Studiu TdC: de ce își schimbă românii locul de muncă

Home $ Știri Cluj $ Studiu TdC: de ce își schimbă românii locul de muncă

by | Apr 27, 2016 | Știri Cluj

Aproximativ jumătate dintre tinerii care își caută un loc de muncă afirmă că au părăsit jobul anterior pentru că au găsit o oportunitate mai bună în altă firmă, în timp ce o treime dintre respondenți susțin că au luat decizia de a pleca din companie pentru că obțineau un salariu prea mic. Al treilea motiv pentru care salariații își părăsesc jobul e faptul că simt că nu sunt apreciați pentru activitatea lor. Alte aspecte care îi determină pe angajați să demisioneze sunt reprezentate de problemele financiare cu care se confruntă compania, relația defectuoasă cu șeful direct ori cu colegii sau domeniul jobului, care nu corespunde pregătirii lor.

Rezultatele reies din studiul realizat la ediția de primăvară a Târgului de Cariere (TdC) pe un eșantion de 1.470 candidați care au participat la eveniment în lunile martie și aprilie în 7 orașe din România și Republica Moldova: Brașov, Oradea, Iași, Chișinău, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș și Chișinău. Astfel, din studiu rezultă că orădenii sunt cei mai hotărâți să părăsească o companie atunci când găsesc noi oportunități profesionale – 56,38% – față de brașoveni, care au dat acest răspuns în procent de 46,98%, sibieni-45,22%, clujeni-44% și ieșeni-42,67%. La nivel național, peste 70% dintre respondenți afirmă că siguranța locului de muncă este foarte importantă.

Motivul care a stat la baza demisiei l-a reprezentat salariul prea mic pentru 44,68% dintre orădeni, 36,24 la sută dintre brașoveni, 32% dintre ieșeni, 28% dintre clujeni și 25,48% dintre sibieni. În ceea ce privește nevoia de apreciere a angajaților la locul de muncă, dintre participanții la studiu cei mai puțin apreciați se simt candidații din Brașov: 30,87% dintre ei afirmă că au părăsit compania la care au lucrat pentru că simțeau că nu le este apreciată munca. Același lucru l-au afirmat 28,67% dintre clujeni, 21,66% dintre sibieni, 21,33% dintre ieșeni și doar 9,57% dintre orădeni.

Cei mai dispuși să lucreze ore suplimentare pentru a crește din punct de vedere profesional sunt mureșenii (61,11%), sibienii (60,53%), ieșenii (58,82%) și brașovenii (57,02%). Clujenii spun în proporție de 55,48% că stau în plus la serviciu  dacă acest lucru îi ajută din punct de vedere profesional, în timp ce orădenii fac această afirmație în procent de 42,11%. Pentru recompensă financiară acceptă să lucreze ore suplimentare 51,88% dintre bihoreni, 40,79% dintre brașoveni, 40,53% dintre clujeni, 38,06% dintre ieșeni, 36,11% dintre mureșeni și 33,77% dintre sibieni.

Peste 7.000 de locuri de muncă, internshipuri, stagii de practică și oportunități de voluntariat au fost disponibile, în această primăvară, la Târgul de Cariere (TdC).

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!