Interviu cu Alan și Yoan, doi tineri francezi care au pornit un business în Cluj – Boozy Delivery

Home $ Articole $ Interviu cu Alan și Yoan, doi tineri francezi care au pornit un business în Cluj – Boozy Delivery

De curând vă povesteam aici câteva scenarii posibile când parcă v-ați dori să pice alcoolul din cer, oferindu-vă și soluția salvatoare – Boozy Delivery. Nu a durat mult și ne-am și întâlnit cu băieții responsabili de “invenția” aceasta, Alan și Yoan, doi tineri francezi care au venit la Cluj și au pus un business pe picioare pentru a face lumea un loc mai bun.

Au 26, respectiv 27 de ani, au absolvit amândoi în Franța, așa că nu mai rămâne decât o singură întrebare – cum au ajuns în România? Alan studiase și în Irlanda, iar mai apoi în India și, obișnuit fiind cu viața în străinătate, a dorit să continue această experiență. Și s-au decis să încerce asta împreună. Au vrut să rămână în Europa, s-au apucat de căutat informații și au avut un short-list inițial, cu 2-3 țări, pe care se găsea Olanda, România și Republica Cehă. Momentul decisiv a venit când au luat legătura cu cineva de la Consulatul Franței în România, o persoană originară din același oraș cu Alan, cu care au povestit mai multe despre țara noastră și i-a convins că it’s worth a shot. O săptămână mai târziu și-au împachetat bagajele și au zburat spre Cluj, fără niciun plan în minte. Și-au spus la începutul anului trecut că vin pentru câteva luni, dar încă sunt aici.

Nu am venit în România cu un plan. La început ne-am setat o săptămână să găsim un apartament, mai apoi o lună pentru a găsi un job, pentru că nu aveam deloc în minte ideea business-ului. Am mai avut o companie în Franța, pe care ulterior am închis-o, așa că nu voiam o experiență asemănătoare, deci ne-am propus să ne găsim locuri de muncă în domeniul nostru. În 3 săptămâni am găsit joburile, așa că am vrut să mergem și să vedem ce se întâmplă. Amândoi am renunțat la ele după câteva luni, când am început să lucrăm serios la proiectul nostru.

Ei zic că e destul de ușor să îți găsești un job în Cluj, chiar dacă ești cetățean străin. În Franța durează, în medie, 3-4 luni, sau chiar mai mult. Alan spune că nu cunoștea site-uri dedicate căutării unui loc de muncă, cum e eJobs, de exemplu, și mergea la diverse companii și întrebau dacă își caută angajați. Pentru Yoan a fost mai simplu, el și-a trimis CV-ul prin intermediul platformei eJobs și câteva zile mai târziu l-au sunat pentru un interviu. Fără excepție, lumea a fost surprinsă să vadă doi absolvenți din Franța căutându-și job în România, deci probabil i-a ajutat foarte mult și acest aspect în obținerea atât de rapidă a unui post. Mai mult, băieții s-au arătat mulțumiți de salarii, despre care zic că au fost decente, dar și de costul chiriei și felul în care arăta apartamentul în care locuiau. Ei afirmă că îți poți permite mai multe în România din banii munciți într-o lună, decât o poți face în Franța.

Am avut multe idei la început, până să ajungem la Boozy. În prima lună aici doar ne uitam în jur și spuneam – putem face asta, sau asta, sau asta, dar știam că trebuie să alegem una. Cred că momentul declanșator a fost într-o seară, acasă, când eram cu niște prieteni, nu aveam o petrecere, ci doar o reuniune, beam vin și chestii de genul. Am rămas fără băutură, nu aveam niciun Liquor Store sau supermarket în apropiere și am realizat că aveam nevoie de un serviciu de livrare a alcoolului. Am căutat pe Google să vedem dacă există, nu am găsit nimic, și așa a început totul. Dintr-o nevoie personală, inițial, dar apoi ne-am dat seama că mai sunt și alții ca noi.

A durat mai mult decât se așteptau toată treaba ce ține de partea administrativă, depunerea actelor și înființarea propriu-zisă a business-ului, dar nu au întâmpinat niciun fel de dificultăți. Dacă nu știați, este foarte ușor să-ți deschizi o afacere în România dacă ești cetățean străin european. Adevărata provocare a fost să găsească parteneri care să lucreze cu ei, pe care să-i convingă că e în interesul lor să lucreze cu ei. A durat aproximativ două luni să pună site-ul la punct, mai apoi și-au îndreptat atenția spre construirea unei comunității pe Social Media, după au trecut la treabă, la sfârșitul lunii mai: livrări!

Primele trei luni, din mai până în iulie, le-am dedicat testării, am făcut totul singuri pentru că am vrut să înțelegem tot procesul logistic. Ne-am dorit să știm ce să așteptăm de la cei pe care îi angajăm și chiar am vrut să vedem dificultățile pe care le întâmpinăm. Prima problemă principală a fost cu magazinele, care nu erau obișnuite cu o astfel de colaborare. Aveam o înțelegere cu ei ca în momentul în care le trimiteam o notificare sau un mesaj să pregătească comanda, pentru ca noi doar să venim, să o luăm și să o livrăm. Nu se întâmpla așa. Când ajungeam acolo, de obicei găseam cozi lungi pe timpul nopții, angajații nu ne cunoșteau, iar noi așteptam câte 10-15 minute la magazin, când livrarea trebuia făcută în 30 de minute. A trebuit să vorbim din nou cu ei, să le explicăm că trebuie să avem prioritate la cozi, și tot așa. Abia după ceva timp am început să lucrăm cum trebuie.

Cât de curând vor avea și ambalaje personalizate pentru comenzile lor pentru că, spun ei, automat sporesc experiența consumatorului și odată cu asta, apare loialitatea față de brand. Nu au făcut asta de la început din cauza faptului că au pornit la drum cu un buget relativ mic, însă îl consideră un aspect vital pentru business-ul lor.

În ceea ce privește profilul consumatorului din ultimele luni, băieții spun că, în mod surpinzător, sunt mai mulți români decât străini, cu vârsta între 25 și 30 de ani, cunoscători de limba engleză, însă ei îi împart în trei categorii: studenți, tinerii profesioniști și oameni trecuți de 30 de ani, dar care lucrează până târziu. Studenții comandă mai mult vodcă, soft drinks în general, bere, în timp ce ceilalți se axează pe vin.

Și ca să vedeți că nu glumeau când spuneau că sunt plini de idei, de curând s-au decis să importe vin din Franța. După câteva luni de muncă cu Boozy, au realizat că în Cluj nu există o sticlă de vin francez care să fie și bun, dar și la un preț decent. Fie e ieftin și… pretty bad, fie e scump și sună pompos și nu are un gust pe măsură. În plus, nici nu știm noi prea multe despre vinurile din Franța, așa că bem fără să știm de fapt ce bem.

Noi vrem să schimbăm lucrul acesta, dar nici asta nu a fost treabă ușoară, pentru că aveam nevoie să creăm un stoc, dar și de crame pe care să ne putem baza că ne pot oferi atât cantitatea, cât și calitatea dorită. Plus că Franța nu vede România ca pe o piață posibilă, iar norocul nostru e că am avut câteva contacte și i-am putut convinge că există potențial aici. Urmează o perioadă de testare și dacă totul merge bine, la sfârșitul anului acesta vor ajunge și primele sticle franceze, care vor putea fi procurate și de pe site-ul nostru, dar le veți găsi, sperăm, și în diverse restaurante din Cluj. Este un parteneriat exclusivist, vinul acesta nu va mai putea fi găsit în niciun alt loc din România.

În cursul anului viitor își propun să dezvolte o aplicație, cu trei interfețe: una pentru șoferi, una pentru magazine, și una pentru back-office. Și dacă tot am pomenit de planuri de viitor, puteți răsufla ușurați, pentru că în curând veți putea comanda la orice oră doriți, își doresc să funcționeze non-stop. Și încă ceva foarte, foarte tare. Vor avea un fel de kit, cu rețete de cocktail-uri, pentru ca atunci când aveți chef de o băutură fancy, să aveți printr-o singură comandă toate ingredientele necesare.

Voi ați testat Boozy Delivery? Sugestii, reclamații, cuvinte de laudă?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!