Cum gestionezi 20 de șoferi și sute de comenzi pe zi? Interviu cu Miklos și Claudiu de la Grande Pizza

Home $ Articole $ Cum gestionezi 20 de șoferi și sute de comenzi pe zi? Interviu cu Miklos și Claudiu de la Grande Pizza

Am dat buzna peste cei de la Grande Pizza şi i-am luat frumos la întrebări,  că doar na, curioşi suntem şi noi, şi voi. Vă vine să credeţi sau nu, nu am mers neapărat pentru a-i întreba despre mâncare, ci ni s-a pus nouă pata pe sistemul de livrare. Şi vrem să aflăm cum funcţionează, ce e în spatele procesului care ne potoleşte foamea în timp util. Am dat peste doi băieţi doritori să răspundă întrebărilor noastre, deci am avut noroc.

Claudiu Ianc (26 ani) lucrează la Grande de mai bine de 3 ani, şi mai rar vedem aşa o perioadă de lungă la un job, fapt confirmat chiar de el, care spune că înainte de acest loc de muncă a mai profesat în zece domenii diferite. Iar Chira Miklos aka Miki (25 ani) este aici de aproape 4 ani, acesta fiind al doilea său loc de muncă, după ce a mai lucrat tot în zona aceasta. Amândoi au început ca şoferi, iar mai apoi au avansat pe postul de şef de tură.

Programul e în felul următor: într-o săptămână lucrăm cinci zile, cu pauză la mijloc, 2 zile lucrăm, 2 sunt libere şi apoi lucrăm încă 3. Suntem aici la 9, la 10 încep livrările, se termină la 10 seara, se mai stă şi peste program în funcţie de comenzi, dar nu se prea întâmplă. După ce trimit şoferul la ultima comandă, îl aşteptăm, noi practic suntem ultimii care plecăm, e răspunderea noastră.

20 de şoferi lucrează la Grande Pizza, dacă vă întrebaţi. Mulţi, nu? Ca mijloc de transport sunt folosite doar maşini, nu scutere, nu altceva. Mai exact, 12 maşini ale firmei, la care se mai adaugă câteva maşini personale (ale șoferilor). Puteţi să vă angajaţi deci şi cu maşina personală. Întrebarea evidentă e… cum gestionează şefii de tură atâtea maşini, având în vedere numărul mediu de 20-40 de comenzi per şofer, în fiecare zi.

Eu sunt pe partea de comenzi de pizza, Claudiu se ocupă de celelalte comenzi. Ne organizăm în funcţie de zone şi de ordinea în care au sosit comenzile, pentru a ajunge la timp toate. Noi le grupăm şi le repartizăm, alegem cel mai optim traseu şi încercăm să plasăm acelaşi număr de comenzi fiecărui şofer, nu unul să plece de 40 de ori şi altul doar de 20. Să se menţină undeva la plus-minus 10.

Bine, şi dacă vine o comandă din Zorilor, una din Gheorgheni şi una din Mănăştur? Pleacă 3 şoferi, evident. Şi dacă au 5-6 cereri într-un anume cartier, se trimit tot mai mulţi şoferi, nu se aşteaptă până la atingerea unui număr de comenzi pentru a porni la drum. Cel mai important lucru e să se facă livrarea cât mai aproape de timpul promis.

Termenul de livrare îl setăm şi în funcţie de numărul de comenzi, dar un maxim ar fi o oră și un sfert. Pentru zilele în care ştim că e aglomerat oraşul, cunoaştem zonele care sunt oprite sau blocate şi efectiv alegem alt traseu şi le comunicăm şoferilor. Chiar şi dacă se întâmplă un accident, le transmitem să ocolească, să schimbe traseul. Simplu, prin telefoane.

#new #pizzabox #Pizza #cluj #clujlife #viataincluj #ig_cluj #romania

O postare distribuită de Grande (@grandepizza) pe

În viitorul apropiat vor mai deschide o locaţie, tocmai în ideea de a fi prezenţi în două zone şi să lupte cu traficul intens din Cluj, principala problemă pe care o au. Mai ales când plouă. Un alt impediment pentru ei ar fi lipsa parcărilor în anumite zone (mai ales cele centrale), dar şi neînţelegerea unor oameni care nu vor să coboare, fapt care îi obligă pe şoferi să parcheze la vreo 2-3 străzi distanţă şi să pornească frumos la pas. Totuşi, beneficiul major în a fi delivery driver este aceea că ajungi să cunoşti oraşul mai ceva ca pe propriul buzunar.

GPS-ul te trimite unde vrea el, eu am învăţat cu harta fizică în mână. Ştiam că o stradă din Mănăştur e pe lângă BIG, atunci mergeam pe unde voiam eu, nu pe unde îmi spunea GPS-ul, care de cele mai multe ori te direcţionează prin Centru.

Meniul lor este extrem de variat şi apar constant preparate noi, şi este aşa şi pentru că ţin foarte mult la părerea consumatorilor. La ei pe site există o secţiune de propuneri, unde puteţi să le spuneţi că v-aţi dori… ei bine, ce vă doreşte sufletul. Şi există o şansă foarte mare ca visul vostru să devină realitate. Au şi sushi, poate nu ştiaţi. În secţiune Vegetarian & Vegan s-au introdus foarte multe, datorită cererii tot mai mari.

Aţi crede că pizza e cea mai populară la Grande Pizza, însă am aflat că de dimineaţa până la prânz se comandă mai multă mâncare din bucătărie, în special de către firme. Agitaţia începe de dimineaţă, când oamenii îşi planifică masa de la ora 13.00, unii îşi programează comenzile şi cu 2-3 zile în avans. În timpul săptămânii comandă preponderent cei de la birouri, iar în weekend acasă. Între 15.00-17.00 se mai potolesc apele la Grande Pizza, pentru ca mai apoi, de la ora 18.00, să vină iar valul cel mare. Şi se comandă mai mult pizza, pentru un somn mai bun probabil.

Am vrut să aflăm cum ar descrie ei profilul consumatorului clujean de #homedelivery, dar am avut surpriza să aflăm că nu se comandă doar pentru acasă, ci şi în parcuri, de exemplu. Parcul Central este chiar o locaţie preferată de clujeni pentru delivery.

Pe bucătărie prea greu am putea crea un profil, căci se comandă de toate: salate, piadine, vegane, burgeri etc. Nu putem spune că sunt mai mulţi care mănâncă doar carne sau doar salate. Sunt oameni care îşi păstrează comanda şi vor doar acelaşi lucru, cu topping-ul lor preferat pentru pizza, salata cu aceeaşi ingrediente, sunt anumiţi clienţi fideli. Chiar foarte mulţi.

Cea mai “îndepărtată” cerere a venit de la 40 km distanță de Cluj, de la o şcoală de unde au comandat o clasă de elevi. A ajuns mâncarea caldă? Normal, doar au genţile acelea speciale, pe care le ştim cu toţii, care păstrează foarte bine temperatura. În general, nu sunt comenzi care necesită parcurgerea de distanţe mari, Apahida şi Floreşti ar fi două locaţii care nu sunt neapărat foarte aproape, dar în weekend destul de populare. Pentru comenzi în afara localităţii, există într-adevăr o taxă de transport, variabilă în funcţie de numărul de kilometrii.

Am înţeles cum stă treaba cu cea mai “îndepărtată”, dar staţi să vă spun de cea mai mare comandă.

350 de pizza. În cuptor intră câte 18 odată şi durează 7-8 minute să fie gata. Cam în 3h jumătate au fost gata de plecare. Le-am păstrat în genţi, am avut pentru fiecare. Au anunţat comanda cu o săptămână înainte. Pe partea de bucătărie, am avut o comandă de 30 de burgeri, vreo 12 porţii de risotto, cel mai probabil mai mulţi colegi de la lucru s-au hotărât să comande împreună.

Acum, despre interacţiunea cu clienţii. Ştim şi noi că există fel şi fel de oameni, unii mai drăguţi, alţii mai puţin drăguţi, chiar irascibili, că aşa devin oamenii când sunt flămânzi. Veţi fi mereu trataţi cu respect de către cei de la Grande Pizza, lucru pe care îl şi pot confirma, frumos ar fi să le răspundeţi în acelaşi fel. Chiar dacă nu se plâng de cazuri în care nu s-au putut înţelege cu clienţii, apa diverse reclamaţii, unele de-a dreptul nefondate. De exemplu:

Burgerul cu gorgonzola are un miros specific, dat tocmai de gorgonzola. Şi primim telefoane cum că burgerul e stricat. Sau pizza cu anghinare, care sunt un pic amare. La început, când era produs nou, sunau mulţi ca să-l încerce, iar mai apoi ca să se plângă că nu e bună, că e amară, că e stricată. Îi înţelegem, le trimitem altceva sau acelaşi fel de mâncare, ca să se convingă că acela este gustul.  

În concluzie, nu se plictisesc la job. Că altfel ar fi şi plecat, nu? Au venit la Grande când erau 3 persoane pe tură, 2 şoferi, 2 maşini şi o persoană în bucătărie, iar în 3 ani au ajuns să aibă încă vreo 50 de colegi. Pe partea de delivery, este şi oarecum de înţeles, luând în calcul dezvoltarea rapidă a pieţei şi apariţia atâtor firme din domeniul IT, ele fiind companiile care comandă cel mai mult la birou. De asemenea, există o tot mai mare dorinţă a oamenilor de a testa lucruri noi, bucătării altfel. În plus, nu poate fi negată contribuţia aplicaţiei HipMenu, care a introdus sistemul de plată online, dar şi un lucru la care poate eu nu m-aş fi gândit niciodată: oamenilor nu le mai place atât de mult să mănânce în oraş de când s-a interzis fumatul în interior, motiv pentru care preferă să comande acasă.

Aveţi vreun dubiu în legătură cu tot ce am povestit? Comandaţi online aici şi testaţi şoferii de la Grande Pizza!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!