Artiştii tineri care te vor fermeca la a 51-a ediție a Festivalului Internațional “Toamna Muzicală Clujeană”

Home $ Articole $ Artiştii tineri care te vor fermeca la a 51-a ediție a Festivalului Internațional “Toamna Muzicală Clujeană”

by | Oct 5, 2017 | Articole

În 51 de ani, Toamna Muzicală Clujeană a devenit cel mai important festival de muzică cultă din Transilvania şi, totodată, cea mai veche manifestare de gen din România, dar care continuă să promoveze tineri artişti cu reputaţie bine conturată pe scenele internaţionale.

Nu-i cunoști, nu le știi performanțele, cu siguranță numele lor nu-ți spune nimic, dar după terminarea reprezentației îți vei da seama ca ar trebui. Astăzi vă facem cunoştinţă cu artiştii tineri prezenți în cadrul festivalului.

Antonii Baryshevskyi
Născut în 1988 la Kiev, Antonii Baryshevskyi a studiat pianul la Academia Naţională de Muzică din oraşul natal cu profesorul Valerii Kozlov, absolvind apoi École Normale de Musique din Paris, sub îndrumarea lui Marian Rybicki. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Daniel Pollack, Lily Dorfman, Alfred Brendel, Boris Bloch. Solist al Filarmonicii Naţionale a Ucrainei, Antonii Baryshevskyi a intrat în atenţia lumii muzicale internaţionale odată cu premiile câştigate la concursuri internaţionale: Premiul I şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese israeliene la Concursul Internaţional de Pian „Arthur Rubinstein” (Tel Aviv, 2015), Premiul I la „Prix du Piano Interlaken Classics” (Berna, 2014), Marele Premiu la Concursul Internaţional al Filarmonicii din Maroc (Rabat, 2013), Premiul II la „Grand Prix Animato” (Paris, 2012), Premiul II, Premiul Publicului şi Premiul Presei la Concursul Internaţional „Ferruccio Busoni” (Bolzano, 2011), Premiul I, Premiul Publicului şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese spaniole la Concursul Internaţional „Premio Jaen” (Jaen, 2009), Premiul II la Concursul Internaţinoal „În memoria lui Vladimir Horowitz” (Kiev, 2005).
Antonii Baryshevskyi a fost invitat la o serie de festivaluri, ca „Peace and Piano Festival” (Seul, 2015), Festivalul de la Chautaqua (SUA, 2015), Festivalul de Vară de la Copenhaga (2015), MDR Musiksommer Festival (Eisenach, 2015), Festivalul de la Lugano (2014), Klavier Ruhr Festival (Essen, 2012, 2014), Festivalul „Busoni” (2012), precum şi la multe altele din Ucraina (Kiev, Chernigiv, Kirovograd, Zhitomir). A înregistrat pentru casele de discuri Naxos şi Cavi-music, precum şi pentru televiziuni şi radiouri din Italia, Danemarca, Spania, Ucraina şi Serbia.

În cadrul festivalului Toamna Muzicală Clujeană, tânărul pianist va interepreta, în deschiderea festivalului, Concertul nr. 3 pentru pian, în Do major, de Serghei Prokofiev.

Emmanuel Tjeknavorian
Violonistul Emmanuel Tjeknavorian s-a născut în 1995 la Viena. Artistul austriac de origine armeană a intrat în atenţia lumii muzicale internaţionale odată cu câştigarea Premiului pentru cea mai bună interpretare a Concertului pentru vioară de Jean Sibelius şi a Premiului II la concursul internaţional omonim, ediţia din 2015. Pentru stagiunea 2017/2018 a fost selectat să ia parte la seria „Rising Stars” a European Concert Hall Organisation, turneu în cadrul căruia va avea ocazia să concerteze în săli prestigioase din Europa. În 2018 îşi va face debutul cu Orchestra Tonhalle din Zürich, sub bagheta dirijorului Michael Sanderling.

Printre orchestrele şi dirijorii cu care a colaborat se numără Wiener Symphoniker, Orchestra Radio din Frankfurt, Orchestra „Bruckner” din Linz, Camerata Salzburg, Orchestra de Tineret a Filarmonicii din Bogotá, Orchestra Simfonică Radio din Viena, Orchestra della Toscana, Orchestra Simfonică Radio şi Orchestra Filarmonicii din Helsinki, Boston Pops Orchestra, Orchestra de Cameră din München; Andrés Orozco-Estrada, Cornelius Meister, Keith Lockhart, Hannu Lintu şi John Stogårds.

Emmanuel Tjeknavorian s-a născut la Viena, în 1995, într-o familie de muzicieni. Din 2011 studiază cu Gerhard Schulz (fost membru al renumitului Cvartet „Alban Berg”), la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena. Pe lângă Concursul „Jean Sibelius”, a câştigat premii la Concursurile „Fritz Kreisler”, „Johannes Brahms”, Eurovision Young Musicians.

Emmanuel cântă pe o  vioară Antonio Stradivari (Cremona, 1698), oferită de Beare’s International Violin Society din Londra.

În cadrul festivalului Toamna Muzicală Clujeană, tânărul violonist va susţine un recital cameral alături de pianista Cătălina Butcaru, interpretând următoarele lucrări reprezentative pentru repertoriul cameral: Sonata nr. 1 pentru vioară solo, în sol minor, de Johann Sebastian Bach, Sonata nr. 2 pentru pian şi vioară, în La major, pentru Johannes Brahms şi Sonata Kreutzer de Beethoven.

Exibition Duo
Francesco Ionaşcu şi Giacomo Bigoni s-au cunoscut la Colegiul Regal de Muzică din Londra în 2012, an în care au şi format Exhibition Duo, cu care şi-au făcut debutul anul următor în capitala britanică, la finala concursului Miss World Marea Britanie. În 2014 a urmat un turneu de concerte în România, apoi invitaţii la Festivalul „Maestros de la Guitarra”, Ateneul Român din Bucureşti, Bistriţa, Cremona, Reggio Emilia şi Spoleto (unde au cântat în casa compozitorului Gian Carlo Menotti).

Repertoriul acestui ansamblu caută să atingă punctele de cotitură ale literaturii pentru vioară şi chitară, fără să neglijeze transcripţiile unor cântece celebre, pe de o parte, sau muzica contemporană, pe de alta.

Cei doi artişti, reuniţi sub numele de Exibition Duo, vor susţine un recital la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în data de 17 octombrie.

Marc Bouchkov
Născut la Montepellier în 1991, într-o familie de muzicieni, Marc Bouchkov a început studiul viorii la vârsta de cinci ani cu bunicul său, Mattis Vaitsner. În 2001  a fost admis la Conservatorul Naţional de Muzică din Lyon, la clasa profesoarei Claire Bernard; şi-a continuat apoi studiile la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris (cu Boris Garlitsky) şi la Academia Kronberg (cu Mihaela Martin).

Dezvoltarea sa artistică a fost marcată de numeroase premii internaţionale: Premiul I la Concursul Internaţional pentru Vioară „Henri Koch” din Liège (2008), Premiul I la „2010 European Young Concert Artists Audition” (Leipzig), Premiul I şi Distincţia Specială a Juriului Conservatorului din Paris (2010), Premiul „Hermann şi Milena Ebel” (2011), laureat al Concursului „Queen Elizabeth” din Bruxelles (2012), Premiul I la Concursul Internaţional din Montréal (2013).

A cântat cu ansambluri ca Orchestra Simfonică şi Orchestra Radio din Hamburg, Orchestra Simfonică din Düsseldorf (cu care a interpretat Concertul pentru vioară de Brahms pentru o producţie de balet a Deutsche Oper am Rhein), Orchestra Naţională a Belgiei, Filarmonica din Bruxelles, Orchestra Filarmonică Regală din Liège, Orchestra Simfonică Hacettepe din Ankara, Filarmonica din Łódź, Staatsorchester Rheinische Philharmonie, Orchestre Impromptu din Paris, cu ansamblul Moscow Soloists şi Yuri Bashmet. În decembrie 2014 a fost invitat de dirijorul Mariss Jansons pentru concertul inaugural al seriei „Essentials” a Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam.

Marc Bouchkov a participat la Festivalul din Santander (unde a cântat cu violoncelistul Ivan Monighetti şi pianista Eliso Virsaladze), la Festivalul „International Musical Olympus” din Sankt-Petersburg, la Festivalul de Primăvară din Heidelberg, Festivalul „Schubertiade” din Schwarzenberg, la festivalurile din Moulin d’Ande, Troyes, Bordeaux, Viterbo, New Hampshire. Printre sălile în care a susţinut recitaluri de muzică de cameră se numără Tonhalle Zürich, Beethovenhaus din Bonn, Auditorium du Louvre.

Marc Bouchkov va interpreta pe scena festivalului Toamna Muzicală Clujeană Concertul pentru vioară, în Re major, de Johannes Brahms, în cadrul concertului simfonic dirijat de Erina Yashima, din data de 20 octombrie.

Rémi Geniet
Laureat al mai multor competiţii internaţionale, câştigător al Premiului II la Concursul Internaţional „Queen Elizabeth” (2013) şi cel mai tânăr câştigător al Concursului Internaţional „Beethoven” de la Bonn, Rémi Geniet este unul dintre cei mai proeminenţi pianişti ai generaţiei sale. În 2015 i-a fost decernat Premiul I la Young Concert Artists International Auditions din New York.

Printre angajamentele recente, regăsim concertele cu Orchestra Simfonică KBS din Seul, Hong Kong Sinfonietta, Orchestra Simfonică din Hiroshima şi Filarmonica din Kansai.

Debuturile cele mai importante din această stagiune includ concerte cu Orchestre de la Suisse Romande din Geneva (împreună cu dirijorul Jérémie Rhorer şi pianistul Adam Laloum), Orchestra Simfonică din Saint Louis (cu Christian Arming), Kitchener Waterloo Symphony din Canada (cu Mei-Ann Chen), Orchestra Simfonică din Barcelona (sub bagheta lui Eduardo Portal), precum şi primul său recital pe o scenă românească (la Cluj-Napoca).

În 2016, la invitaţia violonistului Renaud Capuçon, a participat la Les Sommets Musicaux de Gstaad, unde i-a fost decernat Premiul „André Hoffmann”.

Compact discul său de debut, cu lucrări de Johann Sebastian Bach, a primit distincţia „Diapason d’Or” a anului 2015, iar cel de-al doilea album, cu sonate de Beethoven, a fost foarte bine primit de criticii de specialitate.

Rémi Geniet a studiat cu Brigitte Engerer la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, cu Rena Şereşevskaia la Şcoala Normală de Muzică „Alfred Cortot” şi cu Evgheni Koroliov la Hochschule für Musik und Theater din Hanovra.

În cadrul Toamnei Muzicale Clujene, tânărul pianist susţine primul său recital pe o scenă românească. Suntem nerăbdători să-l ascultăm în data de 25 octombrie, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, unde va interpreta lucrări de  Beethoven, Prokofiev şi Ravel.

Invitații la concertul de deschidere puteți câștiga aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!