Ultimele internet cafe-uri din Cluj-Napoca | ClujLife - Te scoate din casă
Cum a fost la, Descopera

Ultimele internet cafe-uri din Cluj-Napoca

Internet cafe-urile. Atât de populare la sfârșitul anilor ’90 – începutul anilor 2000, acum sunt pe cale de dispariție. După verificat adrese și întrebat diverse persoane, am descoperit că în Cluj mai există doar două astfel de locuri, dar care se încăpățânează să păstreze poveștile și nostalgiile.

Zi ploioasă și mohorâtă de sfârșit de toamnă, toată lumea urcă sau coboară Piezișa în grabă. Pe la mijlocul străzii se află UltraNet Café. În fața ușii, un client își termină repede țigara. Intrăm deodată, iar el se grăbește la loc, să-și continue jocul, am presupus. “Ați intrat deja, mă?”, se aude de undeva. Sala are până în 20 de calculatoare și este pe jumătate plină, în miezul zilei. Băieții sunt așezați oarecum grupat, astfel că îi poți recunoaște pe cei care joacă același joc. Sunetul click-ului sau al tastaturii se îmbină cu muzica și cu aplauzele, conversațiile sau înjurăturile băieților și te fac să intri în atmosfera super relaxată și familiară a locului.

ultranet-internet-games-cluj-1 ultranet-internet-games-cluj-2 ultranet-internet-games-cluj-3

Eduard lucrează la UltraNet de patru săptămâni și spune că nu a văzut sala de calculatoare goală de când e aici. În principiu, clienții sunt tineri, elevi, dar și studenți care stau în Campusul Hasdeu unde, după cum se știe, net-ul merge prost și nu se pot juca anumite jocuri în rețea.

S-a format aici o comunitate care mie îmi place la nebunie, e o altă atmosferă. Sunt oameni care vin continuu, deja ne cunoaștem între noi și e ca un fel de frăție, să zic așa… – povestește Eduard.

Clienții își pot face abonamente săptămânale sau lunare, care costă de la câteva zeci de lei până la câteva sute de lei (150-200 de lei).

De pe Piezișă mergem în centru, mai exact pe Bulevardul Eroilor, la numărul 39, la Citadel Gaming-Club. După ce treci de un gang și cobori niște scări într-un subsol, ajungi parcă într-o altă lume, o lume a jocurilor pe calculator. Pereții pictați cu model de camuflaj și cărămidă, posterele cu diverse jocuri și personaje, armele agățate pe pereți, toate contribuie la această senzație. Sala în care am fost era dedicată jocurilor pe console PlayStation 4, deschisă recent, de aproximativ o săptămână. În aceeași curte se mai află și vechea sală de internet și jocuri.

citadel-internet-games-cluj-1 citadel-internet-games-cluj-5 citadel-internet-games-cluj-2 citadel-internet-games-cluj-3 citadel-internet-games-cluj-4

Citadel Gaming-Club, după cum îi spune și numele, și-a format un grup de clienți fideli, de gameri. Arthur Rusu, proprietarul clubului, spune că marea parte a veniturilor este din gaming și abia apoi din internet. Cât despre media de vârstă a clienților, aceasta este de 25 de ani, iar de când a început școala, majoritatea celor care vin aici sunt elevi, liceeni. De asemenea, weekend-urile sunt și aici foarte pline.

Înainte să se deschidă Citadel Gaming-Club, în 2009, Arthur Rusu a mai avut un internet cafe, cu aceeași idee, dar în alt loc. Majoritatea clienților fideli ai vechiului club îl frecventează acum și pe cel nou.

Avem un club de membri, care au mai multe avantaje, de exemplu reduceri de tarif. Membrii clubului sunt cei care de-a lungul timpului am considerat eu că trebuie să fie răsplătiți. Ei sunt aleși în funcție de cât de des frecventează sala sau de cât de mult timp vin aici. – spune Arthur

Prețul pentru o oră de internet la Citadel este de 4 lei.

Deși par uitate, internet cafe-urile sunt locuri chiar vizitate de oameni. Atât la UltraNet, cât și la Citadel s-au format legături foarte strânse între clienții fideli și angajați, iar de cele mai multe ori aceștia se simt mai bine acolo decât acasă.

Ca să te convingi că totul e așa cum ți-am povestit, te provoc să mergi și tu la un Internet Cafe când ai de pierdut câteva ore prin oraș.

ClujLife - Te scoate din casă

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii aici.