Muzica, filmul și oamenii se întâlnesc pe malurile Someșului, în acest weekend!

Home $ Știri Cluj $ Muzica, filmul și oamenii se întâlnesc pe malurile Someșului, în acest weekend!

by | Jun 15, 2016 | Știri Cluj

A doua ediție Someș Delivery, care va avea loc în 18 și 19 iunie, le propune clujenilor să descopere între podurile Garibaldi și Napoca un altfel de Someș decât cel pe care îl cunosc: amenajat pentru oameni și animat de evenimente care îi pun în valoare malurile.

Concerte, proiecții de film, jocuri și ateliere pentru copii sunt și anul acesta în program; evenimentul pune însă un mare accent pe buna vecinătate și coeziunea comunității locale.

„Spre deosebire de alte proiecte care doar folosesc Someșul ca loc de desfășurare pentru evenimente care ar funcționa și în alte spații, Someș Delivery este chiar despre râu. În fiecare an, un tronson este analizat ca potențial natural, dar și pentru a descoperi moduri posibile de amenajare și utilizare, prin instalații cu caracter temporar și evenimente calibrate spațiului”, spune Mihai Mateiu, coordonatorul proiectului.

Un astfel de eveniment este concertul Ambiental River cu Cristian Ciceu și invitații lui, Alex Munte și Victor Stoica. Pe malul râului, la confluența dintre traficul străzii și sunetul apei, ei vor transforma coloana sonoră a orașului în ritmuri de jazz. Oferta muzicală a celor două zile de weekend va fi completată de un concert acustic al trupei Natif și seri animate de DJ seturile Musai Soundworks & Vamanu. Someșul va fi pus în valoare și de Balcony TV, un proiect dedicat „muzicii cu belvedere”: pe malul Someșului vor fi realizate videoclipuri, urmate de concerte live pentru publicul prezent.

Cel mai spectaculos moment al ediției va fi însă spectacolul de operă la înălțime „Mademoiselle Cantatrice”. O misterioasă cântăreață va interpreta fragmente din arii celebre, iar rochia ei, înaltă de patru metri, va prinde viață sub proiectorul artistului Lionel Lauret.
Pentru iubitorii de film, Someș Delivery va prezenta o selecție specială a producțiilor câștigătoare la ediția 2015 a festivalului „Filmul de piatră” din Piatra Neamț, alături de o invitație pentru ediția 2016.

Mademoiselle Cantarice

Copiii au parte de distracție, dar și de lecții interactive. „Zoologia pentru pici” îi va învăța despre lanțul trofic, impactul poluării asupra naturii dar și cum să recunoaștem emoțiile animalelor, în timp ce atelierele organizate de Societatea Ornitologică îi vor introduce în lumea fascinantă a păsărilor. Pentru copii de toate vârstele, „Caravana cu jocuri” aduce jocuri de strategie, memorie, îndemânare, logică sau fantezie – două zile, în două locuri diferite, de dimineață până seară!
Proiectul „Open Houses” i-a convins pe mulți dintre riverani să își deschidă curțile și casele pentru participanții la Someș Delivery. În cadrul aceluiași proiect, poveștile lor despre Someș vor fi reunite în gazeta SOMEȘ EXPRES, care va fi lansată la eveniment. Prin „Masa bunei vecinătăți”, organizatorii invită participanții să ia loc la o masă comunitară, la care vecinii și prietenii Someșului se vor ocupa de mobilier, meniu și bună dispoziție.

Un „Oser pe malul Someșului” ne va oferi un mod practic de a scăpa de lucrurile de prisos, întâlnind totodată oameni care împărtășesc dorința de a opri risipa de resurse, iar „Târgul de biciclete” îi așteaptă pe toți cei care susțin folosirea vehiculelor pe două roți pentru a scăpa de stresul din trafic.

Cele două zile de Someș Delivery oferă și prilejuri de relaxare. Sub denumirea „Someșul inspiră”, vor avea loc sesiuni de introducere în mindfulness, pe malul râului, la granița dintre oraș și natură. În plus, toți cei pasionați sunt invitați „La pescuit” – în care acest sport e privit atât ca mod de a petrece timpul liber, cât și ca performance artistic!

Pentru a descoperi cât mai mult din potențialul râului, sesiunea „Conexiune la Someș” va include o dezbatere, precedată de o prezentare în stil PechaKucha: fiecare participant va avea la dispoziție 20 de slide-uri a câte 20 de secunde pentru a ilustra o dimensiune a Someșului.

Aceste evenimente sunt prilejuri de a redescoperi plăcerea unei plimbări pe malurile râului, care vor fi și ele amenajate special pentru wekeendul Someș Delivery: pavilionul central, locul de întâlnire cu comunitatea, pluta cu care se va putea traversa râul, strada Muzicescu transformată în zonă pietonală, o gradenă cu o perspectivă asupra întregului tronson, dar și promenada Someș View, chiar pe malul râului, îi provoacă pe clujeni să se apropie cât mai mult de Someș.

Somes Delivery - harta tronson 2016

PROGRAMUL SOMEȘ DELIVERY 2016

SÂMBĂTĂ, 18 IUNIE
10.00 – 11.30 ~ Instawalk The Someș Alley (Someș Alley)
10.00 – 16.00 ~ Oser & Târg de biciclete (Pietonala Muzicescu)
10.00 – 18.00 ~ Ateliere pentru copii cu Societatea Ornitologică (Someș Pavilion)
10.00 – 18.00 ~ Caravana cu jocuri (Someș Pavilion)
11.00 – 18.00 ~ La Pescuit (În amonte de Someș Alley)
10.00 – 18.00 ~ Taifas pe Someș (Someș Alley)
12.00 ~ Inaugurarea Someș Delivery 2016 (Someș Pavilion)
12.30 ~ Conexiune la Someș (Someș Pavilion)
18.00 ~ DJ Set: Musai Soundworks (Someș Pavilion)
19.00 ~ Concert Natif (Podul Napoca)
20.30 ~ Ambiental River: Concert live Cristian Ciceu trio (Pietonala Muzicescu)
22.00 ~ Best of Filmul de Piatra (Someș Pavilion)

DUMINICĂ, 19 IUNIE
10.00 ~ Someșul Inspiră (Someș Alley)
10.00 – 18.00 ~ Zoologia pentru pici (Someș Pavilion)
10.00 – 18.00 ~ Caravana cu jocuri (Pietonala Muzicescu)
10.00 – 18.00 ~ Taifas pe Someș (Someș Alley)
12.00 – 14.00 ~ Masa bunei vecinătăți (Pietonala Muzicescu)
15.00 – 19.00 ~ BalconyTV #someședition (Someș Alley)
16.00 ~ Open Houses (Loc de întâlnire)
19.00 ~ DJ Set: Vamanu (Someș Pavilion)
20.00 ~ Ambiental River: Concert live Cristian Ciceu trio (Pod Napoca)
22.00 ~ Mademoiselle Cantatrice (Someș Pavilion)

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!