Cum a fost la ClujLife Community Conference (I)

Home $ Articole $ Cum a fost la ClujLife Community Conference (I)

by | Feb 7, 2017 | Articole

După o lună în care s-a votat intens, s-au ales favoriţi, s-a share-uit de sute şi sute de ori acelaşi link ce-i îndemna şi pe alţii să-şi exprime preferinţa, s-au dat premii votanţilor şi s-a aşteptat lista câştigătorilor tot mai mult pe zi ce trecea, a venit şi primul weekend-ul al lunii februarie. Un weekend ca oricare altul, doar că mai cool, căci pentru al treilea an consecutiv, premiile au fost motiv de socializare, loc de întâlnire pentru manageri, organizatori de evenimente, oameni de comunicare şi marketing şi ne-au adus în faţă experţi ce au abordat subiecte diverse, ediţia de anul acesta având în centru noţiunea de fairplay.

Cine au fost speakeri invitaţi la #CCC puteţi vedea pe scurt aici. Ceea ce vă pot asigura, fiind acolo de la primul cuvânt, până la ultimul, e că fiecare a adus un plus evenimentului, au reuşit să menţină lumea atentă, au stârnit curiozităţi care s-au transformat în întrebări, iar la final, sunt convinsă că fiecare a plecat cu ceva acasă: o idee, un plan, o sclipire.

Azi vă povestesc cu ce am plecat eu, ce mi-a atras atenţia în mod deosebit, ce oameni m-au făcut pe mine, om de Social Media, să ridic ochii din telefon şi să mai exclam în sinea mea un oh! Aşadar, câteva momente din cadrul ClujLife Community Conference, pe scurt:

cecece #clujlife

O fotografie postată de Gabriel Aldea (@gabrielaldea) pe

În prima zi a conferinţei, Ciprian Costa, care ne-a povestit despre HipMenu, a ieşit în faţă cu o atitudine relaxată şi a început prezentarea cu o întrebare simplă – Ce fac băieţii aceştia de la HipMenu?, dar şi mai simplu a fost răspunsul – fac destul de bine, căci aproximativ 3000 de clujeni comandă zilnic prin intermediul aplicaţiei! Acest foodcourt virtual, aşa cum numeşte Ciprian aplicaţia, a câştigat premiul pentru Best user experience în anul 2016, premiu oferit de CESA, iar dacă e să ne uităm la pilonii care au stat la baza acestui proiect, e de înţeles: design-ul şi pozele cărora nu le putem reproşa nimic. Comanda de grup, feature-ul principal aplicaţiei, a fost un alt punct al discuţiei, şi am fost încurajaţi să profităm de el. Anul trecut, au avut peste 70 de participanţi simultan pentru o singură comandă, de mai multe ori chiar, dovadă că mulţi au devenit deja fani ai comenzii de grup. Ce urmează? Să ajungă mereu la timp mâncarea, să nu mai aşteptăm minute în plus, să nu ne mai dezamăgim stomacurile – dacă am zis că la 16.00 vine mâncarea, păi la 16.03 mâncăm, nu aşteptăm!

Panelul primei zile a adus în faţa participanţilor reprezentanţii a patru platforme inedite – Zoniz, Sweed, Urby şi Bucharest City App. Prezentate în doar câteva cuvinte de către cei care au lucrat la dezvoltarea lor, aplicaţiile au fost descrise cam aşa: Bucharest City App este o aplicaţie gratuită de timp liber, în special pentru românii din Bucureşti, dar şi pentru turişti, ce se mândreşte în acest moment cu peste 70.000 de utilizatori… unici, aşa cum am aflat de la Alex Filip. Ionuţ Munteanu defineşte Urby ca un vector de smart city, o aplicaţie cu o componentă puternic locală şi care vrea să ofere o mai mare transparenţă  şi vizibilitate informaţiilor cu caracter local, şi mai mult, nu se reduce doar la evenimente şi localuri, ci ajută omul să ia decizii în ceea ce priveşte timpul său liber, în funcţie de interesele pe care le are. Radu Benga, co-fondator Sweed, are acelaşi obiectiv – informarea oamenilor cu privire la viaţa oraşului – dar au vrut să ducă mai departe acest lucru şi toată această experienţa pe care o ai când ieşi să o poţi face prin intermediul Sweed. Ciprian Paşca a descris Zoniz pe scurt nu doar ca pe o aplicaţie, ci o întreagă platformă de marketing de proximitate, ce leagă online-ul cu offline-ul şi ajută brandurile să creeze experienţe unice pentru consumatori.

De reţinut din ce au povestit băieţii, e că Sweed-ul va continua să se dezvolte în perioada ce urmează, având potenţialul de a ajunge o aplicaţie top, aşa cum îşi doresc dezvoltatorii. Bucharest City App nu va deveni un Bucharest – Cluj City App, dar Ionuţ Munteanu a evidenţiat faptul că oraşul nostru are deja un Cluj City App, însă este un proiect care a prins la public, dar nu şi la business-uri. Aplicaţia rămâne totuşi probabil singurul ghid turistic mobil al Clujului, ce se diferenţiază prin Urby în principal prin faptul că cea din urmă a depăşit graniţele planului local, a ajuns în 15 oraşe din România şi a atins cifra de  aproximativ 7000 de utilizatori activi pe lună.

Join the Sweedness!??

O fotografie postată de Sweed (@sweedvibe) pe

Cea de-a doua serie de discuţii din prima zi a fost deschisă de Vlad Sulea, designer la The Tailor, care a vorbit despre Branding-ul experienţial, având ca exemplu Electric Castle. Chiar dacă nu mai face parte din echipa EC în prezent, el a fost cel care a pus bazele a mare parte din tot ce înseamnă acest festival în prezent, din punctul de vedere al design-ului. Castelul Banffy de la Bonţida este cu siguranţă o locaţie importantă şi cu multă personalitate, dar notabil a fost felul în care această locaţie a fost pusă în valoare. Nu a fost o treabă uşoară să ducă muzica de club între copaci, în afara oraşului, în ruine, în iarbă, aşa că a fost evident pentru ei că notele muzicale trebuiau puse într-un context nou, original, creativ. Au dus viaţa de la oraş la sat, contemporanul într-un timp istoric, background-ului natural i s-a adăugat elementul urban, spaţiile construite de ei trebuiau să nu se ancoreze vizual sau conceptul de context. Astfel, nu s-a construit doar un festival de muzică, ci unul de experienţe.

În plus, Cristina Bolog ne-a arătat rezultatele unei cercetări privind comportamentul de consum al turiştilor în Cluj, Lucian Cramba a vorbit despre aplicaţia FastOrder, iar Claudiu Antohi ne-a povestit tot despre Electric Castle, mai exact aplicaţia festivalului, ce a fost dezvoltată de cei de la Work in Progress.

Ziua 1 s-a terminat, iar noi am fugit în stradă. Ne-am întors totuşi a doua zi, căci mai erau multe de discutat. Şi eu voi reveni cu cea de-a doua parte mâine. Stay tuned. Continuarea aici.
Pozele le găsiți aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!