Expoziția Breslei Miklós Barabás

Home $ Cultural $ Expozitii $ Expoziția Breslei Miklós Barabás

by | Jan 17, 2017 | Expozitii

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, împreună cu Breasla Miklós Barabás și Asociația Culturală Minerva, vă invită să luaţi parte vineri, 20 ianuarie 2017, începând de la ora 17:00, la vernisajul expoziţiei naționale a Breslei Miklós Barabás, care va avea loc în sălile de expoziții temporare ale Muzeului de Artă.

breslei macn

Asociația „Breasla Miklós Barabás”, cu sediul în Cluj, este organizația artiștilor plastici maghiari din România, înființată în anul 1929 sub îndrumarea arhitectului și artistului plastic de renume internațional Károly Kós, a renumitului pictor Sándor Szolnay, precum și a scriitorului Miklós Bánffy. După 1944, datorită schimbărilor politico-sociale nefavorabile, Breasla și-a încetat activitatea, pentru ca în 1994, la inițiativa pictorului Béla Abodi Nagy și a sculptorului András Kós să fie reînființată.

Organizația, cuprinzând 150 de membri marcanți ai artei vizuale contemporane din România, e construită pe principiile transilvănene ale conviețuirii de mai multe secole a etniilor și a reflectării vieții acestora în arta vizuală. Păstrarea tradiției, a particularităților etnice, de gândire, a afinităților sufletești și de gust a membrilor breslei este armonizată cu cele mai moderne tendințe ale artei contemporane universale. Activitatea breslei se concretizează atât în expoziții personale ale membrilor săi, cât și în expoziții ample de grup, cunoscute și apreciate atât în țară, cât și în străinătate. Concomitent cu organizarea expozițiilor, pe agenda activității breslei figurează în mod sistematic și organizarea de mese rotunde și sesiuni științifice având ca tematică noile curente ale artei contemporane precum și comemorarea activității celor mai de seamă artiști transilvăneni ai secolului trecut.

După nenumărate expoziții organizate în țară și în străinătate, Breasla se prezintă pentru prima oară cu o expoziție reprezentativă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
La vernisaj vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj; Kolozsi Tibor, președintele Breslei Miklós Barabás; dr. Tibori Szabó Zoltán, președintele Asociației Culturale Minerva; Németh Júlia, critic de artă și dr. Bordás Beáta, curatorul expoziției.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!