Artă @ Studio Euphorion

Home $ Articole $ Artă @ Studio Euphorion

by | Jun 13, 2016 | Articole

ARTĂ
de Yasmina Reza
traducere de Violeta Popa

regia: Sorin Misirianţu
scenografia: Răzvan Şuhan , Radu Bogdan Lucian

Distribuţia:
Serge: Dan Chiorean
Marc: Sorin Misirianţu
Yvan: Ruslan Bârlea

arta

regia tehnică: Constantin Pojonie
lumini: Jenel Moldovan
sonorizare: Vasile Crăciun

Yasmina Reza s-a născut în 1959 şi a scris cinci piese de teatru în zece ani, toate traduse şi jucate în lumea întreagă, dar este cunoscută în principal ca autoare a piesei Artă, pusă în scenă în 1994 la Comédie des Champs Elysées (unde s-a jucat mult timp cu casa închisă), apoi la Berlin şi Londra. Piesa a fost distinsă cu Marele Premiu „Molière“ pentru cel mai bun autor şi cel mai bun spectacol (în 1995), cu Evening Standard Award for Best Comedy (1996), apoi cu Laurence Olivier Award for Best Comedy (1997).

Yasmina Reza a studiat sociologia şi arta dramatică. Studentă a clasei de actorie a lui Jacques Lecoq, a jucat cîţiva ani în diverse companii de teatru, în piese de Molière, Marivaux, Sacha Guitry (…).

În ARTĂ ne confruntăm cu o situaţie insolită (achiziţionarea unui tablou alb, cu dungi albe pe un fond alb) şi un trio masculin – Marc, Serge, Yvan – tipuri ale intelectualului de sfîrşit de secol XX, care asigură vivacitatea dialogului şi strălucirea piesei. Terorismul estetic doctrinar, dar şi moral, cultivarea absurdului doar de dragul uzanţelor mondene, ironizarea cvasiparodică a variatelor teorii psiho-artistice îşi află, în acest spaţiu dialogal, un minunat pretext de extrapolare. Piesa poate fi citită şi ca o parabolă a întregii societăţi a sfîrşitului de mileniu.

Informaţii preluate din prefaţa la ediţia în limba română
a pieselor Yasminei Reza scrisă de Dan C. Mihăilescu

Pretul biletelor:
25 lei, 20 lei;
10 lei – reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!