Concert Cameral @ Academia de Muzică

Home $ Articole $ Concert Cameral @ Academia de Muzică

by | Apr 18, 2016 | Articole

Concert Cameral 

Susținut de violoncelistul Dan Cavassi și pianistul Viniciu Moroianu. Suntem onorați să semnalăm acest eveniment artistic, având în vedere că cei doi remarcabili interpreți s-au format sub îndrumarea unor eminenți profesori care și-au început cariera didactică la Cluj: violoncelistul George Iarosevici și pianistul Gabriel Amirás.

Repertoriul abordat cuprinde 3 Phantasiestücke pentru clarinet și pian, op. 73 de Robert Schumann (transcripție pentru violoncel și pian), Sonata în re minor, L. 135 de Claude Debussy și Sonata în fa major nr. 2, op. 99 de Johannes Brahms.

Violoncelistul Dan Cavassi s-a născut în 1950 la București, ca fiu al dirijorului și compozitorului Liviu Cavassi, fiind din partea tatălui a patra generație de muzicieni. În anul 1973 a absolvit Academia de Muzică din București, la clasa profesorului George larosevici. Din 1974, în paralel cu activitatea în orchestră sau ca solist, colaborează constant cu artiști consacrați sau formații precum Trio +, cvartetul Philarmonia, Muzica Nova, apoi devine membru permanent al prestigiosului cvartet Muzica, formație cu care concertează în numeroase orașe din lume. În I980 înființează  cvartetul Pro Muzica, recunoscut de critica de specialitate atât în țară, cât și în străinătate, apreciere concretizată și prin obținerea mai multor premii la concursuri naționale și internaționale. În paralel, își desfășoară activitatea ca prim-violoncelist al Filarmonicii din București, unde are ocazia să colaboreze cu mari dirijori ai secolului. În calitate de solist apare alături de orchestre din București (Filarmonica George Enescu, Orchestra de cameră a Filarmonicii și Orchestra Națională Radio), precum și cu orchestre filarmonice din alte orașe ale țării sau în numeroase recitaluri camerale. În anul 2006 a fost decorat de către președintele României cu Ordinul Cultural – clasa I pentru întreaga activitate artistică.

Pianistul Viniciu Moroianu s-a născut la Bucureşti, unde a absolvit Universitatea Naţională de Muzică în 1985, la clasa maestrului Gabriel Amiraş. Laureat al concursurilor internaţionale de la Paris (1979) şi Bucureşti („George Enescu”, 1991), palmaresul său cuprinde peste 900 de apariţii scenice, concerte cu orchestrele filarmonicilor din țară și din străinătate, precum şi cu formaţii camerale. Viniciu Moroianu este profesor universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde predă din anul 1990, studenţii săi obţinând premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Artisul a fost premiat pentru interpretarea operelor lui Enescu şi Lipatti, iar din 2011 este membru în Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România – UNIMIR.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!