă creștere, dar că încă mai are mult de crescut. Oamenii au prins gustul festivalurilor și al evenimentelor mari, iar organizatorii au văzut că dacă ai un eveniment făcut corect, cu un concept în spate și în care respecți publicul, vei avea succes. Cel mai bun exemplu în acest sens este Electric Castle. Dovadă că piața este în creștere este numărul mare de concerte și festivaluri care au apărut și vor mai apărea în România. Iar acest lucru este benefic pentru toată lumea.

Într-un interviu acordat în 2014 revistei Sinteza, apare menționat faptul că, paradoxal, EC se bazează pe vânzarea de bilete și nu pe sponsorizări. De ce ați ales anul acesta să opriți vânzarea abonamentelor chiar dacă nu au fost Sold out?
Andi: Momentan se pot cumpăra doar bilete de o zi. Abonamentele se vând în perioade mai scurte, nu tot anul ca până acum. În prezent mai sunt disponibile câteva mii de abonamente de 4 zile, iar ele vor fi puse în vânzare începând cu 19 Aprilie.

Cred că toată lumea știe cum s-a văzut episodul ploii din exterior; spune-ne cum s-a văzut/simțit din interior.
Andi: A fost o experiență care ne-a arătat că indiferent de vreme, în jurul EC este construită o comunitate de oameni, care apreciază ce se întâmplă acolo, indiferent de vreme. Pentru noi a fost un efort din partea tuturor celor implicați în organizarea EC. După oprirea ploii, de vineri dimineață, am intrat cu buldozere pentru a reface căile de acces, s-a adus fân din vreo 3 județe, paleți și s-a vindajat tot teritoriul festivalului. Electric Castle este despre oamenii care vin la festival și trebuia să facem tot ce putem pentru a le oferi condițiile potrivite. Era exclus să dăm vina pe vreme și să spunem “asta e!”

Organizatorul de evenimente nu are program 9-17. Care este cea mai solicitantă perioadă pentru voi și cum arată to do list-ul?
Andi: Sunt mai multe perioade solicitante, dar cu siguranță în apropierea festivalului lucrurile se intesifică. Pentru o ediție de Electric Castle se lucrează un an întreg, existând mai multe etape: întâi se stabilesc bugete și strategiile de comunicare/vânzare, încep discuțiile cu sponsorii și artiștii ce vor fi prezenți la EC, iar apoi se trece la planul de amenajări și implementare propriu-zisă a festivalului.

De ce noutăți avem parte la ediția a IV-a?
Andi: Festivalul crește și avem multe surprize, în special pe partea de amenajare. Suntem singurul festival din România care oferă o experiență completă cu 4 zile în care la propriu trăiești într-un festival de muzică. Din acest motiv anul acesta ne-am și dorit să oferim variante de cazare mai confortabile (Flexotels, Pre-pitched Tents, Swedish Lodge, etc). Pe partea de activități din timpul zilei, iar vor fi foarte multe surprize. Anul acesta vom avea cea mai mare și impresionantă ediție de Electric Castle, de până acum.

Pariul de anul trecut a fost Worakls. Ce feedback ați primit pe line up-ul actual și care este pariul de anul acesta?
Andi: Electric Castle este un festival de muzică (nu doar muzică electronică). Din acest motiv lineup-ul este variat, din foarte multe zone muzicale și extravagant pe alocuri. Rețeta a rămas aceeași, cu artiști noi, multe premiere și mulți artiști foarte doriți de fanii EC. Reacțiile oamenilor la artiștii anunțați anul acesta au fost excelente. Sunt mulți artiștii extraordinari care vor urca pe scenele festivalului anul acesta (Skrillex, Bring Me The Horizon, Sigur Ros, Bastille sau Paul Kalkbrenner), dar pariul nostru sunt olandezii de la De Staat, care sunt incredibili live.

Care a fost cea mai mare provocare de care ați avut parte, necunoscută publicului?
Andi: Cea mai mare provocare a noastră este ca fiecare ediție EC să le depășească pe precedentele, să venim întotdeauna cu ceva nou, prin care să surprindem oamenii, fie că este vorba de lineup, amenajări sau comunicare. EC este într-o continuă dezvoltare.

Ce ați învățat din edițiile anterioare și ați aplicat la cele ce au urmat?
Andi: Experiența își spune cuvântul și credem că în fiecare an ne dezvoltăm ca oameni și mai ales ca echipa. De-a lungul timpul s-au creat niște mecanisme de lucru foarte bune între noi și am devenit mult mai eficienți în atingerea scopului nostrum comun: oferirea unei experiențe mind-blowing la EC.

Activările brandurile partenere au fost mereu atipice la EC; vin reprezentanții cu ideile lor sau s-a întâmplat să faceți și sugestii? Care a fost preferata ta?
Andi: Dintotdeauna ne-am dorit ca sponsorii festivalului să se integreze și ei în tot conceptul EC și ne bucurăm că au fost foarte receptivi la propunerile noastre. EC este o experiență, iar limitele impuse de spațiul în care ne aflăm nu ne permit să afișăm mesh-uri sau bannere în domeniul Castelului Banffy. De aici și dorința noastra ca sponsorii festivalului să aibă niște activări care contribuie la experiența omului de acolo, să fie relevante pentru el. De multe ori vin ei cu propuneri, dar sunt și cazuri în care este un efort comun și venim și noi propuneri de activări pentru ei.

Mulțumesc,
Ne vedem la Electric Castle Festival în perioada 14-17 iulie 2016!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!