În fiecare an, pe 23 aprilie este aniversată Ziua Internațională a Cărții, cu scopul de a promova lectura și beneficiile ei, iar la Cluj a devenit o tradiție să fie sărbătorită cu o carte în natură, la Grădina Botanică.
Totuși săptămâna trecută, cu această ocazie vremea și-a făcut de cap, norii au dansat un pic cam tare și ne-am trezit că în mijlocul lui aprilie ninge ca-n povești. Da, ca-n poveștile din cărțile pe care ar fi trebuit să le citim la Grădina Botanică. Așa că, în Cluj, noi am sărbătorit Ziua Cărții mai hipsterește, pe 30 aprilie, că în 23 prea se sărbătorea în toată lumea.
Așadar oricine avea ieri o carte la el, beneficia de intrare gratuită la Grădina Botanică. Bineînțeles că nu am putut lipsi și pot spune că duminică, frumusețea Grădinii Botanice a fost animată de persoane de toate vârstele, cu o carte în mană, dornice să admire florile și să se bucure în felul lor de natură.
Cum am trecut de poarta de intrare și până la Grădina Japoneză, m-a acompaniat în plimbarea mea un zumzet vesel, o gălăgie plăcută, generată de entuziasmul și diversitatea vizitatorilor: voluntari zâmbitori care împărțeau semne de carte, persoane care discutau despre speciile de plante, pasionați de fotografie, copii care alergau printre oamenii mari, persoane care miroseau florile, turiști străini și persoane care își găsiseră deja evadarea din această agitație prin citit.
Mi-am continuat plimbarea pe poteci mai izolate, la umbra unor copaci înalți, unde singurul sunet de fundal era ciripitul păsărilor, combinat cu zgomotul pașilor mei. În această zonă am întâlnit pe bănci, în foișoare sau spijiniți de balustrade cei mai mulți pasionați de lectură, concentrați pe acțiunea din cărțile lor.
La ora 16 în foișorul din Grădina Japoneză s-a organizat o întâlnire a cititorilor. Participanții s-au prezentat, au vorbit despre cărțile pe care le au la ei și au recomandat alte cărți pe care le-ar face cadou. M-am alăturat și eu, mi-am luat notițe, așadar următoarea mea lectură va fi una de Paulo Coelho, și la rândul meu, le-am povestit despre cartea lui Tibi Ușeriu, 27 de pași. Cel mai aplaudat participant a fost un băiat de 13 ani, care a povestit cu patos despre ce citește, iar o doamnă ne-a mărturisit că a venit de la Dej pentru acest eveniment. Întâlnirea s-a sfârșit în rime, cu un club de lectură a operei Unde fugim de acasă de Marin Sorescu.
Ce a citit lumea? De la cărți de copii, povestiri, romane de aventură, de dragoste, de acțiune, cărți de psihologie, filozofie sau best seller-uri, unii au adus cu ei cărți dragi pe care au simțit nevoia să le recitească într-un cadru plăcut, alții au continuat lecturi deja începute și cred că toți și-au găsit inspirație pentru cartea următoare.
Cea mai frumoasă imagine pe care am reținut-o eu? Un tată citind dintr-o carte cu ilustrații pentru copilul său, în timp ce acesta își sprijinea capul pe umărul adultului și încerca să urmărească lectura.
Sărbătorirea Zilei Internaționale a Cărții la Grădina Botanică este inițiativa celor de la Cărțile pe Față împreună cu ASB Cluj, deci lor trebuie să le mulțumim pentru acest eveniment, care a fost combinația perfectă între citit, parfumul florilor, liniștea naturii și râsetele copiilor.