Markó și continuatorii săi @ Muzeul de Artă

Home $ Cultural $ Expozitii $ Markó și continuatorii săi @ Muzeul de Artă

by | Aug 10, 2016 | Expozitii

Markó și continuatorii săi. Peisajul idealizat în pictura maghiară din secolul al XIX-lea – un eveniment expoziţional de excepţie, o veritabilă premieră în peisajul muzeografic românesc, ce se înscrie ca o mărturie plastică revelatoare asupra unei conştiinţe artistice emblematice: Markó Károly Senior (1793-1860), un exponent de marcă al peisajului idealizat din prima jumătate a secolului al XIX-lea, unanim recunoscut în istoriografia de artă maghiară drept primul peisagist maghiar care a reuşit să dobândească o anvergură europeană.
12 august – 18 septembrie 2016

Eveniment premergător deschiderii ediției a 7-a a „Zilelor culturale maghiare din Cluj”

marko

Reunită sub genericul sugestiv „Markó și continuatorii săi. Peisajul idealizat în pictura maghiară din secolul al XIX-lea”, expoziția oferă o imagine cuprinzătoare și sugestivă asupra producției peisagistice mature a lui Markó Károly – din perspectiva peisajului idealizat -, reliefând cu claritate dominanta personalității sale artistice, pe fundalul unei încadrări atente și nuanțate în contextul epocii, care permite sublinierea rolului important ocupat de acest artist în istoria picturii maghiare.

Alături de operele lui Markó Károly, figurează în expunere și o serie semnificativă de lucrări ce poartă semnătura unora dintre cei mai apropiați discipoli ai maestrului, care s-au format în spiritul creației sale artistice și, nu în ultimul rând, au aderat la viziunea sa. Prezența lor în expoziție contribuie, totodată, și la conturarea prețioasei laturi pedagogice pe care a îmbrăcat-o activitatea desfășurată de Markó Károly în perioada șederii sale îndelungate la Florența, anii respectivi fiind martorii plăsmuirii creatoare a unora dintre cele mai remarcabile expresii ale demersului său artistic, în directă conexiune cu ipostaza predilect exersată, și anume cea de pictor-peisagist.

Selecţia lucrărilor prinse în trama circuitului expozițional a fost realizată de Hessky Orsolya, curatorul expoziției dedicate lui Markó Károly în 2011 la Budapesta, cea mai mare parte a materialului provenind din colecţia privată „Kovács Gábor”, cu adăugarea a trei piese din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, alături de picturi şi lucrări de artă grafică de la Galeria Naţională Maghiară.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 12 august 2016, cu începere de la orele 18:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Uniri nr. 30).

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!