Marii câștigători ai Olimpiadei CuGeT 2017: doi elevi la Matematică-Informatică și un student la Calculatoare

Home $ Știri Cluj $ Marii câștigători ai Olimpiadei CuGeT 2017: doi elevi la Matematică-Informatică și un student la Calculatoare

by | Nov 25, 2017 | Știri Cluj

Emoții, concentrare și zâmbete – așa se poate rezuma finala celei de-a treia ediții a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT, proiect unic în România, organizat anual de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj. Evenimentul, desfășurat sub forma unui spectacol televizat co-produs de TVR Cluj și care va fi difuzat în luna decembrie pe post, a adus pe scenă 53 de tineri clujeni cu vârste de 14-25 de ani, care s-au întrecut în cunoștințe de cultură generală în fața a peste 300 de spectatori.

Această a treia ediție a fost un real succes. Cu toate că am crescut complexitatea întrebărilor, tinerii participanți au fost la înălțime. Din partea întregii echipe AFA îi felicităm pentru rezultate, care ne dau curaj ca pentru ediția a patra să încercăm să atragem și mai mulți tineri din mediul universitar, din categoria 18-25 de ani, unde înscrierile se fac online, și să încercăm poate chiar să depășim granițele orașului – a declarat Mihaela Rus, președintele Asociației Femeilor de Afaceri Cluj.

Lansat în 2015, CuGeT recompensează cunoștințele de cultură generală ale tinerilor de 14-25 de ani din Cluj-Napoca cu premii în bani în valoare totală de peste 19.000 de lei. Concursul se desfășoară anual, în patru etape succesive: etapa pe clasă, etapa pe oraș, semifinala și finala, organizată sub forma unui spectacol televizat. La ediția din acest an s-au înscris un număr record de 31 de licee, cu șase mai mult decât anul trecut. Primele trei ediții s-au adresat, cumulat, unui număr de peste 25.000 de tineri.

Testele din cadrul CuGeT se împart pe trei categorii de vârstă: clasele IX-X, clasele XI-XII și tinerii de 18-25 de ani. La fiecare categorie, câștigătorul finalei a plecat acasă cu 2.500 de lei, cel de pe locul II cu 1.500 de lei și ocupantul locului III cu 1.000 de lei. Toți finaliștii au fost recompensați cu câte 100 de lei, precum și câte un smartwatch oferit de EXIMTUR. Întrebările din concurs au acoperit arii diverse ale cunoașterii, de la istorie, geografie și științe ale naturii la muzică, film, europenism și Cluj-Napoca.

Am aflat de competiție anul trecut, dar nu am putut participa, însă am vrut neapărat să ajung în acest an. Ideea acestei olimpiade mi se pare foarte bună, motivează elevii să-și dezvolte cultura generală. (…) Particip la o multitudine de olimpiade școlare, la tot ce se poate, în diferite domenii. Cea mai bună performanță a mea? De prin clasa a VI-a am ajuns la olimpiada națională de Lingvistică aproape anual – a declarat Antonio Suciu, elev în clasa a X-a la Liceul teoretic „Avram Iancu”, profilul Matematică-Informatică și câștigătorul locului I la categoria claselor IX-X.

Tot de la profilul Matematică-Informatică, de această dată de la Liceul teoretic „Gheorghe Șincai”, este și câștigătorul locului I la categoria claselor XI-XII, Alex Cozma. „Am participat la CuGeT și anul trecut, ca un pariu cu colegii: hai să mergem, să vedem dacă vom câștiga. Spre surprinderea tuturor, am obținut locul 3 la grupa IX-X. Anul acesta am venit să-mi depășesc recordul și sunt foarte mândru că am reușit să câștig. Cu siguranță vreau să mai vin la CuGeT”,  a spus el. Elev în clasa a XI-a, Alex Cozma este și voleibalist la la CSS „Viitorul” Cluj și la „U” Cluj, precum și membru al lotului național de volei masculin.

Mi-a plăcut foarte mult ideea Olimpiadei CuGeT pentru că e genul de concurs care folosește toate cunoștințele pe care le acumulezi de-a lungul vieții, nu-i ceva pentru care să te pregătești doar o perioadă limitată de timp. Am participat la orice concursuri când am avut ocazia, iar cea mai bună performanță pentru mine o reprezintă faptul că am ajuns în etapa națională în mai multe domenii, cum ar fi limba engleză și tehnologia informației – a declarat Mihalis Maer, de 21 de ani, student în anul II la Facultatea de Automatică și Calculatoare și câștigătorul locului I la categoria de vârstă de 18-25 de ani.

CÂȘTIGĂTORI

Grupa G1 – clasele IX-X
Locul 1, 2500 de lei: Antonio Mihai Suciu, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, clasa a X-a
Locul 2, 1500 de lei: Andrei Goia, Liceul Teoretic „Victor Babeș”, clasa a X-a
Locul 3, 1000 de lei: Răzvan Anca, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, clasa a X-a

Grupa G2 – clasele XI-XII
Locul 1, 2500 de lei: Alex Cozma, Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”, clasa a XI-a
Locul 2, 1500 de lei: Laura Goron, Liceul Teoretic „Avram Iancu, clasa a XI-a
Locul 3, 1000 de lei: Alexandru Viorel Țârău, Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”, clasa a XII-a

Grupa G3 – tineri 18-25 de ani
Locul 1, 2500 de lei: Vicu Mihalis Maer
Locul 2, 1500 de lei: Horea Rusu
Locul 3, 1000 de lei: Ioan Radu Cora

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!