Cum a fost la, Recomandări

Cum a fost prima mea vizită la Muzeul de Artă din Cluj

Mai demult, când mai treceam prin Cluj și nu cunoșteam prea bine orașul, mă ghidam adeseori după clădirea cea mare și impunătoare de pe centru. Da, acea clădire cu porți mari, faine, de unde ieșeau tot timpul oamenii îmbrăcați elegant de la vernisaje. Bineînțeles, pe atunci, ca o tânără în căutare de distracție, eram mult mai interesată de localuri și de petreceri, decât de cultură. Însă, după ce m-am mutat la Cluj am aflat că orașul îmi poate oferi muuuulte alte opțiuni de a-mi petrece timpul liber. Clujul este orașul artiștilor în orice domeniu, de la arte plastice până la IT. Eu am fost întotdeauna pasionată de artă și de imagini, de vizualul altor secole, total diferite față de al nostru; de trăirile transpuse pe hârtie. Așa că, de îndată ce am avut puțin timp liber, am mers la Muzeul de Artă.

muzeul-de-arta-cluj-4

Ce poți vedea la Muzeul de Artă?
În primul rând, depinde în ce perioadă mergi. S-ar putea să prinzi pe lângă expoziția permanentă și câteva expoziții temporare. Muzeul e deschis de miercuri până duminică, iar dacă mergi în weekend la orele 11 sau 15 și mai iei cu tine încă 4 prieteni, o sa aveți parte de un tur ghidat gratuit. Din păcate pentru mine, la prima vizită am întârziat 30′, deci a trebuit să analizez de una singură fiecare creație. Totuși, grație internetului, acum o să vă pot explica și vouă ce am văzut.

Prima expoziție temporară pe care am vizitat-o se numește „Il Movimento delle Cose” (Mișcarea obiectelor). O expoziție care înmagazinează opere moderne internaționale postbelice, create după anii ’60, până în prezent. Arta contemporană nu ține atât de mult de vârsta și de prezența fizică a artistului creator în lume, cât mai degrabă de percepția lui autohtonă. Și ca exemplu perfect vine creația de mai jos, apărută undeva la sfârșitul anilor ‘80.

muzeul-de-arta-cluj-6

César ( 1921-1998) – Compresie Cutii (1988)

Într-o expoziție contemporană o să vezi multe piese de artă abstracte și multe piese pe care nu le vei înțelege dacă vei trece doar o dată cu privirea peste ele. Ceea ce vrea însă artistul contemporan de la tine este să analizezi mai departe de ceea ce vede ochiul. Să contemplezi asupra intențiilor acestuia. Expoziția nu se prezintă doar ca o oportunitate de « a vedea » capodoperele artistice, ci ca o șansa reala de a învăța ceea ce îi este inaccesibil ochiului comun: emoția creatorului, curajul alegerilor, descoperirea dorinței.

muzeul-de-arta-cluj-5 muzeul-de-arta-cluj-3 muzeul-de-arta-cluj-2

“Cutting Edge” a fost următoarea expoziție temporară pe care am reușit să o văd, proiect apărut datorită unei taberei de pictură. Ceea ce e cu adevărat interesant legat de expoziția asta e faptul că fiecărui artist în parte i s-a pus la dispoziție o zonă pitorească, plină de valori tradiționale străvechi, din stațiunea Beliș. Așa că, sub îndrumarea unor specialiști consacrați în domeniul artelor vizuale, 21 de tineri artiști au reușit să surprindă aceste peisaje într-un mod autentic.

Spre încântarea mea, am dat de unul dintre cele mai fascinante tablouri, create de dr. Ioan Sbarciu, un tablou mai mare decât mine.

muzeul-de-arta-cluj-1

Ce ai să vezi la expoziția permanentă
Peste 200 de piese din cinci secole de artă plastică națională: faimoasele picturi tradiționale ale lui Nicolae Grigorescu, picturile cu flori ale lui Ștefan Luchian, capodopere post-moderniste de-ale lui Theodor Palladi, fascinantele « tristeți luxuriante colorate » ale lui Nicolae Tonitza, peisajele impresioniste și neo-impresioniste de-ale lui Nicolae Dărăscu și multe alte opere artistice de valoare excepțională și sculpturi.

Circuitul expoziției permanente începe cu o colecție de icoane ortodoxe din Transilvania secolelor XII-XIX, alături de retablul Bisericii Catolice din localitatea Jimbor (stil gotic, realizat în sec XI). Apoi, următoarele 21 de săli te vor trece prin evoluția artei din Transilvania, începând cu portrete în stilul secolelor XIII-XIX, semnate de Franz Neuhauser, Anton Bergman sau Mişu Popp și continuând cu capodopere expresioniste în viziunea lui Nagy István și Aurel Pop. De asemenea, putem vedea câteva tablouri care prezintă evoluția artei în spațiul ardelean, mai precis în Cluj, semnate de Elena Popea, Pericle Capidan, Tasso Marchini, Emil Cornea și Romul Ladea.

Așadar, Muzeul de Artă din Cluj ține să ne îmbogățească în mod permanent cu cultura regiunii noastre intracarpatice, cu capodopere și sculpturi de prestigiu; dar adeseori ne aduce la zi prin prisma expozițiilor contemporane sau a vernisajelor artiștilor actuali. Pentru cei pasionați să guste o parte din trecut, pentru cei care vor să arunce o privire în realitatea unora dintre cei mai cunoscuți artiști ai patrimoniului nostru și pentru cei curioși să vadă cum arată arta zilelor noastre, Galeria de Arta își deschide porțile săptămânal, de miercuri până duminică.
Și nu uitați, ghidul este cel mai bun prieten al vostru!

Cum a fost prima voastră vizită la Muzeul de Artă?

ClujLife - Te scoate din casă

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii aici.