Cum a fost la prima ediție Pinch of Salt – HoReCa Conference

Home $ Articole $ Cum a fost la prima ediție Pinch of Salt – HoReCa Conference

by | Nov 16, 2017 | Articole, Cum a fost la

Azi vă povestesc cum a fost la Pinch of Salt, prima conferință din Cluj dedicată industriei ospitalității. După cum bine mă știți, nu vă voi face un rezumat al speech-urilor, nu am stat cu carnețelul în mână să notez nimic, dacă urmăream să aduc textul de acolo în online făceam un live și ieșeam cu toții căștigați. Vă voi spune în schimb câteva cuvinte despre fiecare vorbitor, aspecte care mi-au captat mie atenția în timpul discuțiilor, cum a fost atmosfera generală, sugestii, reclamații, știți voi…

Am ajuns la Double Tree by Hilton, locația evenimentului, fix la ora 09.00. În doar câteva secunde oamenii și-au ocupat locurile, cu cafelele de la Alikof și Hot Pipes în mână, mie mi s-a părut că erau ușor somnoroși, dar imediat ce au început întrebările am observat că toată lumea era ”în priză”. Plini de curiozități și observații de la prima oră a dimineții, fără nicio teamă în a spune exact ce le trecea prin cap, discuția s-a purtat cu înflăcărare de la început până la sfârșit, 9 ore mai târziu adică. Cu siguranță nu a fost una dintre acele conferințe în care publicul doar a dat din cap aprobator, că doar ”știe speaker-ul ce vorbește”. Într-adevăr, toți cei care au stat în fața noastră, la microfon, n-au bătut câmpii și au vorbit dintr-o experiență proprie, dar asta nu înseamnă că s-au acceptat vorbele lor ca un adevăr universal valabil. Și cred că tocmai în asta stă succesul unui eveniment: să-ți provoci oamenii din sală.

Andreea Bălaj, General Manager la Double Tree, a fost cea care a deschis seria de speech-uri cu tema ”Business set-up in Hospitality”. Andreea a ajuns ”din greșeală” în acest domeniu, însă se pare că și-a găsit locul, căci activează de peste 15 ani în industria ospitalității și de 5 ani este GM al mai multor hoteluri din România. Vorbind despre cum și de ce anume avem nevoie pentru a deschide un hotel, aceasta a punctat cât este de important să ținem minte că hotelurile sunt locuri în care oamenii dorm, adică locuri în care oamenii sunt vulnerabili, iar când pui problema așa, chiar și cel mai mic detaliu devine esențial. Oamenii din public nu au ratat ocazia să arunce câteva săgeți cu întrebări despre Airbnb, având un om din domeniul hotelier în față. Am aflat doar că la momentul actual nu au o poziție strategică față de aceștia, pe care îi recunosc ca fiind concurență, dar nu una suficient de puternică (adică prezentă) pentru a fi monitorizată, cel puțin în Cluj.

A urmat Gosho Stefanov, iar dacă nu îl cunoașteți, sigur îi știți design-urile care împânzesc orașul: restaurantul 25th, gelateria Bianco Milano, terasa Chios, Dish & That, Nuka, Toulouse, Charlie, Roots etc. V-ați amintit de el, nu? Gosho a vorbit, evident, despre design interior și a recunoscut public că ”cel mai mult i-au plăcut proiectele în care a făcut mai mult din ce-a vrut el și mai puțin din ce a vrut clientul.” Norocul lui a fost că cineva din sală a și confirmat cele spuse, relatând cum a descoperit la finalul unui proiect că acceptase până la urmă ideile pe care inițial le refuzase. Aparent, nu doar creativitatea, ci și abilitatea de convingere sunt două trăsături de bază în acest domeniu.

Alexandra ne-a spus atât de multe încât aș putea să-i dedic doar ei un articol. Da, vorbesc de Alexandra Crăciun, pe care statutul de organizatoare nu a oprit-o din a trece și de cealaltă baricadă, cea a speakerilor. Specialistă în comunicare, aceasta ne-a arătat încă o dată că știe ce și cum să vorbească. A făcut publicul să râdă, să se contrazică, ne-a plimbat intenționat printr-o serie de emoții și ne-a arătat, printre multe altele, cum se manifestă atașamentul față de un brand. Și asta pentru că ne-a povestit despre branding în industria ospitalității și a fost musai să ne dovedească că, la fel cum lucrurile pe care le avem ne reprezintă, așa alegem restaurante, cafenele, pub-uri. Pentru că ele sunt un statement despre personalitatea noastră.

Teodora Rogobete (Teo`s Kitchen) a alungat până și ultima urmă de somnolență din noi și ne-a adus cu picioarele pe pământ în stilul ei caracteristic: brutal de onest și deosebit de amuzant. Nu a crezut niciodată că nume mari, precum Coca-Cola sau Lidl, vor veni la ea pentru a-i propune o colaborare, la fel cum nu îi vină să creadă în ce modalități poate fi abordată pentru a lucra cu diverse branduri. Spune răspicat că nu poate lucra cu companii care o vor doar pentru succesul blogului ei, fără a o cunoaște, fără a ști cine e, de fapt, Teo.

După atâta vorbă, a urmat o bine meritată pauză, pe care o pot descrie în câteva sintagme simple: gustări de la Double Tree, dar și de la Home Garden – făcute și explicate de Chef Marius Mureșan, un pic de networking în stânga și în dreapta și vinuț-finuț de la ReWine. Ne-am întors energici din pauză și am fost întâmpinați de Adrian Madar, CEO Bianco Milano, care nu avea înghețată la el, însă a vorbit din suflet și cu emoție despre poziția de manager într-o companie, așa că l-am iertat. El ne-a spus că nu a făcut armata, dar a lucrat în Italia, a pornit de la ospătar și a ajuns manager. Are credința că termenul de ”angajat” nici nu ar trebui folosit la locul de muncă, un manager fiind doar un coleg cu mai multe responsabilități.

Oana Coantă mai-mai că m-a făcut să-mi planific o excursie la Brașov la sfârșitul lunii. Este manager și co-proprietar al unuia dintre cele mai vechi și mai celebre restaurante din Brașov – Bistro de l’Arte. Ne-a povestit cum a înființat Breasla Cârciumarilor și cum toate restaurantele din această breaslă sunt într-un grup pe WhatsApp, în care se discută chestiuni de genul: ”Vedeți că ospătarul X a fugit cu toți banii din casă, nu e chiar material demn de angajare.” Sau se cer recomandări. Pe lângă funcția de manager, Oana este și bucătar, dar și om de Social Media, ea fiind cea care administrează pagina de Facebook a bistro-ului, pe care ați putea arunca o privire. Face treabă bună.

A venit rândul lui Ghassan Shakhshir, care se află deja de 16 ani în domeniul HoReCa și distribuție. În prezent, coordonează vânzări din postura de administrator Safeway Pack și marketing manager Safeway International, și a discutat despre relația furnizor – distribuitor – client și despre cum facem selecția furnizorilor de HoReCa. Mai apoi scena s-a umplut de entuziasmul lui Florin. Care Florin, vă întrebați probabil. Florin Scripcariu, adică Chef Foa. Nici nu știu dacă are sens să vă mai zic ceva despre speech-ul lui, căci momentul a fost live pe Facebook, îl puteți viziona aici. Treaba e clară oricum: omul e pus pe fapte mari și mâncăruri delicioase!

A urmat să mai tragem o gură de aer. Sau să mai încercăm câteva bunătăți de la stand-ul Home Garden, fiecare ce-a preferat. Când ne-am întors, începuse ora. De vin. Că altfel nu ar fi fost Profu` de Vin în față, cu un pahar în mână și lecțiile la el. Mă concentrez cam greu doar când aud de vin, dar per total, Cosmin Tudoran a vorbit despre ce știe el mai bine, oferindu-ne detalii despre procesul de vinificare, dar și despre soluțiile oferite de cei de la ReWine celor din HoReCa.

Bogdan Gheorghiu a păsit modest spre scenă, chiar dacă are multe lucruri cu care să se mândrească. #Casăștiți, el este cel care a deschis Toulouse, Casa Boema și Roots în Cluj, și tot el se ocupă de partea de food and drinks, relația cu partenerii, alegerea vendorilor și poziționarea pentru Untold și Neversea. Nu-i treabă ușoară, iar Constantin Covaliu a confirmat asta. Constantin e Lush de la Street Food Festival, în caz că numele nu vă spunea nimic. El ne-a povestit despre cum a crescut festivalul, dar și cum a evoluat industia de Street Food din România. În plus, ne-a adus și un top al celor mai ”iubite” food-truck-uri ale anului 2017. Vi le zic și vouă, că e de mâncat de la toate din moment ce au așa cifre: Stradale, Pokka, Le Oac Oac, Adi Hădean, Mr. Cannoli, Noodle Pack, Das Grillmobil, Elesmozia, Drunken Squid și Meat Busters. Pare-mi-se că nu a auzit lumea de băieții de la Cimbru, care prepară cea mai bună carne de vită. O să auziți sigur în primăvară, când deschid la Cluj ceva… de sine-stătător.

Și să nu credeți că am uitat de Mircea Buteanu. Doar că m-a luat scrisu-pe-dinainte legat de Street Food. Mircea, o legendă în Cluj, și nu din cauza vârstei, este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de business din domeniul ospitalității din Cluj. Se declară încântat că vede în ziua de azi tot mai mulți tineri cu inițiativă și dornici să deschisă un business, însă nu e fascinat de conceptul de street-food, din simplul motiv că de când se știe, mâncarea s-a mâncat la masă. A avut un discurs inspirațional, emoționant pe alocuri și ne-a urat în final să avem grijă de viitorul nostru.

În loc de încheiere zic că totul a fost bine, doar aș fi scurtat puțin din timpul alocat fiecărui vorbitor. Voi ce ziceți… ne vedem la cea de-a doua ediție?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!