Events etiquette: norme nescrise de respectat la evenimente

Home $ Articole $ Editorial $ Events etiquette: norme nescrise de respectat la evenimente

by | Jul 9, 2016 | Editorial, Recomandări

Piața evenimentelor din România s-a dezvoltat enorm. Sunt din ce în ce mai numeroase, mai diverse, mai bine organizate și adaptate oricărui tip de buget. În spatele multora dintre ele stă o muncă titanică depusă de echipe de oameni care își pun timpul, banii și sănătatea în slujba experiențelor valoroase oferite celor ce merg să le trăiască.

Experiența la evenimente se acumulează în timp, iar un comportament adaptabil în funcție de context în și mai mult timp. Chiar dacă nu ne place să acționăm după reguli și credem că ele au fost făcute pentru a fi încălcate, uneori constituie punctele care despart ordinea de haos. Și o experiență plăcută de una mai puțin plăcută.

Să vedem, așadar, cam care ar fi câteva reguli nescrise de care să ținem cont când ne găsim la evenimente alături de alte sute/mii/zeci de mii de oameni, astfel încât cu toții să ne bucurăm la maximum de ele. Propunem 10 puncte după care să te ghidezi.

1. Încearcă mai multe tipuri de evenimente, nu te limita.
Teatru, opera, concerte, festivaluri nișate, meciuri importante – toate au specific diferit, se adresează unui anumit public, însă până la un oarecare nivel pot fi experimentate de toată lumea. Deși poate ești de părere că nu îți place rugby-ul sau muzica folk, spre exemplu, s-ar putea să ai o surpriză și întâmplarea live să te facă să îți schimbi percepția. Astfel acorzi încredere organizatorilor de evenimente, ajuți la dezvoltarea pieței și afli lucruri noi despre tine și cei din jurul tău.

 

2. Fii răbdător!
Dă dovadă de răbdare și respect și nu încerca să grăbești niște procese prin care trec toți participanții. Cozile de la intrare, baruri, food court și orice alte situații similare ce pot fi întâlnite în cadrul evenimentelor dispar mai repede dacă echipa dă ritmul muncii, și nu invers. Ea este instruită să lucreze și să se coordoneze într-un mod care, fiindu-le cunoscut, realizezi că dă rezultate mai bune când arunci o privire de ansamblu.

3. Nu încerca să fentezi.
Rândurile de la intrare/check-in, locul până unde poți să ajungi cu mașina ori să parchezi (în cazul evenimentelor mari), intrarea în perimetrul evenimentului cu obiecte ori produse interzise de regulament și organizatori.
Festivalurile de muzică, spre exemplu (că tot ne apropiem de ele), nu sunt picnicuri în aer liber, ca tu să mergi cu un coș plin de alimente, te pui pe iarbă și te bucuri de concerte. Ele sunt evenimente de amploare, în care s-au investit sume pe care nu le putem pronunța din prima încercare. Aceste sume trebuie recuperate și reinvestite ediția următoare, pentru ca tot noi să ne bucurăm de ceva și mai spectaculos. Până la urmă, să ținem cont de niște norme care nu sunt deloc absurde e o formă de respect la adresa celor ce muncesc.

4. Nu bea cu riscul de a ajunge subiect de știre de a doua zi
Tuturor ne place să ne distrăm, unii cu puțin ajutor din partea gradelor din sticle și pahare, altora fără. Și e perfect în regulă, atâta timp cât nu deranjezi pe nimeni și nu-ți pui sănătatea în pericol. Însă dacă ceilalți din jurul tău se simt agasați de comportamentul tău, după câteva beri băute în soare, ar trebui să te retragi puțin și să nu superi domnișoarele care nu vor să accepte băutura aia la bar.

 

5. Nu bloca rândurile.
Ți-ai pus banii pe card și ți-ai luat comanda de la bar ori food court? Perfect, fă un pas deoparte și nu bloca rândul. Nu aștepta prietenul ăla care ajunge în 5 minute și căruia i-ai ținut loc în rând, căci o să-i superi pe ceilalți și încurci, în loc să ajuți la fluidizarea traficului de oameni.

6. Nu fi neatent, cu telefonul în mână, când cineva așteaptă după tine.
Reiau exemplul de mai sus, dacă ție ți-a venit rândul și cei de cealaltă parte a barului așteaptă după tine să lași telefonul și să dai comanda, mai mult încurci decât ajuți. Fă tot posibilul să știi deja ce vrei să primești, ce vor să comande pritenii tăi (dacă dai o comandă mai mare) și fii pregătit cu bani cash, dacă evenimentul nu are sistem de plată cashless.

 

7. Plasează întrebările potrivite oamenilor competenți.
Nu îl întreba pe voluntarul de la parking ceva legat de metoda de plată, spre exemplu. Te va redirecționa spre alt voluntar și acel alt voluntar spre alt voluntar și pierzi timp prețios. Mergi direct la info point, acolo informația e centralizată și ți se oferă cea corectă într-un timp mult mai scurt.

8. Nu lua rucsac de 45 litri în spate, îi incomodează pe ceilalți.
Cu ăla mergi pe munte, nu la evenimente cu alte zeci de mii de oameni în jurul tău. Este adevărat că festivalurile, spre exemplu, acceptă în perimetru să ai rucsac în spate, dar gândește-te la confortul tău și al celorlalți. Ție îți place să de lovești de cataramele colegului din față, să fii îmbrâncit sau să nu vezi de el când se agită pe piesa preferată? Așa ziceam și eu.

 

9. Nu cere poze fotografilor
Vrem amintiri, dar să le imortalizeze alții. Păi nu e mai eficient să-ți faci tu poza ta, pe care o poți folosi când vrei, și să nu stai după nimeni în speranța că poate-poate o să ai și tu o poză cu o camera profesională? Fotografii la evenimente sunt mulți si fac mii de poze zilnic, dacă nu te regăsești în imaginile oficiale postate în galerii, las-o baltă. Dacă rogi un fotograf să te caute prin zeci de gigabytes de conținut, din empatie îți va spune că o face, dar crede-mă, n-are nimeni timp de asta.

10. Păstrează curățenia și nu distruge decorul
Când primii participanți ajung la un eveniment, domnesc ordinea și curățenia. Și atunci întreb, de ce să nu domnească până la capăt? Nu arunca gunoiul menajer oriunde îți vine la îndemână, caută containerele și arată respect față de mediu, organizatori, cei din jurul tău și față de propria ta persoană. Mai apoi, dă dovadă de bună creștere și bucură-te de amenajări, fără să faci stricăciuni. Nu tăia bean bag-uri, nu da cu piciarele în baruri, nu rupe umbrela sau altele asemenea. Chiar și la cel mai banal decor se muncește enorm și nu are niciun sens să strici ceva ce a fost gândit pentru ca tu și prietenii tăi să aveți parte de activități plăcute.

Asta cuprinde, în linii mari, eticheta la evenimente pe care ar trebui să o avem mereu în vedere, atât la cele care se întind pe mai multe zile, cât și la cele de o zi sau seară.

Voi ce alte puncte ați adăuga?

 

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!