Arhitectura în 2016: Orașele concurează cu înverșunare în privința experiențelor culturale

Home $ Știri Cluj $ Arhitectura în 2016: Orașele concurează cu înverșunare în privința experiențelor culturale

by | Aug 9, 2016 | Știri Cluj

Cerințele noilor generații sunt tot mai variate în ceea ce privește arhitectura orașelor, iar aceasta poate ajuta oamenii să se simtă bine în spațiile culturale și de muncă. ”Orașele concurează acum cu înverșunare în privința experiențelor culturale și creează noutățile culturale, făcându-le dezirabile atât pentru a locui în ele, cât și pentru a le vizita. O mulțime de inovații culturale au loc în afara clădirilor în felul în care noi utilizăm spațiile, cu rol de scenă pentru evenimente și experiențe”, afirmă Irena Bauman, fondatorul biroului de arhitectură Bauman Lyons Architects din Marea Britanie.

Alături de alți arhitecți de renume din țară și din străinătate, Irena Bauman va fi prezentă în calitate de speaker la cea de-a IV-a ediție a evenimentului Architecture Conference&Expo ce reunește peste 300 de arhitecți și furnizori de servicii sub tematica Renewing cities: Building environments for new generations, în 6 octombrie, la Cluj-Napoca.

Architecture Conference&Expo 2016

Strategii de inovare arhitecturale a spațiului de muncă, în atenția companiilor
În ultimii ani, și companiile au început să investească tot mai mult în spațiile de muncă pentru a le oferi angajaților condițiile necesare îndeplinirii fără stres a sarcinilor de lucru. Inovația în arhitectură joacă un rol important în acest sens, potrivit Architizer.com, iar munca de birou poate fi transformată din una monotonă, în una relaxantă deoarece modul în care spațiile de birouri sunt construite poate facilita adaptarea și starea de bine a angajaților.

 „Este necesar să inovezi, deoarece tehnologia a creat noi forme de cultură și a schimbat așteptările, aspirațiile și stilul nostru de viață. Dar, în același timp, noi încă ne bucurăm de lucruri fundamentale, cum ar fi compania cuiva, schimbul de experiențe, întâlnirea cu ceilalți – iar multe dintre facilitățile culturale existente au fost concepute pentru a fi posibile aceste lucruri și au multe să ne învețe”, declară Irena Bauman, recunoscută pentru practica și cercetarea sa în domeniul arhitecturii, dar și pentru gândirea arhitecturală, ce facilitează adaptarea comunităților locale. Irena este profesor la Universitatea de Arhitectură Sheffield și director al platformei de cercetare Building Local Resilience, cu o vastă experiență în domeniul arhitecturii, în special în zona de adaptare și inovație. Irena a finalizat recent un proiect de cercetare ce ar putea dezvolta noi strategii de adaptare la schimbările climatice.

Old Stables - proiect Bauman Architects

Clădirile de birouri verzi – noile tendințe ale mediului urban
Clădirile de birouri verzi reprezintă o nouă tendință a dezvoltatorilor imobiliari care investesc tot mai des în clădiri sustenabile, iar orașul Cluj-Napoca deține multe dintre aceste clădiri. Clădirea The Office din Cluj-Napoca este a doua cea mai verde clădire din România, după Floreasca Park din București, potrivit BuildGreen România, unul dintre auditorii energetici și certificări verzi din România. Emilian Grigore, Director Suport Tehnic în cadrul ROCKWOOL BU va prezenta în cadrul evenimentului Architecture ce reprezintă Declarația de mediu EPD și cum este corelată cu schemele de certificare verzi. Consultant cu experiență în știința construcțiilor, eficienței energetice și durabilității, Emilian are o vastă experiență în mediul înconjurător, colaborând cu specialiști, experți în construcții, arhitecți și ingineri, concentrându-se în ultimii patru ani, pe probleme de eficiență energetică și sustenabilitate.

Peste 15 speakeri de renume vor participa la Architecture Conference&Expo precum Attila Beer (Administrator Alukönigstahl), Melissa Sterry (Fondator Bionic City), Jan Kattein (Director Jan Kattein Architects), David Cash (Preşedinte la Building Design Partnership), Eveline Petcu (Project Manager Gehl Architects), Benedek Jozsef (Profesor Babeș-Bolyai University), Iulian Pădurariu (CEO Pony Car Sharing), Adina Moldan (Independent Researcher Atelier Moldan) evenimentul fiind moderat de Șerban Țigănaș (Președinte Dico și Țigănaș). Attila Beer, administrator Alukönigstahl România, are o experiență de peste 20 de ani în domeniul arhitecturii, activând pe piața tâmplăriei din aluminiu. Din 1993 s-a angajat la Alukönigstahl, unde a fost inițial responsabil cu vânzările companiei în România, iar din 2001 ocupă funcția de administrator, fiind responsabil cu dezvoltarea constantă a acesteia.

Arhitecții premiați în cadrul Architecture Conference&Expo
Impactul tehnologiei în arhitectură, transportul public urban, clădirile verzi, siguranța în arhitectură sau spațiile publice și rezidențiale sunt doar câteva dintre temele de discuție abordate în cadrul Architecture Conference&Expo din 6 octombrie, prin prezentări și dezbateri.

În acord cu tematica ediției, organizatorii Libero Events realizează un studiu pe tema Siguranța prin arhitectură, ce urmărește să analizeze percepția cetățenilor asupra siguranței în spațiul public, referindu-se atât la actele de violență fizică, cât și intelectuală. Sondajul poate fi completat aici, iar rezultatele vor fi prezentate în cadrul evenimentului.

Noutatea ediţiei din acest an o reprezintă Gala Premiilor Architecture Conference&Expo, unde activitatea şi proiectele realizate de-a lungul timpului de către arhitecţi, asociaţii şi birouri de arhitectură, vor fi premiate. Înscrierile în cadrul competiției de proiecte se realizează pe site-ul oficial al evenimentului architectureconf.ro.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!