Ghidul #ClujLife pentru #JazzinthePark

Home $ Articole $ Recomandări $ Ghidul #ClujLife pentru #JazzinthePark

by | Jun 23, 2017 | Recomandări

Cât aţi aşteptat, aşa-i? Şi cât v-aţi mai uitat pe line-up, neştiind parcă pe care artist îl aşteptaţi mai mult… Şi de câte ori aţi trecut prin Parcul Central şi deja simţeaţi atmosfera de jazz. Şi de câte ori v-au lipsit cântecele interpretate la Malul Someşului… Nu-i uşor cu aşteptarea asta, dar partea bună e că merită! Din plin!

Jazz in the Park e aici. În sfârşit. Mai mare ca niciodată, aşa că haideţi să vedem câteva informaţii esenţiale ca să vă puteţi bucura din plin de cele 7 zile de festival.

Când?

Luni, 26 iunie, începe distracţia. Se dă startul luna aceasta şi se termină tocmai în iulie, pe 2.

Unde?

Opera Maghiară, malul Someşului şi Parcul Central se află din nou pe lista locaţiilor principale de desfăşurare al festivalului, aşa cum ne-au obişnuit deja. Dar, pentru că mereu ne surprind cu ceva nou, în ediţia aceasta au integrat conceptul Jazz in the Street în festival, care se va desfăşura pe patru străzi din oraş (Eroilor, The Office, în faţa Operei Maghiare şi pe Str. G. Clemenceau la Off the Wall), şi au o scenă la Pata Rât, o zonă extrem de izolată, dar unde locuiesc aproximativ 1500 de oameni, de etnie rromă. Chiar dacă mulţi vor fi cu siguranţă sceptici în legătură cu această decizie, pentru că vorbim practic de groapa de gunoi, credem că iniţiativa organizatorilor de a integra aceasta comunitate în festival este de lăudat. Jam session-urile vor avea loc la Blend, iar petrecerile în clubul Form Space.

Waiting for…26 June-2 July. #cluj #jazz #jazzinthepark #festival #jazzmusic #live #park #lineup

O postare distribuită de Jazz in the Park (@jazzintheparkcluj) pe

Cum ajung acolo?

Cu excepţia scenei de la Pata Rât, locaţiile festivalului sunt destul de centrale, motiv pentru care vă sfătuim să lăsaţi autoturismele proprii în parcarea din faţa blocului/ din curte, şi să porniţi la drum pe jos, cu bicicleta, un UBER sau un taxi. Aici găsiţi un survival kit pentru a face faţă Clujului atunci când sunteţi fără maşina personală. În ceea ce priveşte cea mai nou anunţată locaţie a festivalului, sunt aproximativ 8 km din Piaţa Unirii până acolo. Există un singur autobuz care vă poate lăsa în apropiere, şi anume 8/8L. Coborâţi la Ambient şi aveţi de mers pe jos până la Pata Rât.

Am nevoie de bilet?

Depinde ce anume îţi doreşti să faci în cadrul acestui festival. Dacă eşti mare fan al celor de la Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, al lui Dhafer Youssef sau al Susanei Baca, care vor urca pe scena Operei Maghiare, atunci da, ai nevoie de bilet. Poţi opta pentru unul pentru o singură zi, care îţi permite accesul doar la 1 din cele 3 concerte, sau poţi alege un abonament Jazz in the Park (220/270 lei), care îţi garantează şi accesul la cele două petreceri pe care le organizează: Jazz up your spirit cu DJ Vadim şi Back to the Roots cu Ours Samplus. La fel cum, foarte bine, poţi alege să mergi doar la party-uri cu gaşca, caz în care vă sunt puse la dispoziţie bilete care asigură intrarea aici. În restul locaţiilor, enjoy the free entry and make the best of this time!

In urgent need for a Spritz. ?? #traveldeeper #seemycity #beautifuldestinations

O postare distribuită de Anca? Happy? (@transylvanca) pe

Cum mă pot implica?

După cum deja bine ştiţi, voluntarii sunt o parte importantă a acestui festival, aşa că dacă aţi reuşit să vă înscrieţi, e perfect! Dacă nu, eyes on the prize for next year! Despre Fondul Jazz in the Park sigur aţi auzit, reprezintă puşculiţa în care cei de Jazz in the Park adună bani tot anul pentru a susţine diverse proiecte comunitare. Şi voi puteţi să contribuiţi la această strângere de fonduri, prin cumpărarea unui bilet neobligatoriu (minim 10 lei). Dacă doriţi, bineînţeles. Puteţi participa la toate evenimentele cu intrare liberă a festivalului şi nimeni nu vă va scoate nici un ban cu forţa din buzunar. Apropo, dacă cumpăraţi bilete de cel puţin 50 lei, primiţi un tricou de susţinător al Fondului Jazz in the Park, pe lângă brăţara verde, specifică festivalului.

Cu ce poţi veni de acasă?

Cu ce vrei tu, chiar nu te sfii să dai frâu liber creativităţii. În limitele evidente, bineînţeles. E chiar recomandat să veniţi cu hamace, pături pe care să le întindeţi pe iarbă, jocuri de grup, chiar şi snack-uri. Desigur că la festival vor exista diverşi vendori, în caz că aveţi nevoie sau poftă de una-alta, dar nimeni nu vă opreşte să aveţi ceva la voi. În principiu, la Jazz in the Park veţi găsi burgeri (18-26 lei), clătite (10-15 lei), îngheţată (7-15 lei), pizza (18-23 lei), gogoşi, waffles, hot dog (8 lei), piadine (15 lei), bruschete, american pancakes, sucuri naturale, fresh-uri, limonade, smoothie-uri (9-18 lei), aţi prins voi ideea.

Ce poţi face în fiecare zi?

În primele 3 zile ale festivalului ne vedem la concertele de la Opera Maghiară, de marţi până joi focusul va fi pe malul Someşului, unde se va desfăşura concursul, iar de vineri până duminică mutăm tot jazz-ul şi voia bună în parc. Marţi mai puteţi da o fugă şi până la Pata Rât, iar seara puteţi lua parte la jam session-uri (marţi-joi). În weekend ne distrăm la party-uri şi nu uitaţi de Jazz in the Street, care se va desfăşura în locaţiile menţionate de luni până duminică. Lăsând asta la o parte, nu uitaţi că Jazz in the Park e mai mult decât atât, e despre experienţă, creativitate şi liberate, aşa că nu vă fie teamă să încercaţi tot ce vă propune ediţia de anul acesta.

Ce să nu ratezi?

Cât mai multe, din punctul meu de vedere. Concertele de la Opera Maghiară sunt un must, cel puţin unul dintre ele, pentru că artiştii vor aduce cu siguranţă raiul în sala de la Operă. Nici concertele de pe malul Someşului, unde puteţi descoperi atât de multe talente noi, nu sunt de ignorat. Sau jam session-urile. Desigur, preferatele multora rămân concertele din parc, pentru că atmosfera e cu totul inedită, iar cu artişti precum Vintage Trouble, Viva Vox, Jojo Mayer and Nerve şi mulţi alţii, îmi şi imaginez cât de fain va fi. Eu una, sunt intrigată de scena de lângă groapa de gunoi, clar aş merge. De neratat cred că este şi recitalul de pian al lui Bogdan Vaida, care va avea loc la miezul nopţii, sâmbătă. Music from heaven!

Cam asta a fost ghidul nostru de festival, ne vedem la Jazz in the Park!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!