Interviu cu Chef Marius Mureşan, despre Street Food Festival

Home $ Articole $ Interviu cu Chef Marius Mureşan, despre Street Food Festival

Astăzi, din nou, despre #streetfood. Nu ne mai săturăm de mâncarea asta. Subiectul. De subiectul acesta. Şi mai ales că avem atâţia oameni cu care putem povesti. Despre Marius Mureşan ştiam că are o experienţă de peste 10 ani în bucătăria unor restaurante precum Olivo, Bujole, Grand Hotel Italia şi Lemon and prawns din UK, dar de curând s-a mutat “în stradă”. Am fost curioşi cum a simţit această schimbare și de când s-a îndreptat spre conceptul de #streetfood.

Lucrând într-un restaurant, eşti constrâns de spaţiu, timp, reţete, produse, trebuie să respecţi un program. Într-un food truck ai posibilitatea să-ţi schimbi meniul până găseşti unul stabil, care să fie plăcut de public, poţi schimba din oraş în oraş dacă consideri că e necesar. Într-un local nu prea ai libertatea asta, să zicem că schimbi vreo 2-3 produse din când în când…

Totuşi, cum a luat decizia asta? Asemenea hotărâri sunt gândite sau ţin mai mult de spontaneitate, de deviza follow your heart?

Nu m-am gândit, a venit oportunitatea asta. Văzusem de ceva timp food truck-uri și mă gândeam că mi-ar placea, dar nu am făcut nimic în privinţa asta. Până când am primit o ofertă de colaborare. Îmi place pentru că e mult mai haotic ca într-un restaurant, nu le ai pe toate pe tavă, tot timpul apar probleme, cu curentul, cu locul, cu materia primă, şi toate acestea te antrenează cumva, te scot din zona de confort.

Despre foodtruck-ul unde lucrează Marius ştim că este o colaborare cu Homegarden, dar era de aşteptat că nu ne vom mulţumi doar cu atât de puţină informaţie. Am aflat că Marius a pregătit întreg meniul, iar în fiecare preparat veţi identifica un element Homegarden, fie că vorbim de murături, pește, sau sosuri, iar în rest se aprovizionează de la producători locali pentru legume proaspete, carne etc.

Reţetele sunt făcute de mine, iniţial am încercat să luăm patru reţete, care să fie din colţuri diferite ale lumii. Marea parte dintre reţete sunt foarte apreciate, mai ales burger-ul şi chilli con carne, însă există şi cealaltă parte asupra căreia cel mai probabil vom face anumite îmbunătățiri. Având în vedere că vin Street Food Festival şi Untold, ori voi rămâne cu 3 produse, dat fiind că nu poţi face faţă logistic cu mai mult, ori voi mai introduce un burger clasic, doar cu carne de vită şi o chiflă neagră, mai bun, mai colorat, mai minimalist.

A colaborat cu Street Food Festival încă de la prima lor ediţie în Cluj, cu un stand Homegarden. Mai apoi, a participat şi la Christmas Goodies şi pentru că a mers „neaşteptat de bine”, s-au hotărât să aibă şi un proiect împreună. Au pornit cu două maşini, una dintre ele a fost „donată” ulterior, şi focusul a rămas pe aceasta pe care o au în prezent. Pentru că ne spusese că alege de obicei producători locali, am vrut să ştim cum funcţionează acest aspect atunci când pleacă cu Street Food Festival în alte oraşe.

Având în vedere că acesta e primul nostru an prin alte oraş, nu am avut contacte, am avut şi probleme, dar am trecut peste. Învăţăm de la eveniment la eveniment. În prima zi ne ducem pâine cu noi de la Cluj, legume şi tot ce ştim că nu am putea găsi în hipermarket-urile sau în pieţele de acolo. Şi aşa ştim că prima zi măcar e asigurată, iar apoi ne bazăm pe distribuitorii şi producătorii de acolo.

Sunt trei oameni în truck, care gătesc, servesc, fac tot ce e necesar. Marius ne-a spus că, spre deosebire de atunci când lucra în bucătărie, îi place mult mai mult interacţiunea directă cu oamenii, pe care i-o oferă street food-ul, mai ales pentru că instant apare un feedback care, oricum ar fi, creatorii preparatului au doar de învăţat din el. În plus, le poate oferi oamenilor anumite informaţii despre procesul de gătire, ingrediente, pe care un ospătar nu le-ar livra.

Foarte interesant a fost aspectul legat de atenţia pe care o acordă oamenilor procesului de preparate în sine, pentru că noi, mai băgăreţi de altfel, am întrebat direct: se uită lumea?

Foarte mulţi. Şi sunt încântaţi. Mai ales în oraşe mai mici, unde rar se întâmplă ceva atât de mare. Iese toată lumea în stradă şi la Arad, de exemplu, când au auzit de burgeri, au fost fascinaţi. Toţi cei care au avut burger în meniu au vândut până la ultimul gram de carne. E o diferenţă faţă de Cluj, unde mănânci în stânga, în dreapta, doar ca să vezi care e mai bun.

Diferenţe de public se văd în toată ţara. La Sibiu, unii au fost mai reticenți faţă de Street Food Festival, în timp ce terasele din împrejurimi erau pline, poate şi din cauză că erau şi mulţi turişti şi erau îndeosebi interesaţi de mâncarea tradiţională turistică. În general, publicul e încântat, mai ales când vede atât de mulţi vendori. Depinde foarte mult şi de zona în care se desfăşoară, pentru că în spaţii deschise altfel stau lucrurile, spre deosebire de extinderea festivalului pe mai multe străzi, unde unele zone rămân practic “neacoperite”.

Cum se pregăteşte Marius pentru ediţia de anul acesta de la Cluj?

O să mai adăugăm un cort lângă truck, în care să facem pregătirile, vrem să mai angajăm doi oameni, care vor tăia legume şi tot ce avem noi nevoie, ca în food truck să le prăjim şi direct să le servim. Să fim cât mai eficienţi. Legat de durata de preparare a unui burger, de exemplu, aceasta diferă în funcţie de rulaj, pentru că dacă ai în continuu de lucru, atunci carnea este cu siguranţă deja la prăjit şi într-un minut maxim e totul gata. Dacă în momentul în care a venit clientul tu ai pus carnea pe grill, îţi ia undeva între 5 și 7 minute. Nu folosim nimic congelat, cu excepţia cartofilor prăjiţi, care ar veni cu mai multe dezavantaje dacă nu ar fi aşa.

Totul este făcut pe loc, singurul produs care e musai să fie făcut dinainte e chilli con carne, căci prepararea lui durează până la 5 ore. Dar e făcut tot acolo, de dimineaţă, aşa că nu vă gândiţi că îl face înainte cu o săptămână.

Legat de aşteptările lui legate de Street Food Festivalul acesta, spune că şi-ar dori să vadă mai multă diversitate, pentru că deja sunt multe tipuri de preparate care sunt oferite de mai mulţi vendori. Altfel, e fericit să vadă că lumea a răspuns pozitiv la tot ce înseamnă #streetfood şi vă aşteaptă să gustaţi ce v-a pregătit.

Ne vedem în perioada 6-9 iulie la Street Food Festival!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!