7 locuri din apropierea Clujului ce merită vizitate în 2017

by | Dec 23, 2016 | Ieși din oraș, Recomandări

Câteva zile ne mai despart de întâlnirea pe ritmuri de colinde cu Moș Crăciun sau de unicul gust al șampaniei în miez de noapte, iar dacă aș începe acum să povestesc despre locurile unde ai putea să petreci următoarea perioadă, fie mi-ai spune că ți-ai mutat domiciliul prin mall-uri sau supermarket-uri pentru ultimele cumpărături, fie ai rade de mine, admirând outfit-ul gata pregătit pentru acea petrecere plănuită în urmă cu luni bune.

Așa că astăzi m-am decis să te surprind. Nu o să fie nici despre Crăciun, nici despre Revelion, nici măcar despre New Year’s resolution, sau, cu permisiunea ta, scurt despre asta: scopul meu pentru 2017 este să-mi îndeplinesc obiectivele din 2016, pe care ar fi trebuit să le duc la capăt în 2015, căci mi-am promis asta încă din 2014, nu de alta, dar le-am plănuit în 2013. Lăsând gluma la o parte, așează-te comod, căci începem să organizăm excursiile pentru anul 2017. Așa că, în cazul în care nu locuiești deja în Cluj, dacă promiți că vii în vizită, o să-ți arăt 7 locuri din apropierea lui, care merită văzute. De acord?

Acum că ne-am înțeles, prima destinație este una de pe altă planetă, dar nu îți face griji, se află la aproximativ jumătate de oră de Cluj-Napoca. Este vorba despre Salina Turda, unde decorul este desprins din filmele SF, iar posibilitățile de petrecerea a timpului liber sunt nenumărate. Pentru surprinderea celei mai faine vederi, există un lift panoramic, iar pentru exploratul fiecărei facilități e nevoie de energie, atenție și răbdare. Vei găsi mai multe mine și săli, fiecare cu o particularitate impresionantă. O sală a ecourilor, o insulă înconjurată de un lac cu bărci care pot fi închiriate, terenuri de sport, o roată ca în parcurile de distracții, iar pentru lumini și celelalte facilități, va trebui să mergi până acolo.

Salina se vizitează în intervalul 9-17, iar intrarea costă 10 lei pentru copii/elevi/studenți și 20 de lei pentru adulți. Poți ajunge fie cu mijloc de transport în comun din Cluj-Napoca până în centrul Turzii, iar dacă preferi mașina personală, pentru parcarea de lângă salină vei plăti o taxă de 5 lei/zi.

Nu ne îndepărtăm prea tare, însă de la decoruri fanteziste la 80 de metri sub pământ, ajungem în inima naturii, la defileul Cheile Turzii. Rezervație naturală protejată de UNESCO, este o destinație potrivită atât pentru cei care doresc să se relaxeze, cât și pentru cei mai aventuroși. Poți ajunge în capătul de sus al cheilor, parcurgând un traseu de aproximativ 4 km străbătut de poduri, poți explora peșteri, poți testa relieful abrupt al zonei, la pas, pe trasee montane, iar cei experimentați pot practica alpinism, dacă au în dotare echipament adecvat.

Din Turda se poate ajunge și pe jos până în localitatea Cheia, într-o plimbare de aproximativ două ore, însă există și microbuze care circulă după un program bine stabilit atât în timpul săptămânii, cât și în weekend. Toate detaliile sunt pe site-ul celor de la Cheile Turzii.

Laguna Albastră. Nu cocktailul, nu filmul, nici cel mai popular spa din Islanda, ci un lac la 30 de km de Cluj-Napoca, în comuna Aghireșu. Până nu ajungi să atingi apa de un albastru limpede, poți liniștit să crezi că lacul e de fapt oglindirea cerului. Nu e amenajat, însă parcă nici nu ar avea nevoie, căci are aerul unei frumuseți sălbatice. La farmecul lui contribuie și faptul că este vizitat, în principal, numai de oameni ai locului, un fel de Aghireșu‘s best kept secret. Mai multe detalii s-au scris aici, inclusiv câteva indicații despre cum să găsești Laguna Albastră a Clujului, căci nu am putut să lăsăm așa frumusețe să ne scape.

Castelul Banffy supranumit și Versaillesul Transilvaniei este un monument istoric situat în comuna Bonțida. Este fără îndoială un tărâm de poveste, care păstrează vie atmosfera vremurilor de demult datorită arhitecturii, dar și a lacului sau a spațiilor verzi din curtea sa. Nu exista castel în Transilvania care să nu vină la pachet cu o legendă, iar despre acesta se zice că, în unele nopți, ar fi bântuit de fantoma unui băiat de la grajduri. Totuși de 4 ani domeniul Banffy găzduiește Electric Castle, iar eu nu am auzit să fi speriat pe cineva, așa că îi poți face liniștit o vizită. Din Cluj-Napoca pleacă autobuze la interval de 20 de minute în timpul săptămânii.

Un alt refugiu în natură care trebuie bifat când ajungi în Cluj este Lacul Tarnița. Se întinde pe o lungime de 8 kilometri și este un lac de acumulare din Munții Apuseni. Când te hotărăști să-i faci o vizită, poți merge să admiri priveliștea pentru câteva ore sau poți închiria o cabană pentru o noapte, timp în care să explorezi barajul de la bordul unei bărci. Lacul este perfect pentru cei cărora le place pescuitul, însă orice iubitor de natură se va regăsi în acest loc.

Până în apropierea lacului este un drum de acces și poți opta atât pentru mașina personală, cât și pentru bicicletă, distanța față de Cluj-Napoca fiind de aproximativ 20 de kilometri.

Nu trebuie să mergi până în județul Constanța pentru a vedea Delta Dunării, căci avem și noi aici, în Cluj, o deltă a Ardealului, unde se găsește a doua cea mai mare întindere de stuf din România. Numele este sugestiv, și anume stufărișul de la Sic, situat la marginea satului cu aceeași denumire. În această rezervație mergi în principal pentru relaxare, căci singura activitate pe care o poți avea, este o plimbare prin stuf, pe o punte de lemn între două foișoare. Deci tu, stuful și restul lumii.

Satul Sic se află la aproximativ 15 kilometri de Gherla, iar despre cum ajungi și cum te distrezi acolo, încearcă aici, căci nu am scăpat din vizor nici acest loc.

Revenim în Munții Apuseni pentru o ultimă destinație de vis, de data aceasta mult mai departe de Cluj-Napoca. Cei 70 de kilometri până la Cascada Vălul Miresei din satul Răchițele vor fi uitați într-o clipă odată ce ajungi la căderea de apă de 20 de metri înălțime. Încadrată de un masiv stâncos, se zice despre ea că s-a format din lacrimile unor nuntași, după ce voalul miresei lor a rămas blocat în acea zonă. În cazul în care tu nu te lași așa ușor impresionat de povești ca desprinse din basm, pe lângă peisajul spectaculos, locul este potrivit și pentru alpinism, drumeții montane sau plimbări cu ATV-ul.

Pentru a ajunge la cascadă, din Cluj-Napoca trebuie să urmezi drumul către Huedin, însă către aceasta nu există un mijloc de transport în comun, căci ea este relativ izolată de drumurile principale.

Vrei să rămâi în continuare conectat la natură? Uite câteva exemple cu locuri perfecte pentru a-ți petrece ziua în Cluj-Napoca sau în împrejurimi.

Acestea fiind spuse, mai aștepți să vină 2017 ca să vizitezi locurile acestea? Sau deja te-ai urcat în mașină și ești pe drum către prima destinație?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This