Un tramvai numit dorință @ Teatrul Maghiar

Home $ Articole $ Un tramvai numit dorință @ Teatrul Maghiar

by | Jun 27, 2017 | Articole

În Sala Studio a Teatrului Magiar de Stat Cluj va avea loc premiera spectacolului Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, pus în scenă de regizorul american Tom Dugdale. Evenimentul va încheia stagiunea 2016/2017 a Teatrului Maghiar și are loc la împlinirea a 70 de ani de la premiera absolută a piesei pe Broadway.

Cu ocazia conferinței de presă organizate înainte de premieră, Tom Dugdale a declarat că, în montarea spectacolului, l-a interesat în special interferența dintre mai genuri artistice. Astfel, Un tramvai numit dorință este pe lista lecturilor obligatorii pentru elevi, iar după premiera de pe Broadway a fost realizat și un film celebru regizat de Elia Kazan, cu Marlon Brando într-unul dintre rolurile principale. Literatura, teatrul și filmul sunt prezente în montarea lui Tom Dugdale de la Cluj. Întrebarea centrală a spectacolului este leagată de apariția Blanchei Dubois: oare cum vor reuși trei oameni atât de diferiți să trăiască împreună?

Un tramvai numit dorinţă este o piesă cumplită, plină de vise, de visători şi de violenţă atroce – violenţă fizică şi psihică deopotrivă. Piesa vorbeşte despre un impuls uman dintre cele mai crude: dorinţa de a-l distruge pe cel venit din afară, pe străin, pe cel care are un stil de viaţă diferit de al nostru. Piesa, cu toate acestea, nu este una imposibilă. Protagoniștii săi speră să găsească răspuns la întrebarea: cum să trecem prin această lume?

Scenografa Carmencita Brojboiu a creat ca spațiu de joc o garsonieră minimalistă și improvizată, care va deveni un mormânt-capcană pentru Blanche.

În spectacol publicul îi va putea vedea pe Imola Kézdi, Anikó Pethő, Loránd Farkas, Attila Orbán, Csilla Varga, Ferenc Sinkó și Csaba Marosán. Scenografia: Carmencita Brojboiu, dramaturgia: Kata Demeter.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!