Despre primele cursuri de snooker la Cluj cu Marius Ancuța

by | Oct 3, 2017 | Articole, Cum a fost la, Sport

V-ați prins despre ce-i vorba. A venit frigul și deja ne căutăm diverse preocupări indoor, iar cum prin primăvară am dat de snooker și ne-a plăcut, era de așteptat că ne vom mai întoarce la masa de joc. Bucuria și mai mare a fost când am văzut că Snooker Club Cluj a organizat în premieră cursuri de snooker la Cluj, cu Marius Ancuţa, antrenor acreditat – World Snooker Coach. Poate vă mai amintiți că eu nici nu știam să țin tacul în mână când am fost prima dată în vizită la ei, și sigur mai sunt câțiva ca mine, așa că numai bine ne prind niște ore intensive de snooker. Primele sesiuni au avut loc weekend-ul ce tocmai a trecut, la salonul de pe Calea Baciului 1-3, iar noi am stat de vorbă chiar cu Marius Ancuţa, pentru a afla mai multe.

E prima dată când se organizează cursul la Cluj și din ce am înțeles în curând ar putea avea loc următoarea sesiune. La prima sesiune l-am întâlnit și pe Claudiu Ilea, cu care am mai povestit noi, și de la care pornește ideea acestor cursuri. Astfel, am fost curioși să aflăm care e legătura dintre el și Marius în acest context…

Ideea îi aparține lui Claudiu, noi ne cunoaștem din domeniul turneelor de amatori și întotdeauna l-am admirat, în special, pentru capacitatea lui de a se concentra și de a reuși break-uri mari. Dar urmărindu-l la un meci, am văzut la un moment dat câtă îndemânare, câtă țintă și câtă putere de concentare are, în condițiile în care îi lipseau foarte multe altele premergătoare. Și i-am zis: ”Claudiu, dacă așa reușești break-uri, dacă ai îndrepta câteva lucruri din rutina pre-mergătoare loviturii, ți-ar fi foarte bine.” El mi-a zis că vrea și de aici a pornit ideea. Era totuși greu să bat drumul până la Cluj doar pentru el, și am zis că dacă reușim să punem toată povestea într-un context în care în care să participe și alții care și-ar dori, ar fi și mai bine. Dorința e să permanentizăm această idee, însă depinde foarte mult și de programul meu de la studio, mai ales în perioada asta, când e foarte aglomerat, dar și în funcție de nivelul de satisfacție al oamenilor. Și al meu. Nu vorbesc aici decât de partea profesională. Dacă voi reuși să observ în 6-7 luni un progres la câțiva dintre ei, continuăm, dacă nu, avem o problemă- Marius Ancuţa

Ideea, așadar, e ca oamenii să participe de mai multe ori și să-și dorească să evolueze constant.

Așa am fost învățați, că dacă îți dorești să ajungi în circuitul profesionist, ai nevoie de antrenor lângă tine, zi de zi. Nu numai pentru a pune bilele, dar îți spune – vezi că acolo ai făcut aia, încearcă și așa, ajustează asta, abordează așa tipul acesta de lovitură etc. Dacă e să vorbim de nivelul de amator, cum fac cursuri și acasă în București, nu le fac ca să mă îmbogățesc, nu trăiesc din asta, o fac din pură pasiune și pentru a susține sportul în sine. Nu pot băga mâna în buzunarul unui om care e doritor, vine de câte ori vrea. Acasă, eu fac cu 6 persoane, cu vârsta între 12-23 ani, o oră pe săptămână. Doar cu un băiat care e puțin mai avansat și își dorește mai mult, fac de 2 ori pe săptămână, îi dau și teme…

Se gândește cineva din cei înscriși la curs să devină jucător profesionist?

Mai mult părinții vor…, dar eu le-am zis din start: ca în orice sport, este implicat un sacrificiu major. Eu trăiesc totuși cu speranța că voi reuși să dau primul jucător român din circuitul mondial profesionist, să-l găsesc. Ce contează foarte mult e pregătirea mentală, pentru că jocul e exclusiv mental. Mentalul te face campion, mentalul te doboară. Dacă nu ești pregătit, poți să te antrenezi la masă 24/24, nu reușești, totul este din cap.

Pentru cursul din weekend au fost 6 înscriși, fiecare dintre ei având alocate câte 3 ore, împărțite în 3 zile. Totul a fost luat de la început, ca și cum nu ai ști nimic, începând cu prezența la masă.

În jocul acesta există niște reguli peste care nu poți să treci, sau poți, doar că sare după jocul peste tine. Dacă ai sărit niște pași atunci când ai lovit bila albă spre bila pe care o joci, fie din grabă, fie din neatenție, fie din repezeală, pierzi. Și e esențial să le cunoști, de asta există și cursul de față.

În ceea ce privește snooker-ul, intervine foarte mult rutina, foarte importantă de altfel.

Intrarea la masă are mai multe componente: studierea situației de pe masă, te gândești ce tip de lovitură vrei să ai (de atac, de siguranță), unde vrei să duci bila albă, ce vrei să obții jucând acea lovitură, merită să ataci o bilă la buzunar? Dacă ai o bilă roșie pe marginea buzunarului și toate coloratele sunt blocate, sigur că nu i-o lași adversarului, dar încerc să obțin o poziție favorabilă prin care să-l pun în dificultate pe adversar. Nu doar bag bila roșie și scriu 1 punct pe tabelă. De foarte multe ori a băga o bilă înseamnă a pierde meciul, dacă nu ai continuare. Sacrifici punctul respectiv, dar obții un control al mesei. Toate acestea se fac în prima parte, iar atunci când îți este foarte clar ce vrei să faci, cobori pe lovitură, te concentrezi exclusiv pe ea și o execuți. Dacă atunci când ești pe lovitură te gândești că dacă se întâmplă altceva, în proporție de 90% ai ratat. Restul este hazard sau întâmplare. Pare simplu, dar nu e. Și dacă nu ești pregătit să treci de perioada de început, când îți vine să… muști din degete de frustrare, mai bine mergi și joci biliard. Aici există riscul să te enervezi dacă nu ai tăria de caracter necesară.

Voi de câte ori ați jucat snooker și v-ați gândit că ce bine a fi dacă ați ști mai multe despre joc?

Dacă vreți să învăţați snooker, completați acest formular sau luați legătura cu Snooker Club.

Evenimente viitoare

Mon 30

Lights On Romania 2020 – Solitude Edition

27 November, 10:00 am - 6 December, 10:00 pm
Mon 30

Online: Traviata de G. Verdi

29 November, 7:00 pm - 1 December, 7:00 pm
Dec 03

Gala Tineretului Clujean 2020

3 December, 8:00 pm

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This