De ce să participi la un tur ghidat în Cluj-Napoca

Home $ Articole $ Cum a fost la $ De ce să participi la un tur ghidat în Cluj-Napoca

by | Oct 9, 2017 | Cum a fost la

Crezi că știi totul despre Cluj-Napoca? Dacă locuiești în acest oraș, sau ești student de ceva vreme, probabil vei fi destul de încrezător încât să dai un răspuns pozitiv. Cu siguranță îmi poți spune în care club se petrece cel mai bine, unde e berea mai ieftină, ce autobuz duce la mall, sau cum să supraviețuiești cu 10 lei în buzunar timp de o săptămână. Dar să ne imaginăm că un turist pasionat de istorie vă oprește pe stradă și vă întreabă despre trecutul acestui oraș. Ați putea să-i explicați măcar de unde vine numele de Cluj-Napoca?

Bobocii au o situație și mai dificilă. Dacă ai locuit într-un oraș mic, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea, te simți de parcă ai aterizat pe o altă planetă. Exagerez, bineînțeles, dar cu toții cunoaștem situația în care un prieten ne spune să ne întâlnim într-un anumit loc, iar noi trebuie să căutăm pe Google Maps cum se ajunge acolo. Ei bine, există o altă variantă mai interactivă decât tehnologia. Dragi studenți noi și vechi, vă încurajez să participați la un tur ghidat prin Cluj-Napoca, pentru a descoperi câteva secrete interesante. Dacă considerați orașul acesta casa voastră, încercați să îl cunoașteți.

 

? #clujlife #clujtour #happyday #friends #newexperiences

O postare distribuită de artist•YEHET!ت✘✏?? (@_andreea852_) pe

Echipa Cluj Guideded Tours oferă oportunitatea de a vedea Clujul dintr-o altă perspectivă și vă conduce în trecut pentru a înțelege etapele evoluției acestuia. Tururile sunt gratuite, so no excuses. De asemena, sunt organizate și în limba engleză. Mai multe informații găsiți pe pagina lor de Facebook.

Am participat în weekend la un tur ghidat și m-am simțit ca o turistă, în ciuda faptului că locuiesc aici de un an. I-am găsit pe cei de la Cluj Guided Tours în cadrul primei ediții de #InClujiune, în curtea rectoratului UBB, unde au avut expus standul. Oamenii au fost foarte zâmbitori și încântați să îmi explice cu ce se ocupă, ba chiar mi-au propus un mic joc. După ce mi-au oferit o bombonică, a trebuit să extrag o ghicitoare despre un anumit punct turistic din Cluj-Napoca. Am privit acel bilețele îndelung, dar nu am fost în stare să dau un răspuns mulțumitor. În final, ghidul a rezolvat ghicitoarea. Atunci mi-am dat seama de câtă nevoie am eu însămi de un tur ghidat.

 

Este b i n e s ?

O postare distribuită de Diana Cobzaru (@deanamariaa) pe

Am pornit alături de ghid într-o mică aventură, un fel de treasure hunt mai puțin obositor, iar premiul a constat în multitudinea de informații fascinante pe care le-am dobândit. Traseul a cuprins strada Kogălniceanu, Piața Unirii, Piața Muzeului și Bulevardul Eroilor. Pe lângă informații generale de istorie, am aflat cum diferite stiluri arhitecturale se îmbină atât de frumos pentru a construi clădirile vechi, dar și detalii amuzante despre anumite monumente. Ghidul a știut cum să capteze atenția. Poveștile pe care le-a spus nu au fost un monolog, ci un dialog. A încurajat mereu ascultătorii să își dea singuri seama ce e ciudat sau diferit la anumite clădiri. Am realizat cât de nepăsători suntem atunci când trecem pe lângă punctele istorice importante din acest oraș. Explicațiile ghidului mi-au arătat un alt Cluj, un municipiu atât de plin de viață pe care l-am cunoscut doar la suprafață.

Mi-a fost satisfăcută o mare curiozitate în timpul acestui tur și am de gând să o împărtășesc cu voi. Știți monumentul din Piața Unirii, chiar peste drum de Librăria Universității? Acolo, la un colț de stradă, se află amplasați niște stâlpi. Mintea mea creativă i-a asociat mereu cu o artă abstractă. De fapt, nu au fost puși acolo doar pentru decor, ci au o însemnătate mult mai mare. Se numesc „Stâlpii Împușcați” și au fost ridicați pentru a ne aminti de cei care au murit în Revoluția de la 1989. Știați? Poate da, poate nu. Acum vă voi vinde un pont, așa că citiți cu atenție. Puțin mai încolo de acești stâlpi, se află patru pilaștrii care marchează intrarea într-un anumit local. Legenda spune că, dacă un student trece pe sub bolta formată de pilaștrii cu o zi înainte de a avea un examen, acel student… va pica examenul. Cum să nu mergi la tururi ghidate când îți dau și sfaturi gratis pentru sesiune?

 

Am vorbit înainte de ghid, cum prezintă discursul într-o notă amuzantă și atrăgătoare, dar trebuie să adaug câteva idei. Cluj Guidede Tours au oameni nu doar prietenoși, ci și bine pregătiți. Aceștia cunosc informații din mai multe domenii (istorie, arhitectură, religie etc), pentru a-ți contura o imagine cât mai clară despre cum a fost viața în Cluj-Napoca în perioadele apuse. De asemena, te încurajează să le adresezi întrebări dacă ai nelămuriri, iar răspunsurile sunt on point. Atmosfera pe care o creează în timpul turului este una plăcută, caldă, de parcă ieși la o plimbare cu un amic, iar acesta îți prezintă tainele orașului. M-am simțit atât de bine încât mi-a părut rău când turul a luat final, dar mi-am promis că voi merge la unul în limba engleză.

Inițial, am dorit să dedic acest articol bobocilor, pentru că ei au cea mai mare nevoie de a cunoaște orașul, dar îmi doresc ca orice student, indiferent de an, să ia în considerare aceste tururi. Probabil vă gândiți că istoria e plictisitoare și nu sunteți mari fani, însă ghizii acestei organizații sunt persoane entuziaste, care nu vă înșiră monoton niște ani, ci vă deschid ochii asupra unor detalii pe lângă care treceți zilnic și nu le dați importanță.

Ah, da, mi-am amintit o altă poveste interesantă pe care am aflat-o în timpul turului. E legată de monumentul lui Matei Corvin din Piața Unirii. Se spune că la inaugurarea statuii, sculptorul a fost atât de mândru de munca lui încât a cerut mulțimii să caute un defect, iar în caz că vor găsi, el se va lăsa pedepsit. Inițial, oamenii nu au găsit niciun defect, dar un copil a întrebat… de fapt, de ce vă povestsc eu? Hai, fuga la un tur să aflați acolo!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!