5 lucruri cu care o să trebuiască să te obișnuiești în Cluj

Home $ Articole $ 5 lucruri cu care o să trebuiască să te obișnuiești în Cluj

by | Sep 26, 2017 | Articole, Student

Un altfel de bun venit studenților boboci

A venit momentul, fraților: plecați la facultateee! Unii mai veseli și dornici de-a profita de fiecare clipă dată de independența (aparentă) ce li se perindă prin fața ochilor, alții mai triști pentru că sunt overly attached de casa lor, de mama lor, de cățelul lor… Ambele cazuri sunt perfect normale, însă aceste două tipuri de oameni se vor regăsi în aceleași situații odată ce pun piciorul pe pământul clujean. Nu vreau să vă stric eu cheful, dar nu va fi mereu un cer roz cu unicorni care zburdă și împart inimioare pe stradă la Cluj, așa că cel mai bine vă pun în temă în legătură cu câteva lucruri noi pentru existența voastră și cu care va trebui, fie că vreți sau nu, fie că vă place sau nu, să înghițiți în sec și și să vă obișnuiți. Dar stați liniștiți, că am și vești bune, doar vorbim de studenție.

Străzile care parcă arată toate la fel
Când am plecat pentru prima dată într-o plimbare de explorare în Cluj am înnebunit de frustrare. Am bătut toată zona Centrală și împrejurimile la pas și mi se părea că stau pe loc, parcă ajungeam mereu în același peisaj, ori o piața, ori o străduță mică și înghesuită plină de clădiri impresionante unde puteai face vreo câteva poze artistice. Piața Unirii sau Piața Avram Iancu? Una și aceeași pentru boboci. Vă dați întâlnire la KFC, iar unul din voi e cu siguranță la clădirea Teatrului Național sau la Primărie. Eroilor și Napoca? Doamne, că doar e o stradă continuă, de ce a trebuit să fie denumită în două feluri, că și așa nu știți care-i. Îi spuneți prietenei că sunteți la o stradă distanță când ea vă așteaptă la Casa de Cultură a Studenților și voi sunteți pe Dorobanților. E un pic mai dificil decât în alte orașe să te prinzi pe unde ești și unde vrei să ajungi, dar Google Maps s-a dovedit a fi un prieten de nădejde pentru mine. Și în scurt timp veți vedea că nu arată deloc la fel străzile din Cluj.

Accent(ele)
Toți vorbim limba română… bine, unii încearcă, dar asta e altă poveste. Eu vreau să vă povestesc puțin despre cum stă treaba cu accentele la Cluj, și nu mă refer aici la ”no-ul” sau ”ioi-ul” tipic orașului transilvănean, ci la toate celelalte cu care vă veți întâlni aici. Conform lingviștilor, există 5 dialecte în țara noastră: muntean, moldovean, bănățean, crișean și maramureșan. Cu toate acestea, în scurt timp veți constata că fiecare oraș de pe hartă are propria limbă: graiul din Suceava și Botoșani se aseamănă prea puțin, Zalăul parcă-i o altă țară și-i vei recunoaște de la 3 străzi distanță pe cei care vin de acolo, iar dulcea vorbă a maramureșenilor este inconfundabilă. În mai puțin de o lună vă veți dezvolta ceva ce veți crede că e talent pur: aceea de a putea ghici din ce oraș e persoana cu care vorbiți doar după un schimb scurt de 2 replici. Dar la început nu va fi treabă ușoară și chiar vă va fi greu să țineți pasul cu unii și ceea ce spun, mai ales că mai intră și o mulțime de regionalisme în discuție. Faceți schimb de impresii și expresii și amuzați-vă din greu, dar nu întrebați moldovencele ”Și fași?” la prima întâlnire. Va fi ultima.

Traficul
În cazul în care nu vă transferați la Cluj din București, Iași sau Timișoara, nu veți înțelege prea repede cum e posibil să existe un asemenea trafic pe… acest Pământ. Situația nu e foarte veselă și sunt anumite ore din zi în care efectiv singura modalitate de-a ajunge la timp unde ți-e drumul e să pornești frumos la pas. Are și asta avantajele ei, nu zic nu, dar când afară bate un vânt de te ia pe sus și ai stat 2 ore să-ți faci părul, nu e o opțiune. Iar povestea devine total alta când plouă, pentru că e un chin să ajungi oriunde. Așa că mare grijă cu felul în care vă organizați atunci când aveți ore de dimineața sau programări importante, mai bine să fiți cu 20 de minute mai devreme decât mai târziu. Sau să nu mai ajungeți deloc. În plus, chiar dacă sună foarte bine să veniți cu propria mașină în Cluj, pentru că vă este mai comod, s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere. Orașul e supraplin, parcările la fel, iar jumătate din viață veți sta prinși în trafic. Măcar cu autobuzul mai aveți o șansă, unele au bandă separată de mers, iar voi aveți și gratuitate sau reduceri la mijloacele de transport în comun.

#Cluj #ClujNapoca #viataincluj #youthcapital #mydayincj #openyourcity

A post shared by Petric Victor (@petric.victor) on

Dificultatea de a alege
Probabil ați tot auzit și voi fel de fel de laude aduse Clujului, cum că i-ar face concurență capitalei, cum că e cel mai dezvoltat oraș din punct de vedere cultural, cum nicăieri nu-s evenimentele ca aici, cum restaurantele, bistro-urile și cafenelele fură inimile turiștilor din toată lumea. Așa o fi, nu garantez, eu zic numai ce-am auzit. Ce pot să vă spun cu siguranță e că orașul acesta este într-adevăr destul de bogat cam la toate capitolele, iar asta presupune câteodată și faptul că ne vedem puși în față cu o decizie: unde mergem în seara asta, unde mâncăm, unde ne bem cafeaua, de unde comandăm o pizza, unde jucăm biliard, unde mergem la sală? Opțiunile sunt nenumărate și s-ar putea să nu vă hotărâți niciodată care sunt locurile voastre preferate, dar nu-i nicio problemă. Testați, încercați, experimentați… că aveți ce.

Poți să petreci în fiecare zi a săptămânii.
De departe cel mai mare șoc al meu a fost să descopăr că puteam merge la petreceri în fiecare zi. Chiar dacă vin dintr-un oraș la fel de mare, serile mele de distracție aveau loc vinerea sau sâmbătă și am trăit cu impresia că asta e tot. Dar nu, odată ajunsă la Cluj mi s-au așezat pe tavă o mulțime de party-uri din care puteam alege, chiar dacă în mod normal ar fi trebuit să dorm pentru că aveam cursuri de la 8 a doua zi. Și uite așa am descoperit încă din primul semestru că pot să stau până la 4 în club și să merg la facultate de la prima oră în ziua următoare, iar în al doilea semestru am aflat ceva și mai interesant: pot să stau cât vreau la petrecere, nu e musai să merg a doua zi la seminar. Ah, și dacă vă gândiți că vă distrați tot anul pentru că învățați în sesiune, nu-i nimic, că sunteți începători și cu toții am greșit la început. Vă zic doar atât: petrecerile din sesiune sunt cele mai tari! Aici poți să-ți faci o idee despre cât te costă o noapte în club în Cluj.

Cam asta a fost, aștept și alți… seniori să împărtășească în secțiune de comentarii sfaturile lor pentru voi! O studenție frumoasă să aveți!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!