Cum a fost la #CCC – Cluj Community Conference (II)

Home $ Articole $ Cum a fost la #CCC – Cluj Community Conference (II)

by | Feb 8, 2017 | Articole

În articolul de ieri vă povesteam pe larg cu ce am plecat eu după prima zi de CCC. Azi m-am gândit să nu mă pierd în date generale, ci să vă prezint punctual câteva informaţii venite din partea speakerilor care au atras atenţia audienţei în mod particular. La ce am ciulit urechile? Care au fost aspectele despre care am aflat în exclusivitate la conferinţă? Ce am ştiut noi înaintea tuturor?

Începem cu prima serie de discuţii, deschisă de Ștefan Teișanu, care ne-a vorbit despre planurile Centrului Cultural Clujean, organizaţie ce are ca scop principal dezvoltarea Clujului şi care continuă practic proiectele Asociaţiei Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană. Ștefan ne-a avertizat că CCC-ul lor ne va face curând concurenţă, nouă celor de la ClujLife (şi suntem chiar entuziasmaţi, poate avem şi un “about the city” battle în viitor) şi a invitat organizaţiile prezente în sală să li se alăture ca membri. În premieră, ne-a fost prezentat noul lor logo.

Mai departe, Cristina Ene (REEA), a evidenţiat că, în ciuda faptului că Facebook rămâne regele online-ului, business-urile ar trebui să-şi îndrepte atenţia şi către alte canale de comunicare. Exemplul ei a fost unul convingător, campania Melanoma likes me, ce avea ca obiectiv informarea cu privire la efectele dăunătoare expunerii pe o perioadă mai lungă de timp la soare, organizată pe Instagram. Aici aveţi un video de prezentare a întregii poveşti cu Melanoma, rezultatele au fost pe măsura ideii, peste 2 milioane de oameni primind mesaj de la contul _melanona, controlul medical a crescut cu 1371% şi au avut şi câteva premii considerabile. Aşa că sfatul ei este să nu stricăm orzul pe gâşte, căci opţiuni de promovare sunt nelimitate, trebuie doar să găsim metodele potrivite.

Alexandra Damian (Netlogiq) a stârnit întrebările publicului încă de când s-a ridicat de pe scaun pentru a capta atenția. Şi cele mai multe au vizat pagina de Facebook la existenţa căreia contribuie  – Mâncaredecâcat – unde, pentru cei care nu ştiţi, poate să vă plângă toată lumea de milă atunci când comandaţi, aşteptaţi lihniţi şi în final nu puteţi savura mâncarea, căci este…uşor necomestibilă. Tot ce trebuie să faceţi e să trimiteţi o poză cu porţia primită, iar de acolo începe conversația. Tot despre Facebook s-a discutat, mai mult pentru a înțelege care este diferența între fani și o comunitate de fani. Pe scurt, Social Media este ca o primă întâlnire. Dacă discuți doar despre tine, a doua întâlnire nu va mai avea loc.

Oana Huja popped the question – te ţine să fii pe Snapchat? şi ne-a prezentat două tipuri de conţinut prin care ne putem convinge publicul – storytelling şi ’’la valoare’’, mai exact, tutoriale, Q&A, concursuri, promoţii etc. Mai multe despre Snapchat puteţi afla pe blog-ul Oanei, Snapchatopia.

Prezentarea ei a fost urmată de cea a lui Vlad Cupşa, pe care cu toţii îl ştim deja prea bine şi care ne-a dat o super veste. E oficial – va exista o gardă de 6 fotografi, KOMITI, specializaţi pe festivaluri şi evenimente mari şi evident, sunt printre cei mai buni pe care i-aţi putea angaja. Vlad ne-a lăsat câteva tips and tricks pentru când vine vorba despre lucrurile pe care să nu vi le spuneţi atunci când căutaţi un fotograf (Se descurcă el. Mi-a fost recomandat; Nu am timp de discuţii. Povestim la eveniment; Nu ştiu ce să-i cer; Vreau să nu-mi bat capul cu fotograful) şi câţiva paşi care ar trebui urmaţi ca să iasă treaba bună şi să fiţi mulţumiţi de poze: planificaţi conţinutul împreună cu fotograful din timp, urmăriţi livrarea şi folosirea imaginilor reprezentative conform planului, corectaţi şi reajustaţi planul pe parcurs. În final, un sfat prietenesc: nu preluaţi conţinut de pe Internet fără să cereţi acordul sau să specificaţi sursa, supăraţi fotografii.

What's the link between USP and photography? A talk for CCC ??Thanks @ralucalaru for the photo!

O fotografie postată de Vlad Cupsa (@vladcupsa) pe

Panelul zilei de duminică i-a adus în faţă pe Chef Foa, Nicolae Crăciun (Cimbru), Marius Constantin (Donau Invest) şi Constantin Covaliu/Luş (Street Food Festival), într-un debate pe tema #StreetFood. Ce trebuie să reţinem? Se înfiinţează o asociaţie numită “Street Food Revolution”, ceea ce va putea ajuta să dezvolte acest segment de piaţă cu un viitor strălucit. Şi nu, nu e prea mult spus strălucit, căci ei au libertatea de creaţie, se joacă, au echipamentele potrivite şi lucrează într-un stil transparent. Să recunoaştem că pe toţi ne-ar convinge o porţie de costiţe preparate chiar în faţa noastră. Un alt aspect demn de notat: dacă credeaţi că street food implică automat mâncare sănătoasă, v-aţi înşelat. Veţi găsi bucătării variate, lângă un stand cu cei mai delicioşi cartofi prăjiţi puteţi avea mâncare raw-vegan şi să le încercaţi pe ambele. Ingredientele de calitate sunt cele care fac diferenţa în stradă, nu stilul. Mai mult, ar trebuit distrusă această preconcepţie cum că street food-ul este echivalent cu junk food-ul. Când vom începe să vedem truck-uri constant în Cluj? Cu puţin noroc, chiar anul acesta, scopul asociaţiei Street Food Revolution fiind tocmai de a fi în stradă constant, într-un loc special amenajat pentru ei. Unde îi găsim în 2017 pe cei de la Street Food Festival? Pe lângă Cluj, Oradea şi Iaşi, oraşe în care au fost deja, vor mai fi în Alba Iulia, Arad, Timişoara, Sibiu şi Braşov, posibil Bacău. Spoiler alert! Chef Foa deja a inspectat câteva locaţii şi se gândeşte serios să aducă Stradale la Cluj – street food într-o clădire de birouri! Posibil să avem o surpriză în această toamnă…

#streetfood is here. #clujlife #communityconference #cheffoa

Un clip video postat de AmméUnrac (@amme.unrac) pe

După ce Ioana Lepădatu a susţinut o prezentare pe tema rolului voluntariatului în dezvoltarea socială şi profesională, vorbindu-ne despre experienţa ei de coordonator al voluntarilor din cadrul Electric Castle, în faţă a venit Cornel Marian Hoza. Preşedinte Beard Brothers, acesta a vorbit cu pasiune despre organizaţia în care se vede clar că a pus suflet, timp şi vise. Mai mult, a eliminat orice suspiciuni am putea avea: nici măcar unul din membrii ONG-ului, nici el, nici nimeni, nu depune muncă în organizaţie pentru bani, pentru că nimeni nu este plătit. Chiar dacă au un succes vizibil şi atâââât de multe proiecte, toţi cei 300 de voluntari sunt mândri purtători ai statusului lor. Non-conformist până la capăt, acesta a semnat un acord verbal cu Ioana, care i-a propus să iniţieze  o mişcare de curăţare a Clujului, căreia să i se alăture Beard Brothers şi studenţii. Aşteptăm să vedem ce au de gând.

Azi am castigat premiul pentru cei mai populari organizatori de evenimente! Va multumim!!!

O fotografie postată de Beard Brothers (@beard_brothers_cluj) pe

Adrian Docea (Heraldist) ne-a pus un zâmbet pe faţă tuturor, a adus un sentiment de mândrie în sală, ne-a vorbit despre Cine e Cluj? şi campanii care au transformat oraşul într-un puternic centru creativ, prin proiecte pe care le-au realizat pro-bono. De exemplu, ştiaţi de acest video de promovare a Operei Naţionale, prin care se încerca atragerea de spectatori tineri? Watch it! Tot ei au făcut chestia asta tare la care i-am dat toţi share şi nu mai puteam sta pe scaune de mulţumiţi de noi ce eram.

Alin Vaida a terminat seria speech-urilor într-o notă relaxată, veselă, specifică lui. Decis să facă evenimente încă de la 16 ani, fondatorul Jazz in the Park a început ca tot omul – documentându-se pe Google. Aşa a aflat că festivalurile sunt mai mult decât ideea de a te distra, ci sunt menite să transmită un mesaj. Aşa că Jazz in the Park, înainte de muzică, a pornit de la resemnificarea spaţiului public clujean: Parcul Central, Parcul Someşului, Parcul Armătura şi o locaţie surpriză în 2017, care urmează să fie dezvăluită. Aşa că stăm cu ochii pe ei!

Good moments never end. #memories #park #music #jazzinthepark

O fotografie postată de Jazz in the Park (@jazzintheparkcluj) pe

Evenimentul s-a încheiat cu decernarea premiilor, câştigătorii îi puteţi vedea aici, iar alte poze de la conferință le găsiți aici.

Ne vedem și anul viitor la CCC! Sau poate chiar mai repede…

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!