Programul lunii ianuarie la Reactor

Home $ Articole $ Programul lunii ianuarie la Reactor

by | Jan 6, 2017 | Articole

În 2017, Reactor de creație și experiment promite un program relevant și de calitate, care să reflecte matura vârstă de 3 ani pe care o împlinește în martie. Pentru a-și demonstra seriozitatea, revine din a doua jumătate a lui ianuarie la programul săptămânal de evenimente, în așteptarea publicului căruia i-a dus lipsa, sperând într-o reciprocitate a sentimentului.

Primul pe listă este chiar ultimul spectacol care a avut premiera anul trecut, Proteine fluorescente, un rezultat al primei ediții Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică. Un mix de documentar despre natură în jungla urbană, amintiri din copilărie și fragmente de știri, spectacolul ordonează haosul nostru de toate zilele într-un manifest poetic despre posibilitatea speranței.

Următorul weekend e dedicat unor spectacole care vorbesc, într-un fel sau altul, despre diverse tipuri de distanțare, despre convenție și implicare: Genunchii noștri se ating!, sâmbătă, 21 ianuarie, și În 4D, duminică, 22. Unul povestește despre teatru, celălalt despre filme, dar ambele fac referire la modul în care imaginile și poveștile cu care venim în contact ne influențează viețile.

Urmează, în tir rapid, trei evenimente care rememorează reușitele anului trecut: două spectacole rezultate în urma celui de-al doilea program de rezidențe de la Reactor – Fresh Start, dar și o dezbatere-atelier care își propune să extragă concluzii benefice și productive din experiența lui 2016. Joi, 26 ianuarie, se joacă All over your face, un spectacol energic, tineresc și viu, care vorbește cu tandrețe și umor despre lucrurile mici ce ne aduc împreună. Sâmbătă, 28 ianuarie, este rândul Docuanimal, un amalgam de povești adevărate preluate de la veterinari, angajați la pet shop-uri, instructori, biologi, activiști sau simpli iubitori de animale, pe care le prezintă într-o formă accesibilă, cu rezultate comice, triste, revoltate, informative. Între ele, vineri seara, are loc Framework Reactor #1: Post-2016, prima dintr-o serie de noi întâlniri propuse de platforma Reactor Social și mediate de regizorul Raul Coldea. Framework Reactor va propune, lună de lună, noi teme de discuție – prima dintre acestea fiind chiar anul care tocmai a trecut.
În ultima zi a lunii, 31 ianuarie, spectacolul Refugii deschide din nou discuția despre problema evacuărilor forțate și a persoanelor fără adăpost, folosindu-se de o documentare realizată la Pata Rât în Cluj-Napoca.

Așa începe episodul cu numărul trei din viața Reactorului: cel în care intriga se dezvoltă către noi și incitante posibilități. Sunteți așteptați, cu mic, cu mare, să deveniți parte din poveste!

reactor-ianuarie-2017

Sâmbătă, 14 ianuarie, ora 19.00
PROTEINE FLUORESCENTE
Spectacol de teatru

Regie: Leta Popescu
Text: Alexandra Pâzgu
Scenografie colectivă
Consultant scenografie: Radu Lărgeanu
Sound: Mihai Moș

Cu: Alexandra Caras, Bianco Erdei, Cătălin Filip, Oana Mardare, Doru Taloș

Textul a fost scris ca o cercetare și documentare artistică a orașului Cluj, pe parcursul lunii iulie 2016, când autoarea a participat la rezidența de scriere dramatică Drama 5.
„Proteinele fluorescente sunt organisme din adâncul oceanului „care luminează nu de dragul poeziei vizuale, ci de foame”. Alexandra Pâzgu reușește în textul ei să combine micro și macro universuri ca noi, spectatorii, să ne uităm și să conștientizăm încă o dată că suntem atât de mici într-o lume atât de… mică. Ce e fascinant însă e că lucrurile nu sunt deloc pesimiste. Și că oricât de mici am fi, noi, oamenii, luminăm din când în când. De foame, de sete, de iubire, de război. Toate sunt spuse într-un poem transformat într-un spectacol care îndeamnă la a trage aer în piept și a spune, în gând, „e bine”.” (Leta Popescu)

O producţie a Reactor de creație și experiment, în cadrul proiectului Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică

Sâmbătă, 21 ianuarie, ora 19.00
GENUNCHII NOȘTRI SE ATING!

Regia: Cătălin Bocîrnea
După „Autorul” de Tim Crouch

Cu: Balász Bodolai, Cătălin Bocîrnea, Raluca Mara, George Sfetcu

Un spectacol deosebit de solicitant, atât pentru actori cât și pentru spectatorii prezenți. Fiecare dintre replici este împărțită cu publicul, în așa fel încât întreaga poveste devine una despre intimitate și împărtășire. Fiecare trăire este dăruită publicului pentru a fi trăită. Actorii nu joacă, ei se joacă cu ceilalți, îi includ în joc.

O producție Reactor de creație și experiment

Duminică, 22 ianuarie, ora 19.00
În 4D
Spectacol de teatru

Regia: Ovidiu Caița
Text: Alexa Băcanu
Cu: Raluca Mara, Oana Mardare, Valentin Oncu, Doru Taloș
Tehnic: Cătălin Filip

În 4D” urmărește modul în care patru personaje își creează și interpretează viața și relațiile prin prisma filmelor preferate. Realizând mai mult sau mai puțin ce li se întâmplă, ele se îndrăgostesc, se despart și se urăsc, adoptând roluri care sunt imitații ale altor roluri, produse străine ale unor autori necunoscuți, care devin însă formatoare de percepții, concepții și prejudecăți.

O producție Reactor de creație și experiment

Joi, 26 ianuarie, ora 19.00
ALL OVER YOUR FACE
Spectacol de teatru

Spectacol de teatru

Un spectacol de Botond Nagy
Cu: Paula Rotar, Denisa Blag, Ioana-Maria Repciuc

Scenografia: Valentin Oncu
Costume: Sorana Oltean
Coregrafia: Știan Ionuț-Claudiu
Lightning Design: Erőss László
Coloana sonoră: Botond Nagy
Mentor: Sinkó Ferenc
Mulțumiri speciale: küb_beat

„Am fi putut să facem un spectacol în care să vorbim despre violență, moartea unui întreg popor, despre dragoste și singurătate. Teme vaste. Și apoi am început să vorbim despre lucrurile mărunte ale vieții. Despre fricile, visele, familiile, bucuriile, poveștile de zi cu zi. Și, fără să vrem, am vorbit despre noi înșine.
Este un studiu pe tema tinereții, a relațiilor pe care le purtăm cu noi toată viața… povești din tinerețe cu o bătaie de inimă spre viitor, cu un vibe sau o liniște în prezent și totodată o revoltă împotriva decepției de viață.” (Botond Nagy)

Recomandat: 18+

O producție Reactor de creație și experiment în cadrul proiectului Fresh Start – rezidențe de creație

Vineri, 27 ianuarie, ora 19.00
FRAMEWORK REACTOR #1: POST-2016
Dezbatere și atelier

Framework Reactor este un nou cadru de întâlnire, de discuție și de lucru, propus de platforma Reactor Social. Începând din ianuarie 2017, o dată pe lună, la Reactor de creație și experiment vor avea loc o serie de întâlniri care vor aborda diferite teme sub forma unor dezbateri moderate și mediate de regizorul Raul Coldea. Întâlnirile se adresează profesioniștilor din diferite domenii artistice și publicului acestora.

Prima întâlnire Framework Reactor, Post-2016, va încerca să facă un rezumat al anului care tocmai a trecut. Mulți dintre noi au alimentat, de-a lungul anului 2016, mitul conform căruia am avut parte de un an dezastruos. În ianuarie este momentul în care tragem linie și calculăm proporțiile și formele dezastrului pentru fiecare dintre noi. De asemenea, facem un plan de acțiune și privim (cu încredere?) spre viitor. Una dintre invitatele acestei prime ediții Framework Reactor este Miki Braniște, manager cultural la Asociația Colectiv A, care va vorbi despre cea mai recentă ediție a festivalului Temps d’Images, desfășurată în noiembrie 2016, cu titlul de Post-faliment.

Sâmbătă, 28 ianuarie, ora 19.00
DOCUANIMAL
Spectacol de teatru

Regia: Olga Macrinici
Dramaturg: Emőke Bodor și Olga Macrinici
Scenograf: Denisa Berceanu

Cu: Andreea Ajtai, Oana Nemeș și Paul Sebastian Popa

Sunt animalele ființe inferioare oamenilor? Știm întotdeauna care sunt necesitățile animalelor noastre? Le acordăm suficientă atenție? Care este motivația noastră reală atunci când ne alegem un șarpe, o iguană sau un câine ca și animal de companie? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care spectacolul Docuanimal încearcă să răspundă, surprinzând atitudinea și poziția oamenilor în relație cu animalele pe care le întâlnim în fiecare zi. Realizat în urma unui proces de documentare, spectacolul s-a construit pe baza materialelor obținute în interviuri cu persoane a căror activitate implică direct animalele, precum și din poveștile oamenilor de lângă noi, a căror viață s-a schimbat odată cu apariția unui animal de companie.

O producție Reactor de creație și experiment în cadrul proiectului Fresh Start – rezidențe de creație

Marți, 31 ianuarie, ora 19.00
REFUGII
Spectacol de teatru

Concept și dramaturgie: Raul Coldea și Petro Ionescu
Distribuție: Alina Mișoc, George Sfetcu, Paul Socol și Doru Taloș

Refugii este un spectacol care colează perspective diferite asupra evacuărilor forțate și a situațiilor persoanelor fără adăpost din România. Actorii mizează pe jocul între distanțare și implicare, unul care produce discurs critic și care poate conduce mai apoi la dezbatere.
Construit pe metodele teatrului colaborativ, în care textul se construiește de la zero, împreună cu actorii, spectacolul își propune să familiarizeze publicul cu aceste probleme și, mai mult, să genereze empatie în rândul spectatorilor.
„Nu ne place când auzim de sărăcie și alte povești nașpa, vrem doar să uităm și să mergem acasă. Să mâncăm, să facem o baie caldă, să ne uităm la televizor, să mergem la masaj, să călătorim, să dormim într-un pat confortabil, vara să dăm drumul la aparatul de aer condiționat, iarna la centrală și totul e ok. ”

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!