Localuri din Cluj unde poţi încerca bucătăria ardelenească

Home $ Descoperă Clujul $ Localuri din Cluj unde poţi încerca bucătăria ardelenească

Atenţie! A nu se citi aceste rânduri pe stomacul gol! Pentru că azi intrăm în bucătărie. Şi nu în oricare, ci chiar în cea ardelenească, cea mai bogată şi diversă în ingrediente, arome şi delicii.

Cu siguranţă nicăieri nu e gulaşul ca acasă, acest loc în care de-a lungul timpului s-au întâlnit multe culturi care au contribuit la  gastronomia de care ne bucurăm astăzi, la formarea gustului autentic transilvănean. Varza a la Cluj nu ar primi nici cea mai mică apreciere dacă ar fi doar „varza”. Varza cui, nu? Niciun preparat nu va putea face vreodată concurenţă gomboţilor cu prune făcuţi de bunica şi asta o ştim prea bine.

Dar unde mergem atunci când nu avem timp să alergăm la mama pentru a ne gâdila papilele gustative cu gustul de acasă? Care sunt locurile din Cluj pe care ne putem baza mereu că ne vor oferi o experienţă culinară 100% ardelenească? Să vedem!

bucataria-ardeleneasca-cluj

Livada – Restaurant cu Grădină
Şuncă de porc de casă, cârnaţi afumaţi (tot de casă), brânză şi caşcaval de oaie, slănină afumată de Cluj, legume de sezon şi…am uitat ceva? Nu, acestea sunt preparatele după care ne surprindem deseori tânjind cu mare poftă.  Dacă azi aveţi chef doar o gustare simplă, platoul rece transilvănean (29 lei) de la Livada este cea mai bună alegere. Mai mult, dacă vă doriţi o cină liniştită alături de cei dragi, la care să mai adăugaţi un fel de mâncare, meniul este extrem de ofertant, iar muzica live vă va acompania perfect seara. În caz că vrei să te convingi, poţi testa atmosfera în fiecare vineri seara.

Adresă: St. Clinicilor, nr. 14 | Site / Facebook

O fotografie postată de LIVADA (@livadacluj) pe

Vărzărie
De când mă ştiu am strâmbat din nas când mi se punea varză în farfurie. Dar  într-o zi n-am mai rezistat şi m-am dus să încerc mult lăudata şi faimoasa varză a la Cluj. Şi nu puteam merge nicăieri altundeva decât la Vărzărie, un restaurant ce şi-a găsit loc în inima fiecărui clujean, dar şi a miilor de turişti ce au cutreierat oraşul în aceşti peste 40 de ani de când restaurantul stă în picioare. Varza a la Cluj vine împreună cu ciolan afumat şi, după preferinţe, smântână, ardei şi pâine, toate acestea cumulând suma de aproximativ 20 lei. E mai bună ca la mama acasă, că pe a ei nu am mâncat-o niciodată!

Adresă: Bulevardul Eroilor, nr. 35-37

Chelnerita: pot sa va aduc Clujul??? #postworkout #clujonaplate #varzaalacluj #crazy #nutrition #championslunch

O fotografie postată de Andrei Florea (@andreas.prime) pe

Zama
Dacă nu aţi auzit până acum de acest local, o să spuneţi surprinşi „Zama? De la zeamă?” Da, şi ciorbele nu sunt singurele incredibil de bune aici. De la design-ul restaurantului, la meniul cu specific românesc ce păstrează denumirile transilvănene şi gustul dumnezeiesc de bun al mâncării, nu am găsit nimic de reproşat. Preţul unei porţii de zamă variază între 11 şi 13 lei şi nici măcar nu pot să vă recomand doar ceva anume. Încercaţi meniul de la cap la coadă, merită!

Adresă: St. Napoca, nr. 16 | Site / Facebook

Zama aita de ciuciuleti si hiribe #gustdetransilvania #ZAMA #zamabistro @zama_bistro

O fotografie postată de Alexandra Groza (@alexgroza) pe

Casa Ardeleană
Când vreau să mă ascund de agitaţia oraşului, ştiu exact unde trebuie să fug: în liniştea satului tradiţional transilvănean, recreat de către cei de la Casa Ardeleană. Pentru iubitorii împătimiţi ai bucătăriei, locul acesta este o bucăţică de rai, căci le oferă posibilitatea să-şi gătească vită exact aşa cum le place pe piatra încinsă atât de faimoasă a restaurantului. Preţurile sunt decente, mai ales că de luni până vineri, între orele 12 – 16, te poţi sătura cu meniul zilei (ciorbă, felul doi şi desert), care e numai 15 lei. În plus, servicii de catering, delivery şi seri specifice româneşti, pe toate le găsiţi aici.

Adresă: B-dul 21 Decembrie 1989, nr 5 | Site / Facebook

#casaardeleana #cluj #restaurant #romania #traditional #design

O fotografie postată de Casa Ardeleana (@casaardeleana_cluj) pe

Roata
Toate mâncărurile tradiţionale româneşti şi-au dat întâlnire în bucătăria de la Roata. Încă de cum calci pragul acestui restaurant eşti primit cu o ospitalitate cum numai în Ardeal găseşti. Mai apoi, când deschizi meniul, eşti înconjurat de amintirile, aromele şi gusturile copilăriei. Nu ştii cu ce să începi. Eu nu mă pot abţine şi o sa încerc gulaşul ardelenesc (26 lei). Tu ce îţi iei?

Adresă: St. Alexandru Ciurea, nr. 6A| Site / Facebook

Traditional food #gulas #ardelenesc #homemadebread #liqueur #onthehouse

O fotografie postată de Me, myself and I (@andreea_tabaras) pe

Valahia
Balmoş cu sos de salată (17 lei), pregătit întocmai după reţeta ciobanilor transilvăneni, nu găsiţi decât la Restaurant Valahia. Aici, tradiţiile poporului român se îmbină armonios cu pasiunea pentru gătit a bucătarilor, care îşi doresc să ofere oamenilor o experienţă culinară inedită, autentică. Ca să înţelegeţi mai bine, vă spun doar că ciolanul afumat este ţinut în saramură cel puţin 24 de ore, iar apoi afumat cu lemn de fag  înainte de a fi folosit în diverse preparate. Vă imaginaţi cât e de bun?

Adresă: St. Govora, nr. 27 | Site

#old #vintage #oven #clock #Valahia #eating #ClujNapoca #Romania #time #moments #Memories #stone #lovemylife

O fotografie postată de Daniela R. (@danielaaa.r) pe

Se mănâncă la noi în Ardeal, nu glumă! Voi unde mergeţi ca să potoliţi dorul de bucătăria tradițională?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!