5 localuri din Cluj unde poţi încerca bucătăria maghiară

Home $ Articole $ 5 localuri din Cluj unde poţi încerca bucătăria maghiară

Constat că m-am obişnuit să vă tot fac poftă cu diverse bunătăţi. Nu ştiu dacă înghiţiţi în sec, daţi fuga până la localurile menţionate să încercaţi şi voi felurile de mâncare despre care vă povestesc sau exclamaţi bucuroşi ’’oh da, am încercat şi eu asta, e foarte bun!’’. Oricum ar fi, pentru azi v-am pregătit un alt articol delicios, pentru că urmează să ne furişăm în renumita bucătărie maghiară.

Aceasta se distinge prin gustul picant, condimente, şi avem de degustat o gamă largă de preparate ce au la bază, în general, ardeiul iute, carnea sau legumele, nelipsiţi fiind cartofii, morcovii şi ceapa. Maghiarii au adus în casele lor bucatele europene, pe care le-au amestecat cu măiestrie cu cele proprii, gătindu-le pe foc deschis sau în alte zeci de feluri. Pasionaţi în principal de supe şi prăjituri, aceştia aduc un plus vizibil gastronomiei de care se bucură Clujul, motiv pentru care vă prezint câteva localuri în care veţi putea fi impresionaţi de deliciile ungureşti.

Nu putem începe de nicăieri altundeva decât de la Mátyás Étterem Restaurant, din incinta Hotelului Agape, un local cu specific tradiţional maghiar din toate punctele de vedere: specialităţi culinare, decor cu motive florale, sculptate sau pictate manual în lemn şi atmosferă. Meniul e plin de delicatese ale bucătăriei transilvănene şi a celei ungureşti. Propun să comandăm o supă de peşte, mâncare pescărească cu ardei iute care, în mod ideal, se fierbe afară, la ceaun, timp de mai multe ore. Puteţi încerca şi supa gulaş, dar care, de asemenea, este de neconceput fără o doză considerabilă de paprika.

În plus, acesta este un loc excelent pentru familii. Dacă vă decideţi să mergeţi aici cu copii, îi puteţi lăsa să se joace la cafeneaua special amenajată pentru ei. Tot aici se pot bucura de diverse programe pentru a nu se plictisi, iar dumneavoastră să vă serviţi masa în linişte şi fără nicio grijă.

Adresă: Str. Iuliu Maniu, nr. 6 | Site | Facebook |

Ne îndreptăm acum către Bulgakov Café, un loc de întâlnire pentru gastronomie, muzică şi literatură. Evident, nu putem rezista tentaţiei şi comandăm gulaşul unguresc, cu carne de vită, vrăjiţi de headline-ul ce ne fură privirile şi simţul gustativ – ca la mama. Provenită din părţile nordice ale Câmpiei Maghiare, cea mai cunoscută mâncare de origine maghiară a fost o invenţie a păstorilor din acea zonă şi ideal ar fi să ne bucurăm de ea alături de un pahar de vin roşu. Tot aici găsiţi şi cârnaţi de casă ungureşti din Gyula, ce vă vor cuceri instant, dar şi papricaş de pui, o tocăniţă de pui cu ardei şi servită cu smântână sau papricaş de ciuperci cu gnocchi.

Fiind una dintre cele mai cunoscute cafenele literare din Transilvana, Café Bulgakov vă aşteaptă cu seri literare maghiare, muzică populară cu specific maghiar în zilele de joi şi petreceri la sfârşit de săptămână. Panthenon literar, bar, grădină de iarnă, mansardă, vă puteţi găsi un loc oriunde vă simţiţi mai comod şi pregătiţi să fiţi uimit!

Adresă: Str. Inocenţiu Micu Klein 17 | Site | Facebook |

#gulyás #hungariangoulash #traditionalfood #cafebulgakov #clujnapoca #kolozsvár

O fotografie postată de Café Bulgakov (@cafebulgakov) pe

Trecem la desert. Pentru asta am ales Restaurantul Miko şi faimoasele clătite ungureşti Gundel, umplute cu nucă tocată, stafide şi rom. Pornind de la varianta strămoşilor francezi, maghiarii au creat propria lor versiune a clătitelor, mai groase şi, implicit, mai consistente. Nu putem merge mai departe fără să menţionăm clătitele Hortobagyi, ce conţin carne tocată, ceapă călită, şi sunt asezonate cu boia şi smântână, dar acestea se servesc în prezent ca aperitiv. Alte deserturi tradiţionale ungureşti pe care le puteţi încerca aici sunt: gesztenyepüré (piure de castane), servit cu multă frişcă, madártej (lapte de pasăre) şi, bineînţeles, găluştele Samlόi (un fel de pandişpan), cu nucă, vanilie, rom şi muuuultă frişcă.

De menţionat este faptul că au meniul zilei, cu supă, fel principal şi salată (18 lei). De asemenea, dacă vreţi să învăţaţi de la un specialist cum se găteşte pe bune, în zilele de miercuri puteţi să luaţi lecţii direct de la un bucătar. Ah, şi surpriza pentru studenţi: meniu studenţesc cu cartofi prăjiţi (că doar numai ăştia ne plac) şi, la alegere, ceafă de porc, pulpă de pui, piept de pui pane sau la grătar şi salată (12,9 lei).

Adresă: Str. Clinicilor, nr. 23 | Site | Facebook |

#project365

O fotografie postată de Razvan Antonescu (@razvan) pe

La Vărzărie am mai fost şi când am povestit despre bucătăria tradiţională ardelenească, dar e imposibil să nu revenim. O fi a noastră Varza a la Cluj, dar luşcoşul, sau altfel spus, mâncarea de varză (şi nu ciorbă, cum zic cei mai mulţi), e 100% de origine maghiară. Simplu şi rapid de preparat, se zvoneşte că acest luşcoş ar fi printre ’’cele mai bune din lume’’.

Dacă mai avem poftă de ceva dulce, musai e să încercăm vargabeles, o budincă ungurească de tăiţei cu brânză. E un desert cu gust de vechi şi nou, săţios, popular în Occident şi e chiar în oraşul nostru, într-un loc care nu va înceta să ne uimească vreodată prin ospitalitatea lui.

Adresă: Bulevardul Eroilor, nr. 35-37

După Patch Town, un soi de film de Crăciun cu copii născuți din verze, merge numa' bine un lucskos la Vărzărie. #tiff2014

O fotografie postată de Decât o Revistă (@decatorevista) pe

Nu pot încheia acest articol fără să amintesc de gulaşul de la Restaurantul Matei Corvin. Există zeci de reţete diferite de gulaş, eu recunosc că am încercat doar 3 dintre ele. Însă atmosfera caldă şi primitoare din acest local, îmbinată cu gustul dumnezeiesc al gulaşului preparat acolo, m-au făcut să-l declar mâncarea mea preferată din bucătăria maghiară şi mă tot gândesc de la o vreme că ideea mea de la 5 ani, de a mă căsători cu un bucătar ca să-mi gătească tot ce poftesc, nu era chiar aşa rea. Hmmm.

Adresă: Str. Matei Corvin, nr. 3  | Facebook |

Vouă ce preparate maghiare v-au furat inima?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!