Este într-adevăr o vară plină și noi suntem datori să profităm la maximum de ea. De exemplu, nu putem rata Smida Jazz Festival, care a debutat atât de frumos anul trecut și despre care am aflat, într-un interviu cu Răzvan Scurtu, că se întoarce mai pregătit de jazz ca niciodată. Pentru că am vorbit destul de mult în acel interviu despre artiști, mi-am dat seama că eu îi cunosc / ascult pe puțini dintre ei. Și chiar dacă deja m-am hotărât să merg, m-am gândit să fac un scurt research înainte, să văd exact cine sunt cei anunțați. Știți voi, preventiv. Si ca să nu mă fac de râs când toată lumea e în extaz că se cântă ultima melodie lansată, iar eu nu știu ce se întâmplă.
În ordinea numerelor de pe tricou, începem:
GoGo Penguin este un trio ce vine din Marea Britanie cu o chestie foarte #cool. Băieții aceștia trei, pianistul Chris Illingworth, basistul Nick Blacka și toboșarul Rob Turner, au un stil aparte de a face muzică. Mai exact, recreează muzică electronică prin intermediul instrumentelor acustice. Compun și interpretează ca un întreg, nu va fi cazul să ne uităm după liderul trupei și oricum vom fi purtați de val pe sunetele pianistice minimaliste, bas-ul profund și sunetele de tobe inspirate din stilul ”electronica”, deci nu va fi vreme de alte preocupări. Îi așteptăm nerăbdători la Smida!
Bugge Wesseltoft este norvegianul care a pus bazele casei de discuri Jazzland Recording și tot el a inițiat în 1996 Bugge Wesseltoft`s New Conception of Jazz, o împletitură armonioasă de clape, saxofon, chitară, percuție și tobe. Pianist, compozitor și producător, acesta se decide după o perioadă îndelungată de pauză să revină alături de patru tinere talente, care compun ceea ce ei numesc ”New Conception of Jazz”, definit de muzica electronică de club și jazz-ul live. Imaginați-vă puțin cum sună asta înainte să apăsați play.
Tingvall Trio este prin definiție un mix de stiluri, trupa fiind formată dintr-un pianist suedez, Martin Tingvall, un basist cubanez, Omar Rodriguez Calso și un baterist german, Jurgen Spiegel. O combinație de înclinații muzicale definite de origini care nu a fost trecută cu vederea de cei mai mari critici ai jazz-ului, care nu au avut încotro și au fost nevoiți să le acorde multiplele premii cuvenite. Zic organizatorii că ne vor face să auzim vârtejul prafului de stele la Smida. Eu nu cred până nu aud.
Eu presimt că băieții aceștia de la The Kandinsky Effect o să fie preferații mei și o să sar pe scenă după un autograf. Nu zic asta pentru originile lor newyorkeze și pariziene, nici pentru felul în care combină elementele de hip-hop, IDM și muzică electronică. Nu am fost foarte impresionantă nici când am citit că muzica lor sună ca o întâlnire între Joshua Redman, The Roots și Aphex Twin. M-au cucerit cu denumirea rusească a trupei. Recunosc, sunt superficială. Dar tot preferații mei rămân.
Există șanse mari să fi auzit de Eric Vloeimans, pentru că este unul dintre figurile celebre ale jazz-ului european. Aflați că olandezului i s-au mai alăturat 3 oameni la fel de talentați, la clape, bas și tobe, și împreună formează ansamblul Eric Vloeimans` Gatecrash. Stilul lor reprezintă o combinație de sunete alerte, care ne vor ridica de pe iarbă, și unele lente, care ne vor transpune într-un spațiu al relaxării infinite. Oricum, după Smida Jazz Festival veți uita de stres pentru câteva luni.
Sickpicnic vin din Ungaria și sunt un cvartet alcătuit din clape, bas, tobe și saxofon. Tinerii instrumetiști se bazează în creația lor pe elemente ethno-folk și de free jazz, și cumva e de înțeles de ce nu vom asista la un picnic normal, ci la unul sick. Bolnav de muzică, bolnav de inspirație și absolut memorabil.
Iordache este prima trupă de origine română care își face loc pe line-up-ul festivalului. Ei spun despre muzica lor că ar fi un free funk, unde compoziția și improvizația sunt două concepte lăsate pe mâinile șansei. Saxofon, chitară, orgă și baterie, un cool jazz și natura care va sta de veghe. Ce mai lipsește? Voi.
JazzyBIT vor ridica cu siguranță publicul în picioare la Smida. Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldovanu (bas) și Szabo Csongor-Zsol vor aduce cu ei energia specifică loud jazz-ului. Veți resimți influențele rock, blues și funk, sau poate doar vă veți bucura la maximum de moment. Oricum ar fi, nu uitați să zâmbiți!
Lisa artiștilor care vor cânta și încânta Smida nu peste mult timp se încheie cu Trompetre, mai exact, cu trompeta lui Petre Ionuțescu, instrumentele de percuție ale lui Sergiu Catană și chitara și electronicele lui Gabriel Almași. Momentul lor va fi de neratat, căci va îmbina ambientalul, experimentalul și atohtonul, iar munții și toți festivalierii vor tremura de bucurie.
Aici puteți vedea programul concertelor, să fiți pregătiți din timp. Cine vine la Smida Jazz Festival?