Vara este pentru salate!

Home $ Articole $ Vara este pentru salate!

by | Apr 12, 2016 | Articole

Ţi-ai mâncat salata astăzi? Acest lucru este deosebit de important, fiind unul dintre obiceiurile care trebuie formate cât mai repede dacă dorim să avem un stil de viaţă sănătos.

Mâncatul unei salate este foarte convenabil, poate fi făcut în drum spre serviciu, în oraş sau de ce nu, acasă. Nu doar că sunt convenabil dar salatele sunt versatile, crocante şi distractiv de mâncat (o grămasă de texturi, culori şi arome). Majoritatea persoanelor preferă să facă acest lucru, chiar şi copii, care pot fi obişnuiţi de mici cu salatele, amestecate pe gustul lor, cu legume şi fructe.

Câteva motive pentru a consuma salate:

1. Pentru conţinutul în fibre
Este greu de crezut că ceva ce nu poate fi digerat de corp, ne aduce atâtea beneficii! Aici vorbesc bineînţeles, de fibrele alimentare. Consumarea salatelor care sunt bogate în fibre pot scădea nivelul de colesterol şi pot preveni constipaţia sau chiar să o trateze în unele cazuri.

Fibrele ajută organismul în cazul pierderii în greutate pentru că dau senzaţie crescută de saţietate şi astfel ne vom simţi mai plini după ce le consumăm.

2. Beneficiile fructelor şi a legumelor
Mulţi experţi recomandă suplimentarea dietelor actuale cu fructe şi legume (în special cu legume cu frunze verzi sau legume colorate portocaliu). Dacă se consumă salate regulat, cel mai probabil vor exista nivele crescute de antioxidanţi în corp (vitamina C, vitamina E, acid folic, licopen, caroten), în special dacă salatele conţin legume crude. Antioxidanţii sunt substanţe care luptă împotriva radicalilor liberi şi încetinesc îmbătrânirea celulară, astfel că vom fi tineri mai mult timp.

În decursul anilor, crecetătorii au descoperit conxiunea dintre consumul a mai multor fructe şi legume şi scăderea riscului diferitelor afecţiuni, în special cancer.

3. Pentru surse de proteine de calitate
Se recomandă ca fiecare salată să conţină cel puţin o sursă de proteine, aceste molecule având rolul de a susţine masa musculară, mai ales în cazul în care se practică şi exerciţiu fizic. Proteinele pe care le introducem în salată pot fi de origine animală (pui, peşte, curcan, vită, ou, brânză, iaurt) sau de origine vegetală (fasole, mazăre, linte, năut, ciuperci, soia).

4. Pentru grăsimi sănătoase
Dacă introducem în salată şi o sursă de grăsimi sănătoase, vom acoperi întregul panel de nutrienţi esenţiali organismului. Astfel că un dressing pe bază de iaurt de măsline va fi de folos. Alte surse de grăsimi sănătoase pe care le putem introduce în salată sunt: avocado, peştele gras, măsline, uleiuri vegetale (in, dovleac, avocado, struguri), nuci, migdale, caju, seminţe de floarea-soarelui, dovleac, in, chia, susan, mac etc.

Idei de salate de savurat vara aceasta:
Salată grecească. Ingrediente: roşii, castravete, brânză feta, măsline Kalamata, ulei de măsline, oregano
Salată de vară. Ingrediente: baby spanac, ridichi, ou de găină, ceapă verde, mix de seminţe
Salată de spanac cu ton. Ingrediente: spanac, leurdă, salată verde, ridichi, ton, ulei de măsline

Iulia Hădărean
Nutriţionist-dietetician
Centrul Medical Asteco
Str. C-tin Brâncuşi nr. 105, Cluj-Napoca
[email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!