Stories First, Music After. Din culisele concertelor @ Cărturești

Home $ Cultural $ Stories First, Music After. Din culisele concertelor @ Cărturești

by | Feb 9, 2017 | Cultural

Filarmonica de Stat „Transilvania”, în parteneriat cu Librăria Cărtureşti (Iulius Mall) vă invită marţi la al doilea eveniment din seria „Stories First, Music After – din culisele concertelor” – care va prezenta o incursiune în Castelul Prinţului Barbă-Albastră.

De această dată invitaţii noştri sunt mezzosoprana Rinat Shaham, dirijorul Noam Zur şi muzicologul Ştefan Angi. Evenimentul va fi moderat de Marius Tabacu şi Oana  Andreica. Discuţiile se vor axa în jurul programului concertului de vineri, 17 februarie, care include singura operă scrisă de Béla Bartók.

Castelul Prinţului Barbă-Albastră se bazează pe basmul Barbă-Albastră a lui Charles Perrault. Cele două personaje, Barbă-Albastră şi soţia sa, Judith, sunt locuitorii unui castel întunecat, fără ferestre, doar cu imense uşi închise, pe care Judith începe să le deschidă, pecetluindu-şi, în cele din urmă, destinul. Puternicul simbolism al acestei opere opune, de de o parte, scriitura muzicală cu ecouri folclorice pentru Barbă-Albastră, celei de esenţă romantică pentru Judith, pe de alta. Singurul moment în care cei doi cântă împreună se întâlneşte, pentru foarte scurt timp, doar la final, orice punte între cei doi soţi fiind astfel absentă. Lumină, întuneric, iubire, tragism, adevăr şi nefericire.

„Stories First, Music After” reprezintă o serie de dialoguri informale cu dirijori, muzicologi, compozitori şi interpreţi, al căror scop este să apropie publicul larg de muzica clasică, iar fiecare eveniment de acest tip va fi legat de concertul săptămânii respective.

Departe de a se adresa doar specialiştilor, aceste discuţii îşi propun să explice muzica cultă pe înţelesul tuturor şi să demonstreze că ea nu este rezervată doar unui grup restrâns de privilegiaţi.

Evenimentul va avea loc marţi, 14 februarie, începând cu ora 19, la Librăria Cărtureşti din Iulius Mall, Cluj-Napoca. Accesul este gratuit, iar dialogul este încurajat.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!