De Kuyper Barfight: trimite Breasla în finala mondială!

Home $ Articole $ Recomandări $ De Kuyper Barfight: trimite Breasla în finala mondială!

by | Apr 4, 2016 | Recomandări

În luna iunie a anului trecut am primit vestea că cea mai buna echipa de barmani este din Cluj-Napoca. O echipă formată din trei barmani de la Jaxx – Katalin Bene, Marian Porumb și Cosmin Ardelean – au adus în România titlul câștigat în cadrul competiției internaționale De Kuyper Barfight.

Anul acesta, Marian Porumb de la Jaxx, împreună cu alți doi colegi – Paul Sfârlea de la Charlie și Alex Ardeleanu de la Flying Cocktails BarAgency – sunt hotărâți să păstreze cupa în țară și să reconfirme calitățile bartendingului din Cluj. Ei formează echipa Breasla, derivată din Breasla Barmanilor: o idee, o umbrela care sa ghideze si sub care sa se stranga barmanii autohtoni motivati de pasiune si de satisfactia muncii bine facute. Breasla isi propune sa fie un suport dedicat barmanilor, avand ca obiectiv crearea unei comunitati solide a bartendigului romanesc.

Competiția se desfășoară pe etape și băieții au nevoie de ajutorul nostru. Pentru a ajunge în finala mondială, trebuie să adune cât mai multe voturi aici și cât mai multe vizualizări clipului de la finalul articolului, cu care au intrat în competiție. Câștigarea competiției presupune că, pentru a doua oară consecutiv, câștigă o echipă de barmani români. Cei care votează au, de asemenea, șansa de a câștiga o geantă cu ustensile de bar, marca De Kuyper.

Mai jos găsiți câteva întrebări la care a răspuns Marian, pentru a ne înțelege mai bine ce înseamnă această competiție și cum putem să-i susținem.

Ce anume este De Kuyper & De Kuyper Barfight?
Marian: De Kuyper este unul dintre cei mai mari producători de lichioruri din lume. Competiția care îi poartă numele este una internațională, adresată echipelor de barmani din toată lumea. Se află la a doua ediție, prima fiind anul trecut și pe care am câștigat-o eu, împreună cu colegii mei de la Jaxx.

Cum se deșfășoară competiția?
Marian: Toate echipele de barmani din lume au fost invitate/provocate să filmeze un clip de maximum 2 minute în care prepară un cocktail. Un juriu a urmărit toate filmulețele și a ales doar 20 dintre ele.
Dupa această etapă, urmează finala mondială, care se desfășoară în luna mai, în Rotterdam. La această finală vor participa doar 5 echipe din cele 20 selecționate.

Ce anume v-a motivat să vă înscrieți în competiție? 
Marian: Întotdeauna, pentru un barman, printre cele mai mari provocări o reprezintă câștigarea unei competiții. Credem noi că pentru fiecare este o “aprobare” că facem o treabă bună. În plus, ne-am hotărât să ne reînscriem și în acest an în încercarea de apărare a titlul, pentru că anul trecut a fost adus în țară.

Care este mecanismul și cum puteți să câștigați titlul? Ce anume se întâmplă după ce ajungeți din nou în finala mondială?
Marian: Partea cea mai frumoasă a acestei competiții este că atunci când ajungi în finală, nu ai un regulament. Ești acolo și pe loc ți se spune ce probă urmează. Se bazează foarte tare pe experiența pe care ai acumulat-o, pe cunoștințe, trebuie să fii ingenios pe moment, inspirat și să încerci să iei cele mai bune decizii în cel mai scurt timp. Anul acesta ne bazăm atât pe experiența pe care o avem, cât și pe spontaneitate.

Ce elemente/aspecte distinctive vă diferențiază de celelate echipe și face ca Breasla să merite marele premiu?
Marian: Din câte am urmarit, toate cele 20 de echipe calificate în semifinale sunt demne de finala mondială. Noi încercăm să ne diferențiem prin stilul propriu și printr-o abordare puțin diferită decât până acum. Tocmai de aceea am hotărât să nu ne filmăm într-un bar, cum face aproape toată lumea, și am preferat să fim într-o mașină, în drum spre o “ieșire” în natură. Vrem să încercăm să transmitem ideea că trebuie sa fim barmani și în timpul nostru liber, nu doar la muncă. Mereu trebuie să ne documentăm, să ne antrenăm, să ne perfecționăm.

S-au văzut schimbări în Cluj în zona bartendingului de la câștigarea titlului anul trecut? Dacă da, ce anume?
Marian: Cu siguranță noi, cei din Cluj, suntem destul de norocoși. Lucrurile în materie de consum evoluează constant și mult mai repede decât in celelalte orașe. Nu aș putea zice dacă anumite schimbări au fost făcute datorită faptului că am caștigat prima noastră competiție internațională, mai degrabă aș putea spune că lucrurile evoluează pentru că toți colegii mei de breaslă încearca să facă o treabă cât mai bună. Nu mai avem mult și vom reuși să punem Clujul pe harta internațională a ospitalității. Apoi, de ce nu, poate un Cluj Cocktail Week. 🙂

Nu uitați să votați echipa BREASLA și să le urmăriți filmulețul, cu siguranță veți găsi o abordare a bartendingului la care nu v-ați gândit până acum! Și treceți-le pragul barurilor în care se dedică meseriei lor de suflet cu prima ocazie, nu veți avea niciun regret.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!