Eva Peron, polițiști pe tocuri și țapi ispășitori în filmele Fără Limită de la TIFF

Home $ Cinema $ Eva Peron, polițiști pe tocuri și țapi ispășitori în filmele Fără Limită de la TIFF

by | Apr 19, 2016 | Cinema, Festivaluri, Știri Cluj

Alegorii politice, drame sociale și personale incomode, thrillere explozive, dar și comedii negre, savuroase se regăsesc și anul acesta în două dintre cele mai populare secțiuni ale Festivalului Internațional de Film Transilvania: Supernova și Fără Limită / No Limit. Multe dintre filme ating subiecte politice și sociale fierbinți: refugiați, toleranță, terorism.

Supernova reunește circa 30 dintre marile hituri festivaliere de peste an. Pe lângă deja anunțatele Francofonia, 11 Minutes și Sunset Song, TIFF aduce pe ecrane animația Anomalisa, nominalizată la Oscar și distinsă cu Marele Premiu al Juriului la Veneția 2015. Right Now, Wrong Then (Leopardul de Aur, Locarno 2015) este cel de-al 17-lea film al lui Hong Sang-soo, cunoscut drept „Woody Allen-ul Coreei”, în care acesta își exersează măiestria de a experimenta cu structura unui film și de a relata o poveste despre Coreea modernă din multiple perspective. Pentru Trois souvenirs de ma jeunesse, marele cineast francez Arnaud Desplechin a primit trofeul César pentru regie.

Chevalier, regizat de Athina Rachel Tsangari și inclus în competiție la Locarno, este o savuroasă comedie de moravuri despre mici rivalități masculine și marile probleme cu care se confruntă Grecia. Marele câștigător al Premiilor Goya (la cinci categorii, printre care film, regie și actori), Truman(r. Cesc Gay) este o tragicomedie intimă despre finalul inevitabil al vieții și al unei prietenii.  Mediterranea (r. Jonas Carpignano), proiectat în Semaine de la Critique la Cannes, e un film actual despre criza transportului ilegal de imigranți din Africa în Europa. Premiat anul trecut la Veneția, Free in Deed (r. Jeff Mahaffy) este o dramă provocatoare în care credința devine ultimul refugiu al celor ignorați de societate. De la unul dintre cei mai distinși regizori canadieni, Atom Egoyan, vine filmul Remember, dramă plină de suspans, cu un Christopher Plummer senzațional în rolul unui văduv care a supraviețuit Holocaustului și caută răzbunare. Frenzy (r. Emin Alper) este un ecou al situației din Turcia și Orientul Mijlociu, o parabolă a societății în care suspiciunea este o armă sponsorizată de stat.

Incluse în categorii mai sunt filmele: Au plus près du soleil(r. Yves Angelo), Tempête(r. Samuel Collardey), The Memory of Water (r. Matias Bize), Interrogation (r. Vetrimaaran, Veneția 2015), Shadow Behind the Moon(r. Jun Rubles Lana), Eva Doesn’t Sleep(r. Pablo Agüero), Théo et Hugo dans le même bateau (r. Olivier Ducastel și Jacques Martineau, Berlin 2016), Man on High Heels(r. Jang Jin), SuntanThe Treacherous(r. Min Kyu-dong), Baby BumpJe me tue à le dire(r. Xavier Seron) si Distractions, în regia lui Aleksi Salmenperä.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!