Clujeni cu suflet: 3 proiecte caritabile ce merită susţinute luna aceasta

Home $ Articole $ Clujeni cu suflet: 3 proiecte caritabile ce merită susţinute luna aceasta

by | Dec 9, 2016 | Articole

Cum vine luna decembrie, mie îmi intră în cap (de nicăieri) melodia de la reclama Tuborg Christmas Brew, sigur o ştiţi, aia cu De Crăciun fii mai bun, fii adevărat, lalalalalala. Şi imediat cum mă trezesc cu versurile astea în minte, realizez că a venit sezonul sărbătorilor, că deja trebuie să pun bani deoparte pentru cadouri, că luna asta se iartă mai repede, se uită mai uşor…şi tot aşa.

Dar oare să fie vorba numai despre asta? Sună a clişeu să spun că e luna cadourilor, dar sună şi forţat atunci când zic că doar pentru că e decembrie, trebuie să fac aia şi aia. Însă cam aşa stă treaba, e o perioadă în care se dăruieşte şi fiecare dintre noi ar trebui să căutăm ce avem mai bun în noi şi să scoatem la iveală şi partea aceea căreia îi pasă de ceilalţi, care vrea să ajute, căreia îi place să aducă zâmbete pe feţe triste. Partea care vrea să-i facă pe ceilalţi fericiţi.

Hai să vedem în ce proiecte ne putem implica luna aceasta în Cluj pentru a scoate la iveală Moş Crăciunul din noi şi cine sunt oamenii care au avut aceste iniţiative.

clujeni-cu-suflet

Cu toţii ştim de ShoeBox – Cadoul din cutia de pantofi, campanie începută în anul 2007 de către soţii Vesa şi care acum a ajuns să aibă o notorietate imensă, atât în ţară, cât şi pe hotare, şi un număr neaşteptat de oameni care s-au implicat, de beneficiari, de cutii cu cadouri! Totul a început cu un gest simplu, un dar oferit de către Vesa Junior unui copil nevoiaş, la îndrumarea părinţilor. Pentru că uneori chiar de atât este nevoie – ca fiecare dintre noi să aibă dorinţa de a aduce fericire în viaţa cuiva. Poate voi nu cunoaşteţi pe nimeni care să adoarmă în fiecare seară trist, la gândul tuturor lucrurilor pe care nu le are. Poate că voi nu realizaţi, de asemenea, că aţi primit mai mult decât meritaţi. De asta scriu eu aceste rânduri: pentru a vă aminti că sărbătoarea Crăciunului nu e prilej de bucurie pentru toată lumea, dar avem puterea de a schimba asta! Avem puterea de a face copii fericiţi!

Aşa că… hai să împachetăm! Perioada de colectare a cutiilor este de 1-15 decembrie 2016 şi sunteţi rugaţi să oferiţi doar lucruri noi, nefolosite şi cu etichetă, pe principiul – ce ţie nu-ţi place, altuia nu face. Cadoul trebuie să conţină lucruri de care s-ar putea bucura un copil cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dus în locaţiile de colectare. La Cluj avem destule de unde putem alege, aşa că vedeţi care e cea mai apropiată de voi şi dăruiţi! Cei de la ShoeBox ne consideră norocoşi pentru că avem astfel de proiecte în care se pot implica toţi cetăţenii, indiferent de vârstă, iar luna aceasta e momentul propice să fim mai buni şi mai darnici şi să găsim o cauză pe care să o susţinem. Mai multe despre campanie puteţi citi aici.

Abia aşteaptă bunicii voştri să vă strângă în braţe Crăciunul acesta, să staţi la poveşti cu ei la gura sobei, să miroase în toată casa a cozonaci şi voi, oricât de mari aţi fi, să fiţi iar copii. Copiii bunicilor. Ei bine, sunt bunici la care nu vine nimeni şi, din acest motiv, bloggerul Dan Ciulea și mentalistul Cristian Gog, prin Asociaţia Magic People, au pus bazele proiectului Nepoţi de Crăciun, aflat deja la a şaptea ediţie. Cei doi cred că vârsta e doar un număr şi că bătrâneţea e grea doar dacă eşti singur, doar dacă te simţi uitat şi inutil şi exact asta vor ei să arate acestor suflete minunate: că nu sunt nici singuri, nici uitaţi, nici inutili. Începând cu 100 de bunici pe care i-au bucurat la prima ediţie, de-a lungul timpului numărul a tot crescut, astfel încât, anul trecut s-a ajuns la 2000 de bunici fericiţi, iar targetul pe anul acesta este de 2500. Mai mult, proiectul s-a extins şi în afara Clujului, iar în restul anului au mai fost şi altele de genul în derulare. Picnic cu bunicuţii ar fi doar un exemplu.

Ne adunăm duminică, 11 decembrie 2016, la VIVO! Cluj-Napoca, fiecare cu pacheţelul pregătit pentru un bătrân din centrele de zi, care nu mai are o familie sau care a fost dat uitării. Vor fi şi câţiva bunicuţi prezenţi acolo, ne vor colinda şi, pe lângă asta, vom avea şi invitaţi speciali de care se pot bucura cei mici şi cei mari: magicianul Cristian Guna, Vlad Gliga (concurent la Vocea României), Ioana Moldovan şi mulţi alţii. Dacă nu puteţi ajunge, există şi posibilitatea de a dona online. Fiţi şi voi nepoţi de Crăciun!

#NepotiDeCraciun

O fotografie postată de Gabriel Aldea (@gabrielaldea) pe

Aşa cum vă povesteam şi în articolul de aici, în perioada 15-16 decembrie, Beard Brothers, împreună cu The Sisterhood, vă aşteaptă la clădirea Casino pentru cea de-a doua ediţie Winter Charity Fair, în intervalul orar 16-22.  Pe cei de la Beard Brothers îi ştiţi cu siguranţă, sunt acei băieţi cu barbă care mereu au câte o iniţiativă şmecheră (campaniile Beard On, Catch a Smile), iar din 2015 au înfiinţat şi un departament de fete (fără barbă) – The Sisterhood.

Vor avea în jur de 30 de standuri, idei îndrăzneţe, spirit de sărbători şi, evident, strângere de fonduri pentru unul din proiectele pe care le au momentan în desfăşurare. La prima ediţie au adunat bănuţi pentru un taxi comunitar, care să transporte persoanele cu deficienţe şi cazuri sociale gratis. Mai multe despre târg încă nu vor să ne spună, aşa că urmăriţi-i aici şi aşteptaţi noutăţile.

So this is Christmas.. #WinterCharityFair

O fotografie postată de Alina Popescu (@alinapopescu399) pe

Ei, cum rămâne? Vă simţiţi destul de buni Crăciunul acesta pentru a vă implica şi voi într-un proiect caritabil?
Voi ce alte proiecte cunoașteți / susțineți?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!