Articolul a fost actualizat în septembrie 2023.
Cine spune că doar cu prezența 100% la cursuri și diploma de absolvire poți face orice îți dorești în viață se înșală amarnic. Este nevoie de ceva mai mult. De când părăsești cuibul confortabil în care erai obișnuit, trebuie să te provoci constant, să încerci să-ți depășești limitele pentru a te dezvolta. Știu, ai auzit de multe ori asta, este deja clișeu, dar este adevărul. Nu spun că teoria învățată în facultate nu te ajută cu nimic, însă este nevoie de ceva practic care să completeze ceea ce ai învățat. Așadar, bobocule, este ideal să fii în permanentă căutare de contexte de învățare, unde să-ți pui în valoare abilitățile, să-ți faci prieteni și unde să crești armonios. Unde poți face asta? Ai noroc, organizațiile studențești sunt aici pentru tine. Indiferent de domeniul pe care îl studiezi, Clujul oferă numeroase organizații, pe gustul fiecăruia.
Pentru început, dacă ești student la oricare dintre facultățile Universității Babeș-Bolyai și vrei să faci lucruri frumoase pentru ceilalți studenți, Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai este locul. Principalul scop al acestei organizații este reprezentarea drepturilor și intereselor studenților din UBB, însă nu doar atât. OSUBB dă viață și unor proiecte faine, precum Junior Summer University, UBB Fest, Caravana UBB, Urban Fest și multe altele. Dacă vrei și tu să vii în ajutorul comunității UBB, urmărește-le href=”https://www.facebook.com/osubb.clujnapoca/” target=”_blank” rel=”noopener”>pagina de Facebook și de Instagram.
Contact: Str. Pastorului nr. 11 / 0742 644 001 / [email protected]
Studenții Facultății de Studii Europene au, de asemenea, șansa de a face cunoștință cu specialiști în domeniu și de a organiza conferințe și proiecte tematice cu ajutorul Societății Studenților Europeniști. Context de învățare și oameni faini, ce ți-ai putea dori mai mult de la studenție? Pentru o primire cum se cuvine, poți participa la Orientation Day și Discover Cluj în primele tale zile de proaspăt student. Găsești evenimentele pe pagina lor de Facebook și poți vedea ce mai pun la cale pentru noul an, precum și informații despre recrutare.
Contact: Str. Avram Iancu nr. 19 / 0787 732 556 / [email protected]
Dacă ești student la drept, cu siguranță vei vrea să fii membru al The European Law Student Association. Este o organizație internațională ce leagă studenții la drept din 40 de țări. Este, de asemenea, locul perfect pentru a-ți îmbogăți experiența și a-ți face prieteni în Cluj, dar și în mai multe orașe din țară. Ca membru ELSA, ai oportunitatea de a organiza și participa la numeroase conferințe și seminarii internaționale legate de ceea ce îți place ție, de a dobândi noi cunoștințe și abilități ce vor cântări greu mai târziu, când vei dori să-ți începi cariera de avocat sau judecător sau ce îți mai dorești tu. Mai multe detalii găsești pe pagina de Facebook a acestora.
Contact: Str. Avram Iancu, nr 11, sala 319 / [email protected]
Student la Business? No worries. Asociația Studenților de la Business este alături de tine. Misiunea lor este de a conecta studenții la mediul de business, prin proiecte educaționale, conferințe și programe de internship. Dacă vrei să fii un antreprenor de succes, fă primul pas alături de ei. Perioada de recrutare va începe în curând, așa că stai cu ochii pe pagina lor.
Contact: Str. Horea, nr.7, demisol / 0770 825 491 / [email protected]
Teoria este esențială în procesul de învățare, însă trebuie valorificată prin experiența practică. Cei de la Organizația Studenților Economiști exact asta și-au propus: să aducă mediul de afaceri mai aproape de mediul academic. Conferințele și proiectele lor (cum sunt Business Smart School, Săptămâna Studentului Economist și International Student Day) reprezintă primii pași spre o carieră în domeniul economic. Să nu uităm de tinerii pasionați de economie, la fel ca tine, pe care îi vei cunoaște. Dacă vrei să te alături OSE, pe pagina de Facebook vor apărea curând date despre recrutare, precum și alte surprize.
Contact: Str. Teodor Mihali, Nr. 58-60 / 0264 418 652 / [email protected]
Aproape fiecare facultate din cadrul UBB are una sau mai multe organizații studențești. Dacă nu ai descoperit ce căutai, aici găsești lista organizațiilor din UBB sau poți întreba direct la facultatea ta.
Însă nu doar UBB oferă oportunități de dezvoltare, ci și celelalte universități clujene.
Organizațiile studențești ale Universității Tehnice sunt numeroase și specializate. Doar dacă nu vrei, nu vei găsi ceva potrivit pentru tine. Organizația Studenților de la Universitatea Tehnică oferă un cadru informal în care viitorii ingineri pot construi fundația carierei lor. Este, la fel ca OSUBB, un organism de reprezentare a drepturilor și intereselor studenților. Aici poți vedea cum arată specializarea ta aplicată în situații reale, nu doar pe hârtie, formându-ți o idee mult mai precisă despre ce urmează să faci ca absolvent. Urmărește-le activitatea pe pagina de Facebook.
Contact: Str. Ceahlău, nr. 72 / 0740 161 243 / [email protected]
Numeroase oportunități pentru studenții de la profil tehnic oferă și BEST, asociație internațională ce pregătește tinerii ingineri pentru o carieră într-un mediu global. Proiectele lor (JobShop, European BEST Engineering Competition, BEST Training Week și BattleLab Robotica) oferă șansa de a cunoaște tineri europeni, profesioniști din domeniu, dar și de a dobândi noi competențe. Ah, și să nu uităm de noii prieteni. Dacă te-am convins și vrei să faci parte din echipă, tot ce trebuie să faci este să-i urmărești când anunță următoarea sesiune de recrutări.
Contact: Str. Constantin Daicoviciu, 15 / 0264 401 362 / [email protected]
Nici studenții de la Facultatea de Medicină nu sunt obligați să stea cu nasul în cărți și să nu contribuie la dezvoltarea lor cu nimic. Poți alege între Organizația Studenților Mediciniști, Organizația Studenților Farmaciști, Organizația Studenților Stomatologi sau multe altele, pe care le găsești aici. Acestea reprezintă la nivel național interesele studenților clujeni, sunt o punte de legătură între ei și mediul academic, dar organizează și numeroase proiecte și conferințe pe teme de sănătate, care se pliază pe specializarea ta. Categoric nu trebuie să ratezi Săptămâna bobocului – OSF, IntroWeek – OSM și Târgul de proiecte – OSS, acestea fiind ocaziile perfecte pentru a face cunoștință cu echipele și pentru a afla cum poți deveni voluntar la ei.
Contact: Str. B. P. Hasdeu, Căminul X
OSM – [email protected]
OSS – [email protected]
OSF – [email protected]
Există și organizații care sunt independente de facultăți (adică poți fi membru, indiferent de specializare) și care te ajută să faci lucruri faine pentru tine și pentru ceilalți.
Una dintre acestea este Asociația Studenților Economiști din România sau ASER. Au venit în Cluj de curând, prin 2016, extinzându-se rapid. Și-au propus să aibă impact asupra mediului economic românesc, oferind acces la resurse de învățare care te vor ajuta să-ți dezvolți competențele profesionale, dar și sociale. Proiectele lor sunt practice, interactive și te aduc cu un pas mai aproape de cariera pe care ți-o dorești. În primul său an în Cluj, ASER a organizat un singur proiect, Akademics, care oferă un program personalizat de orientare în carieră. But there’s more than meets the eye, așa că cel mai bine urmărește-le site-ul și pagina de Facebook pentru a vedea ce mai pregătesc și pentru informații despre recrutare.
Contact: formular de contact
Dacă vrei să faci parte dintr-o organizație globală, prezentă în peste 100 de țări, atunci AIESEC este potrivit pentru tine. Aceștia organizează anual proiecte internaționale, dintre care cele mai cunoscute sunt cele pentru voluntariate și internshipuri internaționale (Global Volunteer și Global Talent). AIESEC oferă membrilor săi posibilitatea de a se dezvolta într-un mediu multicultural, intrând în contact cu numeroși tineri, dar și companii din străinătate. Pentru a te alătura lor, tot ce trebuie să faci este să completezi un formular, să participi la un interviu și o perioadă de pregătire și gata, ești un tânăr internațional, pus pe fapte mari. Găsești mai multe detalii despre organizație aici.
Contact: Str. B. P. Hasdeu, Căminul 1 / [email protected]
Am tot discutat despre cum organizațiile studențești te ajută din punct de vedere profesional. Dar să nu crezi că membrii lor uită de nevoia de socializare. Petrecerile și teambuilding-urile sunt nelipsite, câte o seară informală cam…în fiecare seară, iar oricând vei avea nevoie de un sfat, un curs sau de cineva cu care să împarți o cafea/bere, vei suna pe cineva din organizație, căci prieteniile formate aici sunt unice. Tot ce trebuie să faci este să vrei: să te implici, să te dezvolți, să înveți, să te distrezi (și, bineînțeles, să completezi formularul de înscriere în organizația ta preferată).
Tu împreună cu ce organizație vrei să-ți petreci studenția?